Istaknuto
06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

05.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nisu baš svi otišli na godišnji odmor, uspjeli smo pronaći nekoliko novih singlova od kojih će samo jedan postati singl tjedna.

Film

Filmovi nominirani za nagrade Europske filmske akademije dolaze na 15. ZFF

06.11.2017. Ziher.hrFoto: ZFF press / Bez ljubavi
Vrijeme čitanja: 2 minute

Na Festivalu europskog filma u Sevilli protekloga vikenda objavljene su nominacije za 30. nagrade Europske filmske akademije. Dva filma iz programa ovogodišnjeg ZFF-a  (11. – 19. studenog) finalisti su za tzv. europske Oscare u kategoriji najboljeg filma. Riječ je o filmovima 120 otkucaja u minuti (BPMRobina Campilla koji se prikazuje u ZFF-ovom programu Dan LUX filma i Bez ljubavi (Loveless) Andreja Zvjaginceva koji se prikazuje u natjecateljskom programu Ponovno s nama.

Francuski film 120 otkucaja u minuti erotična je i emotivna drama o mladim pariškim aktivistima 90-ih koji se u jeku epidemije AIDS-a očajnički trude podići osviještenost o toj stigmatiziranoj bolesti. Film je osvojio Grand Prix u Cannesu i francuski je kandidat za Oscara.

Bez ljubavi novo je ostvarenje ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, ZFF-ovog starog znanca koji je dvaput osvojio Zlatna kolica i čiji je film Povratak prikazan 2003. na prvom izdanju ZFF-a. Priča o tragičnim posljedicama propalog braka u završnoj fazi i otmici djeteta osvojila je Nagradu žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu.

Andrej Zvjagincev također je finalist u kategoriji najbolje režije, a zajedno s Olegom Neginom nominiran je i za najbolji scenarij, dok se glumac Nahuel Pérez Biscayart iz filma 120 otkucaja u minutinalazi u utrci za nagradu za najboljeg europskog glumca.

Uz spomenute naslove iz ZFF-ovog programa, u kategoriji najboljeg europskog filma nominiran je i The Square, novi film švedskog redatelja Rubena Östlunda čiji debitantski film Mongoloid s gitarom ZFF prikazuje u sklopu programa Moj prvi film: Švedska. Satirička drama The Square s Elizabeth Moss i Claesom Bangom osvojila je Zlatnu palmu u Cannesu i moći će se pogledati u Kino mreži i kinu Europa od 14. prosinca.

U kategoriji najbolje europske komedije nominirana je belgijsko-francuska humoristična drama Vincent Cristopha von Rompaeya o mladom suicidalnom ekologu koju na ZFF-u prikazujemo u programu PLUS te belgijsko-nizozemsko-bugarska satira Kralj Belgijanaca Petera Brosensa i Jessice Woodworth koja je na ZFF-u prikazana prošle godine. Redatelj spomenutog filma Peter Brosens uskoro stiže u Zagreb kao član glavnog žirija 15. ZFF-a.

Film Ljeto 1993. španjolske redateljice Carle Simón iz programa PLUS nominiran je u kategoriji Europsko otkriće, a među nominiranima u kategoriji kratkometražnog filma nalazi se grčki film Copa Loca u režiji Christosa Masalasa koji prikazujemo u programu Festivali pod reflektorom.

Više od 3000 članova EFA-e glasat će za pobjednike koji će biti objavljeni na svečanoj ceremoniji dodjele 9. prosinca u Berlinu.

(Visited 164 times, 2 visits today)

Komentari