Film

Film “Lada Kamenski” u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu

lada kamenski
Foto: trailer screenshot
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Dugometražni igrani film Lada Kamenski redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića, snimljen prema scenariju Sare Hribar, uvršten je u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova. Festival u tom kanadskom gradu počinje 23. kolovoza i traje do 3. rujna.

Lada Kamenski, film o filmu, problematizira položaj žena i odnose na filmskoj sceni u Hrvatskoj. Radnja prati mladog redatelja Franu (Frano Mašković), koji na čitaču probu za ulogu Lade Kamenski, lika inspiriranog njegovom tetom, koja je bila zaposlenica propale tvornice Kamensko, poziva tri glumice – Kseniju Marinković, Doris Šarić-Kukuljicu i Natašu Dorčić – kako bi odlučio kojoj će dodijeliti naslovnu ulogu za svoj debitantski film. Ubrzo, one shvate da je uloga jedna te se počnu nadmetati za nju, pri čemu se na površini pojave i manje lijepe pojave, prisutne na filmskoj sceni.

Scenarij filma potpisuje Sara Hribar, kojeg je uz Marka Šantića, i režirala. Ladu Kamenski montirao je Tomislav Pavlic, zvuk je oblikovao Tihomir Vrbanec, za glazbu je bio zadužen Vid Adam Hribar, a za kostime Lidija Sertić. Film je nastao je u produkciji Sekvence, Peglanja snova i Antitalenta, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film Lada Kamenski do sada je prikazan na 65. Pula film festivalu, gdje je osvojio nagradu FEDORA (nagrada udruženja međunarodnih filmskih kritičara) za najbolji film, zatim Zlatnu Arenu za najbolju žensku ulogu, koja je otišla Doris Šarić-Kukuljici, Zlatnu Arenu za najbolji scenarij, dodijeljenu Sari Hribar te nagradu Breza za najboljeg debitanta, također dodijeljenu Sari Hribar.

Be social

Komentari