Istaknuto
20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Film

Filmolista: 6 mrak filmova za Halloween

31.10.2016. Duje KovačevićFoto: publicdomainpictures.net
Vrijeme čitanja: 3 minute

Neki su čitavu godinu s nestrpljenjem iščekivali Noć vještica (Halloween) da bi se mogli zamaskirati u najstrašnija čudovišta i „zablistati“ na najmračnijim tulumima u gradu. No, mi smo se pobrinuli i za one koji Halloween planiraju provesti u toplini svoga doma. Tako se na ovoj Ziherovoj filmolisti našao se popis nekoliko klasika i jedan ne-klasik horor žanra koji su „mrak“ izbor za ovu prigodu.

1. Halloween (1978)

Nakon ubojstva sestre, šestogodišnji Michael Myers smješten je u mentalnu ustanovu. Petnaest godina kasnije postaje bjeguncem te se vraća u rodni kraj po nove žrtve. Koristeći se klišejem „tinejdžerke u opasnosti“, John Carpenter, redatelj ovog filma stvara zastrašujuću atmosferu. Ambijentu melankolije pridonosi i način na koji su snimane scene ubojstava. Mnogo toga oslanja se na maštu gledatelja, nema previše nasilja, krvi ni gnjusnih elemenata. Carpenter tako stvara ozračje napetosti i iščekivanja što kod gledatelja stvara strah i paniku.

2. A Nightmare on Elm Street (1984)

Strašni monstrum, Freddy Krueger, napada skupinu srednjoškolaca. Ubija ih jednog po jednog tako što im ulazi u snove iz kojih se više nikada ne probude. Dajući mu izgorjelo lice i noževe umjesto prstiju, redatelj Wes Craven izuzetno groteskno ilustrira Freddyja, što pojačava element straha. Ovaj film uvodi nove trendove u svijet hororaca pa se tako ovdje dosta pozornosti pridodaje posebnim efektima. Dobro zamišljena priča uz to dovodi do stvaranje ambijenta zbog kojeg ni gledatelj poslije neće mirno spavati.

3. Scream (1996)

Iako se radi o franšizi horor filmova pod nazivom Scream, ako pričamo o klasicima onda se referiramo na prvi installment u toj tetralogiji. U centru zbivanja nalazi se Sidney, srednjoškolka koja se našla na meti novog ubojice samo godinu dana nakon što joj je ubijena majka. Ubojica se koristi „horor filmovima“ kao potpisom svoje smrtonosne igre. Još jedan odličan uradak Wesa Cravena! Izvanredna gluma i dobro portretirani likovi pridonose općem dojmu na takvoj razini da se kod gledatelja počinje stvarati empatija prema žrtvama. U nadasve misterioznom ozračju vrlo vjerojatno ćete se naći jako iznenađeni kada na shvatite tko je ubojica. “Surprise, Sidney.”

4. Carrie (1976)

Filmovi snimljeni prema romanima Stephena Kinga imaju posebnu mjesto u horor i triler žanru. Ovdje nas se upoznaje sa sramežljivom djevojkom Carrie koja živi pod režimom i pravilima veoma religiozne majke. Nakon što je kolege srednjoškolci osramote na maturalnoj zabavi, ona pokazuje sav raskoš telekinetičke moći koju posjeduje. Teror se kod Carrie postiže na malo drugačiji način nego u drugim hororcima jer se on nalazi u samoj protagonistici. Ona je portretirana na izrazito čudan i creepy način te je od prvih minuta filma shvatljivo da će se s njome nešto loše dogoditi. Redatelj Brian de Palma nešto je „posudio“ i od Hitchcocka, koristeći njegove glazbene sekvence i tako stvorio sličan ugođaj onomu iz filma Psycho. Ukratko, radi se o klasiku koji svakako zaslužuje visoko mjesto na ljestvici. Ukoliko ste fanovi posebnih efekata i HD kamera, Carrie je 2013. dobila svoj remake koji također možete pogledati.

5. The Blair Witch Project (1999)

Priča prati troje studenata koji posjećuju šumu Maryland kako bi istražili priču o kultnoj Vještici iz Blaira. Od njih ostaje samo snimka. Ovo je ujedno i prvi found footage film ikada pa je uvodeći nove običaje bio pravo osvježenje pri kraju prošlog stoljeća. Taj novi trend redefinirao je horor žanr, pružajući gledatelju da se uživi u sadržaj baš kao da mu se direktno događa pred očima. Ako volite dobar scare s vremena na vrijeme, uvjereni smo da će vam ovaj hororac zalediti krv u žilama.

6. Unfriended (2014)

Za nešto malo mlađe ljubitelje filmova strave i horora, na ovoj listi našao se i veoma zanimljiv pothvat rusko-gruzijskog redatelja Levana Gabriadzea. Film Unfriended uvodi društvene mreže i cyberbullying kao „blagodati“ 21. stoljeća te kroz navedene kreira melankoličnu priču. Riječ je o grupi vršnjaka koje opsjeda i napada nadnaravna sila koristeći se accountom njihove preminule prijateljice. Ideja filma zasigurno je, prema skromnom mišljenju mnogih kritičara, bolja od njegove izvedbe. No, samim time što nudi nešto novo, drugačije i egzotičnije u ionako već klišejevski prožetom horor žanru, smatramo da je itekako vrijedan gledanja.

(Visited 505 times, 1 visits today)

Komentari