Film

Filmolista: Svjetovi droge i ovisnika o narkoticima

Foto: everythingchristianef.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 6 minute

Problematika droge na filmu u zadnje vrijeme nije toliko popularna, a svoj vrhunac doživjela je s nekim filmovima koji su od izlaska do današnjeg dana postali kultni. Često nas, osim samog drogiranja, u tim filmovima redatelj smrzne svojim postupcima kojima prikazuje proces nabavljanja određene droge, odabere strahovitu glazbu kao soundtrack ili nas jednostavno stavi u takvu poziciju u kojoj ni sami ne vidimo izlaz iz pakla za protagoniste. Ono što je najviše potresno je činjenica da su mnogi od navedenih filmova snimljeni prema stvarnom događaju.


1. Christiane F. – Mi djeca s kolodvora Zoo (1981.)

Alkohol i hašiš redovito  je konzumirala već s 12 godina, s 13 već je zaglibila u paklu heroina, a s 14 upustila se u prostituciju kako bi nabavila novac za drogu. Christiane F. ime je čija zlokobna popularnost ne jenjava ni dandanas, asocijacija na tamno vrijeme “igle i šprice”. Nakon ogromnog komercijalnog uspjeha istoimene knjige objavljene 1978., tri je godine kasnije snimljen film u režiji Nijemca Ulija Edela.  Estetika Zapadnog Berlina iz 70-ih godina prošlog stoljeća kada je glazbenom scenom dominirao David Bowie, mračne slike noćnih njemačkih kolodvora i velegradskih ulica te realistična uprizorenja posljedica uzimanja teških opijata donijeli su ovom filmu kultni status.  Zanimljivo je da se sam Bowie glavom i bradom pojavljuje u filmu, u sceni koncerta u noćnom klubu.

Foto: everythingchristianef.tumblr.com

2. Sid & Nancy (1986.)

Jednako kao i Mi djeca s kolodvora Zoo, Sid & Nancy utemeljeni su na stvarnom događaju, tj. životima dviju londonskih pankera čije su prerane smrti i dalje obavijene velom misterija. Gary Oldman utjelovljuje devijantnog basista slavnih Sex Pistolsa, Sida Viciousa, a Chloe Webb njegovu djevojku Nancy Spungen, divlju njujoršku groupie-djevojku s kojom Vicious započinje ljubavnu vezu. Nekontolirani u konzumiranju droga, psihički labilni, agresivni, destruktivni, vodeći život koji bi se najbolje mogao opisati znamenitom krilaticom sex, drugs & rock’n’roll, Sid i Nancy postaju ozloglašene ikone punka, ujedno popljuvani i glorificirani u javnosti.

Priča o tzv. “Romeu i Juliji punka” počinje svoj kraj one tragične noći 12. listopada 1978. u Hotelu Chelsea u New Yorku. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu i izazvao podijeljene reakcije. Dok su mnogobrojni gledatelji tvrdili kako sirovo, brutalno i uvjerljivo dočarava prljavo doba pankerskog Londona i jednu romansu uništenu drogama, frontmen Pistolsa Johnny Rotten optužio je film da “odveć romantično prikazuje ovisnost o heroinu”. U filmu se pojavljuju glazbene veličine poput Courntey Love i Iggyja Popa.

Foto: filmap.tumblr.com

3. Trainspotting (1996.) 

Krajem 90-ih redatelj Danny Boyle snima jedan od najboljih britanskih filmova svih vremena, crnu komediju prema romanu Irvinea Welsha. Radnja prati grupu mladih Škota, inteligentnih, ali nezadovoljnih društvom i banalnošću svakodnevice. U nastojanju bijega od životnih problema okreću se heroinu. Zapaženu je ulogu ostvario Ewan McGregor kao Mark “Rent Boy” Renton – “junak našeg doba čiji je život smrdljiva mješavina seksa, droge, rocka, nogometa i krvavih ispljuvaka”. Trainspotting je ironična i drska pripovijest o mladosti i propitkivanju životnog smisla. Poznat je po uvodnom monologu koji započinje rečenicama: Choose life. Choose a job., a soundtrack čine hitovi slavnih izvođača kao što su Iggy Pop, Lou Reed, New Order, Joy Division, Blur, David Bowie itd.

Foto: thnkfilm.tumblr.com

4. Ulaz u prazninu (2009.)

Psihodelični eksperimentalni film kontroverznog Gaspara Noéa na koji je utjecala Kubrickova Odiseja u svemiru djeluje poput trosatnog tripa u kojem promatramo živote Amerikanca Oscara i njegove sestre Linde koji žive u Tokiju i zarađuju za život na prilično osporavane načine (Oscar je diler, a Linda striptizeta u noćnom baru). Osim što  pršti od raznih halucinogenih boja i poigrava se kamerom kako bi stvorio psihodeličnu atmosferu, Ulaz u prazninu tehnikom subjektivnog promatrača gledatelju dočarava kakav je osjećaj uzeti npr. DMT, jednu od najjačih postojećih droga.

