Film

Filmolista: Poznati filmski citati

Foto: facebook.com/CasablancaTheMovie
Vrijeme čitanja: 5 minute

Neke su rečenice koje izgovaraju filmski likovi ostavile neporeciv dojam na gledatelje u kinodvoranama pa su i dan danas važan dio popularne kulture. Često se objavljuju, parafraziraju, pa čak i iskrivljuju na društvenim mrežama. Izdvojili smo samo neke od slavnih filmskih citata koji su vam sigurno jednom zapeli za uho – ako ne zbog filma i scenarija u kojem su nastale, onda barem u svakodnevnoj komunikaciji.


“Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.” (Casablanca, 1942)

Rečenice iz ratne romanse Casablanca zauzimaju najviše mjesta na listama čuvenih filmskih citata. “She” iz gore navedenog citata je Ilsa Lund (Ingrid Bergman) koja jedne večeri ulazi u otmjeni bar Rick’s Café Américain u Casablanci zajedno sa svojim mužem, bjeguncem i vođom češkog Pokreta otpora, a rečenicu izgovara cinični američki emigrant Rick Blaine (Humphrey Bogart) koji je vlasnik tog bara i Ilsin bivši ljubavnik. Casablanca, isprva osrednje prihvaćena među publikom, s vremenom je postala jedan od kultnih filmova i osvojila tri Oscara.

Ostali su slavni citati iz ovog filma: “Here’s looking at you, kid.”, “This is the beginning of a beautiful friendship.”  i “We’ll always have Paris.”


“The first rule of Fight Club is: You do not talk about Fight Club.” (Fight Club, 1999)

Brad Pitt sjajno je utjelovio Tylera Durdena, prodavača sapuna i vođu kluba boraca u kojem se nasumično okupljaju razni ljudi samo kako bi uživali u besciljnim tučnjavama sa strancima. Jednako su odlični Edward Norton kao bezimeni pripovjedač koji upoznaje Tylera na jednom letu avionom i Helena Bonham Carter u legendarnoj ulozi Marle Singer, mentalno nestabilne djevojke sa šeširom i cigaretom, odjevene u crno od glave do pete.  Odnos između Tylera i pripovjedača zanimljiv je upravo zbog snažnog kontrasta njihovih ličnosti, a film (inače ekranizacija romana Chucka Palahniuka) je čuven i zbog jednog od najpoznatijih plot twistova u povijesti kinematografije.

Ostali su poznati citati iz Fight Cluba: “And suddenly, I felt nothing.”, “The things you used to own, now they own you.”


“Here’s Johnny!” (The Shining, 1980)

Scena u kojoj poludjeli Jack Torrance (Jack Nicholson) sjekirom razbija vrata kako bi došao do svoje prestravljene supruge  (Shelley Duvall) izvorno je zamišljena bez ove rečenice, ali Nicholson ju je sam dodao na snimanju. Preuzeta je iz slavnog uvoda za Johnny Carson Show koji je izgovarao Ed McMahon. Film je adaptacija romana Stephena Kinga u režiji Stanleyja Kubricka i govori o bračnom paru i njihovom sinu koji se odsele u osamljeni hotel gdje je otac Jack dobio posao kućepazitelja, ali nakon dužeg vremena on počinje gubiti razum.

Ostali poznati citati su: “All work and no play makes Jack a dull boy.”, “Wendy! I’m home.”

Foto: Youtube trailer

“Robinson, you’re trying to seduce me, aren’t you?” (The Graduate, 1967)

Ulogom Benjamina Braddocka, mladog diplomca kojeg zavodi prepredena gospođa Robinson (Anne Bancroft), legendarni Dustin Hoffman probio se na holivudsku scenu krajem šezdesetih. Gore navedenu rečenicu izgovara nakon što ga je gospođa Robinson navela da svrati k njoj u kuću i počela ga zavoditi skidajući se pred njim. Isprva je zbunjen i šokiran, ali Benjamin se ipak kasnije upušta u aferu s njom. Zanimljivo je činjenica kako je glumica Anne Bancroft bila samo osam godina starija od Hoffmana, dok je u scenariju zamišljeno da poprilično starija od njega.


