Istaknuto
03.07.2020.

Vrijeme čitanja: 12 minute Pratili smo predviđanja pa smo odlučili izdvojiti i prokomentirati programe za kulturu onih koji već danima krase vrh anketa mnogih portala.

01.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Film

Film “Blink” Jakova Labrovića u konkurenciji Filmskog festivala Herceg Novi

02.08.2018. Ziher.hrFoto: press ROOM 100
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kratkometražni dokumentarni film Blink Jakova Labrovića bit će prikazan 2. kolovoza 2018. godine na Filmskom festivalu Herceg Novi u konkurenciji dokumentarnog filma.

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival je najznačajniji filmski festival u Crnoj Gori koji se održava već 32 godine. Međunarodni program festivala fokusira se na natjecateljsku selekciju regionalnih dugometražnih ostvarenja, dokumentarnih i studentskih filmova. Glavni cilj Festivala je promocija regionalne i svjetske kinematografije, posebno otvarajući prostor za autore i filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, s akcentom na predstavljanju presjeka suvremenih poetika i izraza.

U selekciji dokumentarnog filma tročlani žiri u sastavu Zofia Kowalewska , Huaqing Jin i Senad Šahmanović dodjeljuje Zlatnu mimozu za najbolji dokumentarni film i 2 specijalna priznanja žirija. Selektor dokumentarnog filma je Vladimir Perović.

Intimno i potresno filmsko ostvarenje

Dokumentarac Blink intimno je i potresno filmsko ostvarenje o različitim psihifizičkim ekspresijama shizofrenije. Blink počinje susretom braće Jakova i Ivana – koji boluje od shizofrenije – u Beču, gdje je Ivan proveo dva mjeseca nakon nestanka iz obiteljske kuće. Po povratku u Hrvatsku, Jakov snima Ivanov život i liječenja u psihijatrijskim klinikama u Splitu, Rabu i Ugljanu, često u tajnosti, kako bi izložio svu njihovu brutalnost i nečovječnost te pravi utjecaj lijekova na psihičko i fizičko stanje hospitaliziranih.

Blink je prvo filmsko ostvarenje Jakova Labrovića, akademskog kipara i suvoditelja nagrađivanog splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 koji se bavi produkcijom i distribucijom predstava i performansa „rubnog“ suvremenog cirkusa. Film Blink četvrti je projekt u seriji umjetničkih produkcija ROOM 100 koje se tematski bave shizofrenijom i prvi u formi filma.

Jakov Labrović i Antonia Kuzmanić temu shizofrenije istražuju od 2008. godine s višestrukim ciljem produbljivanja vlastitog razumijevanja ove bolesti, koja ih se i privatno dotiče, iznalaženja načina na koje se s njome čovjek može nositi kada se javi u njegovu obiteljskom krugu te u konačnici informiranja i senzibiliziranja javnosti o njezinim različitim dimenzijama.

„BLINK“ je proglašen najboljim filmom prošlogodišnjeg Liburnia Film Festivala (nagrada žirija), najboljim Human Rights filmom na festivalu Slobodna Zona u Beogradu (nagrada žirija), sudjelovao je u ovogodišnjem Short Film Corneru na festivalu u Cannesu… Film je svoju premijeru imao na 10. Festivalu mediteranskog filma Split, u programu Ješki, u kojem je osvojio treći broj glasova publike.

(Visited 168 times, 1 visits today)

Komentari