Film

Filmolista: Kultni teen filmovi

Foto: facebook.com/TheBreakfastClubMovie
Vrijeme čitanja: 4 minute

Od osamdesetih pa sve do danas, u tinejdžerskim filmovima susrećemo prepoznatljive likove za koje su redatelji i scenaristi inspiraciju pronašli u osobama koje su nekoć susretali na svojim školskim hodnicima. Bili to horori, nostalgične drame ili jednostavne komedije za djevojke, ovi su filmovi postali omiljeni među brojnim mladima. Prisjetite se klasika omladinske kinematografije uz koje su odrastale brojne generacije srednjoškolaca!

Clueless (1995.)

Teen zvijezda devedesetih Alicia Silverstone ovdje je ostvarila svoju najpoznatiju ulogu. Film Clueless ili, u našem prijevodu, Djevojke s Beverly Hillsa navodno je nastao na temelju Emme Jane Austen, ali je radnja smještena u suvremeni Beverly Hills gdje živi Cher, plitka ljepotica iz imućne obitelji. Možda će vas podsjetiti na Mean Girls, ali Cher nije zlonamjerna ni inteligentna poput Regine George, iako su njeni standardi prilično slični. Radnja se zapliće kada zajedno s najboljom prijateljicom odlučuje u svoje društvo prihvatiti novu učenicu (koju tumači pokojna Brittany Murphy), a paralelno s time Cher otkriva i da se zaljubila u jednu osobu za koju nikad nije očekivala da bi je privukla. Ono što u filmu  impresionira je kostimografija, tj. velika zbirka skupocjenih i pomno odabranih kostimića i haljinica koje Cher nosi. Zanimljivo je da je upravo ovaj film posluži Iggy Azalei kao inspiracija za spot pjesme Fancy.

Scream (1996.)

Studentica Campbell koja se još nije oporavila od ubojstva svoje majke postaje meta serijskog ubojice koji svoje žrtve terorizira putem telefonskih poziva. Nitko više nije uvjeren u sigurnost svog doma, a ubojica bi mogao biti bilo tko. Ovo nije samo kultni teen film, nego i jedan od najpoznatijih horor filmova svih vremena u režiji Wesa Cravena. Doživio je niz nastavaka i parodija, a i mnogi horori nastali nakon njega često su imitirali radnju i zaplet kakav se pojavljuje ovdje. Formula za svaki horor ove vrste prilično je slična, a postavio ju je upravo Craven: izmislite tajanstvenog serijskog ubojica za kojeg nitko ne zna kako izgleda jer se skriva iza jezive maske, za njegovu metu postavite društvo tinejdžera i jednog junaka ili junakinju koji ili koja će u zadnji čas dotući ubojicu – za kojeg će se ispostaviti da je to bio netko za koga to uopće niste očekivali.

 

Mean Girls (2004.)

Ili ga mrzite ili ga volite – nema između. Mean Girls tipična je američka srednjoškolska komedija s jednako tipičnim likovima za taj žanr – naivna tinejdžerica koja dolazi u novu školu i upoznaje se s njenom slojevitom društvenom hijerarhijom: ekipica popularnih ljepotica koju predvodi inteligentna i pokvarena bogatašica, zgodni momak za kojim pate sve djevojke u školi i dobroćudno društvance „odbačenih“ u koje pripadaju gej momak i gotičarka koja je zbog lažnih glasina na lošem glasu.

Iskreno govoreći, film je trivijalan do te mjere da na trenutke niste više sigurni prelaze li određene scene u ironiju, ali njegov je utjecaj na popularnu kulturu neporeciv. Kultni lik zlobne Regine George proslavio je glumicu Rachel McAdams, a njene famozne rečenice poput Get in, loser, we’re going shopping! ili You can sit with us dandanas su naveliko raspršene i citirane po društvenim mrežama i girly blogovima na Tumblru. Narcisoidna plavuša koja savršeno manipulira svim društvenim situacijama postala je idealni temelj za sve buduće likove lijepih i zlih školskih elita u teen kinematografiji.

 

Heathers (1988.)