“Carpe diem. Seize the day, boys.” (Dead Poets Society, 1989)

Osebujni i kontroverzni profesor engleskog jezika, kojeg tumači neprežaljeni Robin Williams, u jednoj aristokratskoj školi krajem pedesetih godina prošlog stoljeća inspirira svoje učenike poezijom koju strastveno tumači. On ih potiče da iskoriste svaki dan i promatraju svijet iz raznih perspektiva. Također im govori da ga mogu zvati “O Kapetane! Moj Kapetane!” (referenca na pjesmu Walta Whitmana). Poznata je i njegova tvrdnja: “We don’t read and write poetry because it’s cute. We read and write poetry because we are members of the human race. And the human race is filled with passion. And medicine, law, business, engineering, these are noble pursuits and necessary to sustain life. But poetry, beauty, romance, love, these are what we stay alive for.”


“Nobody’s perfect.” (Some Like It Hot, 1959)

Slatka romantična komedija Neki to vole vruće i ujedno najbolja filmska komedija prema mišljenju mnogih kritičara čuvena je po svojoj zadnjoj sceni gdje protagonisti bježe na jahti milijunaša Osgooda. Dok Tony Curtis i Marilyn Monroe uživaju u novostečenoj slobodi i ljubavi, Jack Lemmon pokušava objasniti Osgoodu da se ne može udati za njega jer milijunaš očito ne shvaća da je njegova ljubljena muškarac, a ne žena. Naposljetku Lemmon skida periku i ogorčeno kaže: “Ja sam muško”, na što Osgood nonšalantno sliježe ramenima i odgovara: “Nitko nije savršen”.


“My mom always said life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.” (Forrest Gump, 1994)

Dirljiva drama o životu ispodprosječno inteligentnog Forresta i njegovoj ljubavi i danas čine jedan od najomiljenijih filmova diljem svijeta. Tom Hanks izvrsno je portretirao simpatičnog čovjeka koji je od malih nogu zaljubljen u prijateljicu iz djetinjstva. Njegove jednostavne, a opet veoma poučne i upečatljive rečenice, pojačane jakim južnjačkim naglaskom, ostavile su dubok dojam na gledatelje.

Foto: YouTube screenshot

“Why so serious?” (Dark Knight, 2008)

Prerano preminuli australski glumac Heather Ledger svojom se ulogom omiljenog filmskog negativca Jokera duboko urezao u pamćenje obožavateljima Batmana. Kako bi se pripremio za ulogu, Ledger je mjesec dana živio sam u hotelskoj sobi i osmišljavao lik Jokera, tj. njegovo držanje, glas i osobnost. Želio je ostaviti drukčiji dojam nego Jack Nicholson koji se pojavio kao Joker u ranijoj verziji filma. Inspirirali su ga filmovi Paklena naranča i legendarni basist Sex Pistolsa i jedna od najproblematičnijih glazbenih zvijezda svih vremena, Sid Vicious. Posthumno je dobio Oscara za najbolju sporednu ulogu.


“Why’s the rum gone?” (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003)

Johnny Depp je kao Jack Sparrow utjelovio jednog od najpoznatijih filmskih likova 21. stoljeća, upečatljivog, ozloglašenog piratskog kapetana koji vlada karipskim morskim strujama. Depp je izjavio da ga je za osmišljavanje osobnosti Jacka Sparrowa nadahnuo slavni rock-glazbenik i član Rolling Stonesa, Keith Richards.


Please, come and see my film. If it not success, I will be execute.” (Borat, 2006)

U parodiji Larryja Charlesa upoznajemo se s Kazahstancem Boratom kojeg tumači poznati komičar Sacha Baron Cohen. Ovaj drski i kontroverzni film izazvao je burne reakcije nakon prikazivanja u kinima diljem svijeta. Borat je lokalni novinar koji odlazi u SAD kako bi se upoznao sa zapadnom kulturom. Film donosi pregršt crnohumornih, uvredljivih, na trenutke i šokantnih rečenica koje se izruguju zapadnoj, ali i kazahstanskoj kulturi. Kazahstansko ministarstvo vanjskih poslova oštro je napalo Borata zbog toga što se u filmu ta država prikazuje kao nerazvijena i zaostala država čiji stanovnici ne razumiju ni osnovne civilizacijske dosege.

 

Be social

Komentari