Foto: lizaattwood.tumblr.com

5. Dnevnik košarkaša (1995.) 

Leonardo DiCaprio je u ovom filmu ostvario prvu glavnu ulogu, po mnogima jednu od najboljih u karijeri. Dnevnik košarkaša smatra se klasikom adolescentske kinematografije devedesetih godina, a temelji se na dnevnicima pjesnika i glazbenika Jima Carrolla. Jim je srednjoškolac za kojeg svi smatraju da će postati velika košarkaška zvijezda, ali koji ubrzo pod pritiskom raznih problema počinje koketirati s teškim drogama. Sami Carroll također se pojavljuje u filmu u cameo nastupu kao ovisnik koji gotovo pobožno opisuje proces ubrizgavanja heroina.

Foto: moviestvpeoplemusic.tumblr.com

6. Tvornica snova (2006.) 

Tvornica snova biografija je Edie Sedgwick, muze, suradnice i prijateljice američkog umjetnika Andyja Warhola koja je tijekom šezdesetih fascinirala njujoršku filmsku i glazbenu scenu svojom ljepotom i ekstravagantnim stilom odijevanja. Poslužila je i kao inspiracija brojnim drugim umjetnicima toga doba, a Velvet Underground navodno joj je posvetio pjesmu Femme Fatale. Kao i brojne “it-djevojke” svoga vremena, zaokupljena zabavama i životom na visokoj nozi, ona ubrzo tone sve dublje u ovisnosti. Film je prvenstveno biografski, ali nas podsjeća kako droga može uništiti mlade potencijale prije nego što uopće započnu pravu karijeru. Sienna Miller izvrsno je tumačila mladu Edie, a Guy Pearce pojavljuje se kao ekscentrični Warhol.

Foto: hirxeth.tumblr.com

7. Panika u parku droga (1971.)

Ovaj je film nakon premijere šokirao publiku jer je bio jedan od prvih koji je hiperrealistično prikazivao onda tabu-temu ovisnosti (npr. u Hollywoodu je dotada bilo nezamislivo prikazati likove kako si ubrizgavaju injekciju u žilu). Al Pacino glumi Bobbyja, sitni kriminalac i diler, koji upoznaje mladu Helen u koju se zaljubljuje. Ubrzo se upuštaju u ljubavnu vezu koju obilježava često uzimanje droga. Njihova konzumacija heroina se povećava do te mjere da je Helen naposljetku prisiljena prostituirati se kako bi dobila novac. Naturalizam filma još je dodatno pojačan time što uopće nema glazbe u njemu.

Foto: timeismusiiic.tumblr.com

8. Gia (1998.) 

Priča Gije Marije Carangi po mnogočemu je slična životu Edie Sedgwick. Gia je bila jedan od prvih američkih supermodela, ali i prvih žrtava AIDS-a. Izrazito karizmatična, buntovna, otvorena u vezi svoje biseksualnosti, osvojila je srca modnih dizajnera, novinara i publike. Međutim, bila je i veoma osjetljiva, ovisna o drugim ljudima, pogotovo o svojoj mentorici Wilhelmini Cooper, nakon čije je smrti počela nekontrolirano uzimati droge poput kokaina i heroina. Naposljetku je dobila sidu i umrla u preranoj dobi od 26 godina. U ovoj biografskoj drami Giju izvrsno tumači Angelina Jolie. 

Foto: fckingcinema.tumblr.com

9. Rekvijem za snove (2000.) 

Nesumnjivo najpotresnije i najstrašnije uprizorenje pakla ovisnosti u režiji Darrena Aronofskog, jedan od najboljih filmova svih vremena prema brojnim kritičarima. Glumačku postavu čine slavna imena poput Ellen Burstyn, Jareda Letoa i Jennifer Connelly. Pratimo ljubavni par, Marion i Harry, ovisnike i Harryjevu majku Saru, staru udovicu koja također postaje žrtva droge nakon što dobiva (lažni) poziv u kojem joj je rečeno da je pozvana sudjelovati u svojoj omiljenoj TV emisiji. Nakon tog poziva ona očajnički pokušava smršaviti da za emisiju može odjenuti svoju omiljenu crvenu haljinu iz mladosti. Njen je dio priče nesumnjivo najzanimljiviji jer je ovisnost o narkoticima prilično neuobičajena za tu životnu dob. U filmu se ističe veličanstvena glazbena kompozicija Lux Aeterna koja se i kasnije tijekom 2000-ih koristila u raznim trailerima. 

Foto: wornd.tumblr.com
Be social

Komentari