Intervju

Teen Daze: “Moja poruka publici je da budu spori u ljutnji, a brzi u ljubavi”

Foto: facebook.com/teendaze
Vrijeme čitanja: 4 minute

Sakriven iza chillwave zvuka vlastite muzike, vizuala koji odaju hommage aktualnoj Instagram generaciji te aliasa Teen Daze − mladi umjetnik pod imenom Jamison kreirao je prostranstvo lepršavog ugođaja kojeg će otkriti svi oni koji malo zagrebu po bespuću interneta u potrazi za snenim i smirujućim glazbenim svijetom.

Kanađanina već krasi titula pulena priznatog Majestic Casual kanala, a od raskošnih uradaka kućne produkcije, došao je i do toga da zagrije stolac u studiju i pripremi nam nešto sasvim novo – konkretnije, album “Morning World” kojeg i promovira na turneji u sklopu koje je odlučio posjetiti naše prostore.

Večeras će svojom glazbom utopliti srca zaljubljenih u Tvornici kulture, a tim povodom zagnjavili smo ga da nam kaže nešto o sebi, svojoj muzici – te na kraju krajeva – o ljubavi kao takvoj.

Što predstavlja sam termin Teen Daze? Na neki način, on odlično pristaje sa sanjivim ugođajem tvoje muzike, no pitanje je prezentira li stvarno cijelu kreativnu ideju i estetiku tvojeg projekta – kako bi ih ti sam opisao?

Mislim da pristaje cijeloj viziji. Htio sam izraziti idealistično, pozitivno i optimistično iskustvo s mojom glazbom. Onaj tip osjećaja koji donosi mladost – bez utjecaja nekih težih aspekta koji naš svijet može imati. Kako sam stario, osjećao sam da naziv dolikuje vremenu u mojoj karijeri od kojeg sam se odmaknuo, iako još uvijek totalno vjerujem u ljekovitu,optimističnu moć glazbe.

Tvoj Bandcamp profil sadrži mnogo uradaka, bilo to u formi singlova, LP-a ili EP-a. Kako uspijevaš toliko često objavljivati novi materijal?

Jako brzo radim. Volim stvarati kod kuće, a također sam blagoslovljen da imam mnogo vremena i prostora da radim, tako da jedino ima smisla da i izbacujem nove stvari, koliko god često mogu. Snimanje i pisanje su moji najdraži dijelovi procesa, a dokle kod se njima mogu baviti – objavljivat ću sve više i više uradaka.

Često sam radiš tijekom komponiranja nove glazbe, ali sa sobom na turneju vodiš cijeli bend. Koje su razlike između live izvedbi i studijskog materijala? Je li stvaranje posljednjeg albuma bilo drugačije iskustvo?

Volim svirati uživo s bendom jer to definitivno odvede energiju glazbe na neki drugi nivo. Također, sviranje s drugim ljudima je nevjerojatno iskustvo, tako da sam uvijek uzbuđen oko te mogućnosti. Zadnji LP sam napisao imajući na umu cijeli bend, tako da je tranzicija do stvarnog izvođenja uživo bila zaista zabavno iskustvo.

Tvoje vještine su prilično impresivne – odsvirao si cijeli niz instrumenata za potrebu snimki: električnu gitaru, bas, sintisajzer, klavir, orgulje, udaraljke… Jesi li samouk ili si naučiti svirati negdje uz lekcije? Koja je tvoja tajna?

Haha, stvarno se osjećam kao sveznalica. Mogu izvući puno od tih instrumenata, ali definitivno nisam majstor nijednog. Naučio sam kako svirati bubnjeve u ranoj dobi, a gitaru sam prvi put uzeo u ruke za vrijeme srednje škole. Sve moje sposobnosti na klaviru došle su u posljednjih pet ili šest godina. Moje vještine donekle su ograničene na studio; mogu odsvirati instrument koji mi je potreban za određeni dio, ali ne osjećam se ostvareno u vidu nijednog specifičnog glazbala.

Foto: facebook.com/teendaze
Foto: facebook.com/teendaze

John Vanderslice iz MK Ultra i osnivač studija Tiny Telephone producirao je, između ostalog, tvoj najrecentniji EP „Morning World“. Kako je prošla ta suradnja? Možeš li reći nešto više o nastajanju ploče?

John je netko s kim je moj menadžer bio u kontaktu i on nas je spojio. Poznavao sam njegovu glazbu, znao sam za Tiny Telephone i nakon našeg prvog razgovora sam znao da želim s njim napraviti ploču. Sam proces stvaranja bio je stvarno zabavan: Imao sam nekih petnaest pjesama napisanih prije nego sam otišao do Tiny Telephonea i umjesto da pokušamo rekreirati demo snimke, snimili smo verzije pjesama specifične za session u kojem su nastale. Snimili smo i izmiksali ploču u deset dana!

Kad smo već na toj temi, mnogi su rekli kako posljednji album predstavlja sasvim drugu razinu tvojeg zvuka. NPR-ov kritičar je napisao: ‘Novi „Morning World“ ne sugerira samo rane jutarnje sate – što bi bilo normalno unutar Teen Dazeove estetike – već poziv. Služi kao neka vrsta izlaska za Jamisona, predstavljajući ga većem indie-pop svijetu.’ Koje su osobne impresije vezane uz zadnji uradak? Jesi li njime zadovoljniji od, primjerice, debitantskog rada?

Definitivno! Mislim da pokazuje drugačiju stranu mog skladanja i definitivno se osjeća da je zrelija. Prvih nekoliko izdanja napravljeno je sa slabijim pritiskom i manje očekivanja. Uz njih vežem osjećaj bezbrižnosti koji jako volim. No nova ploča je puno bolji primjer moje trenutne životne pozicije.

Saznala sam za tvoju glazbu preko BIRP-ove indie kolekcije prije nekoliko godina, i odmah mi je za uho zapela Let’s fall asleep together, ali tada se o tebi na internetu nije moglo naći previše podataka, kao da si bio najbolje čuvana tajna… Na koji način misliš da su slušatelji došli do tvog opusa?

Teško je reći… Mnogo podrške i ljubavi dobio sam od nekih predivnih glazbenih blogova pa mislim da je to bio najveći izvor pažnje slušatelja.

Koja su tvoja očekivanja od nadolazećeg koncerta u Tvornici kulture? Sviraš kod nas na Valentinovo, spremaš li kakvu posebnu set-listu?

Stvarno mu se veselim! Nikad dosad nisam bio u Hrvatskoj, a o njoj sam čuo samo dobre stvari. Nisam ni shvatio da ovdje sviram za Valentinovo do prije nekoliko dana, ali set će definitivno uključivati nekoliko ljubavnih pjesama.

S obzirom na to da ćeš biti ovdje u nedjelju, postoji li neka posebna osoba koja će ti nedostajati taj dan na turneji? Koje su tvoje misli o ljubavi, i imaš li neku poruku za publiku i parove koji će doći pogledati nastup?

DA! U braku sam nešto manje od tri godine, i nažalost, moja žena nije bila u mogućnosti da mi se pridruži na ovom putu…

Mislim da je ljubav pokretač za sve što je dobro na ovom svijetu. Moja poruka publici je da budu skromni u vezi, te da uvijek misle više o partneru nego o sebi, i da budu spori u ljutnji, a brzi u ljubavi.

Be social

Komentari