novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Film

Venecija u Zagrebu: Poznati filmski festival ponovno u Europi

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: VenecijaUZagrebu_OfficialBanner
Foto: VenecijaUZagrebu_OfficialBanner

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog starta, drugo izdanje programa Venecija u Zagrebu održat će se u kinu Europa od 17. do 21. veljače. Publiku i ove godine očekuje čitavi niz uzbudljiih filmova prikazanih na posljednjem Venecijanskom festivalu.

Mračne duše će otvoriti program priča o trojici braće koja koji se suočavaju s mafijaškom prošlošću svoje obitelji, a samoj projekciji prisustvovat će i jedna od podvojenih duša iz filma, talijanski glumac Peppino Mazzotti. Na tragu slavnog kuma, film će prikazati kako je neslana šala na jednom kraju svijeta poziv za krvavu osvetu na drugoj. Višestruko nagrađivan film izvornog naslova Anime nere mračan je i idealan početak festivala.

Foto: AnimeNereOfficial
Foto: AnimeNereOfficial

U sklopu programa prikazat će se i Pasolini Abela Ferrare, film o posljednjim danima života velikog talijanskog pisca i redatelja Piera Paola Pasolinija, čija se 40. godišnjica smrti ove godine obilježava diljem svijeta. U iznimno hvaljenoj naslovnoj ulozi američki je glumac Willem Dafoe (Divlji u srcuAvijatičar).

Publika ima priliku pogledati i film Hungry Hearts, romantična drama o mladom bračnom paru, Talijanki i Amerikancu, čija se idila naruši kada se, nakon rođenja djeteta, sukobe njihovi pogledi na roditeljstvo. Ono što će očito postati tradicija jest restauriranje jednog talijanskog klasika, a ove godine će biti Poseban dan Ettorea Scole iz 1977., nagrađen priznanjem za najbolju filmsku restauraciju. Glavnu žensku ulogu u ovom filmu tumači Sophia Loren, najpopularnija talijanska glumica 20. stoljeća čiji će lik i djelo biti i u fokusu popratne izložbe fotografija Jučer, danas, Sophia te dokumentarnog filma Žene koje su postale mit: Sophia pripovijeda o Loren koji će, uz gostovanje redatelja Marca Spagnolija, biti prikazan posljednjeg dana trajanja programa.

Za posjet  Veneciji većina još uvijek ne može izdvojiti, ali dašak Italije možemo udahnuti kroz divne filmove koje će se prikazivati u Kinu Europi.

(Visited 178 times, 1 visits today)
Be social

Komentari