Dinamična crnohumorna komedija Michaela Lehmanna nakon svojeg prikazivanja u kinima nije osobito napunila kinoblagajne, ali je to nije spriječilo da postane omiljena među tinejdžerima diljem svijeta. Sjajna Winona Ryder ovdje je u ulozi Veronice Sawyer, popularne srednjoškolke koja se kreće u krugu triju još popularnijih, ali ubitačno iritantnih djevojaka koje dijele isto ime, Heather.  Nakon što u školu stiže novi učenik, privlačni buntovnik odjeven u crno od glave do pete koji se odaziva jednostavno na inicijale J.D. (aluzija na slavnog Buntovnika bez razloga), Veronica ulazi u ljubavnu vezu s njim i nagovara ga da joj pomogne riješiti se tri Heatherice, ali njen isprva bezazlen plan sasvim se otme kontroli. Christian Slater i Winona Ryder u ovoj su kombinaciji postali tinejdžerske ikone, Bonnie i Clyde kasnih osamdesetih.

The Virgin Suicides (1999.)

Ljubav, seks, smrt, strast, strah, opsesija – riječi su kojima je film opisan u traileru.  Ekranizaciju romana Jeffreyja Eugenidesa režirala je Sofia Coppola i kreirala misterioznu, vizualno i estetski dojmljivu filmsku priču koja se odvija 1974. u običnom američkom predgrađu gdje živi obitelj Lisbon. Čine ju otac, majka i pet kćeri, sve odreda ljepotice, ali odrasle u ekstremno strogom katoličkom odgoju. Situacija kod Lisbonovih počinje se mijenjati kada iznenada trinaestogodišnja Cecilia Lisbon pokuša počiniti samoubojstvo, a psihijatar roditeljima preporučuje da djevojkama daju više slobode. Virgin Suicides uvodi nas u umove tinejdžera nesigurnih oko vlastitih emocija, adolescenata koji se tek uče nositi s vlastitom seksualnošću i uzburkanim osjećajima, ali i dobro portretira njihove roditelje kojima često manjka razumijevanja za djecu te dobi.

Sestre Lisbon drastično se razlikuju u svojim neobičnim osobnostima – od najmlađe Cecilije, samozatajne suicidalne sanjarke, do nešto starije Lux, asertivne i zavodljive petnaestogodišnjakinje koju izvrsno tumači  Kirsten Dunst. Ipak, postupci ovih djevojaka ostaju obavijeni velom magle, a gledatelju i nakon kraja filma nisu do kraja jasna razmišljanja ovih mladih umova. Tajnovitoj atmosferi osobito pridonosi prepoznatljivi, sanjivi soundtrack grupe Air – “Playground Love”.

 

 The Breakfast Club (1985.)

Što se dogodi kada se pet sasvim različitih tinejdžera nađe u jednoj školskoj učionici u kojoj moraju provesti cijelu subotu kao kaznu za određeni prekršaj koji su počinili? Likovi koji ispočetka djeluju kao da nemaju ništa zajedničkom tijekom jednog jedinog dana otkrivaju kako su mnogo sličniji nego što misle i uspijevaju razbiti predrasude oko svoje reputacije. Riječ je o pet karakterističnih tipova tinejdžera u kojima ćete zasigurno prepoznati bar jednu osobu iz svoje srednje – čedna ljepotica Claire, popularni sportaš Andrew, sramežljivi štreber Andrew, introvertirana čudakinja Allison i problematični buntovnik John.

Svatko od njih pripada posebnoj školskoj ekipi, ali njihovo cjelodnevno druženje rezultira sasvim neočekivano – novim prijateljstvima, ali i ljubavima. Breakfast Club u glavnim je ulogama imao najveće teen zvijezde svoga vremena, poput Emilija Esteveza i Molly Ringwald. Topao, melankoličan, na trenutke zabavan i humorističan, a na trenutke izuzetno ozbiljan, film se razlikuje od većine tinejdžerskih filmova koje imamo prilike gledati. Poznat je po dojmljivoj zadnjoj sceni rastanka u čijoj pozadini čujemo hit Simple Mindsa, “Don’t You (Forget About Me)”.

Be social

Komentari