živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Producentica Anita Juka izabrana u odbor Europske filmske akademije

anita juka
Press 4film
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Anita Juka, osnivačica produkcijske kuće 4 film te producentica filma Ti mene nosiš, redateljice Ivone Juka, izabrana je u izvršni odbor Europske filmske akademije.

Ova vijest objavljena je u sklopu svečane dodjele nagrada Europske filmske akademije, poznatih i kao europski Oscari. Anita Juka izabrana je među 16 članova odbora, a u svom mandatu, Juka će zastupati interese europskih filmskih profesionalaca te promovirati europsku kinematografiju i filmsko nasljeđe. Članove izvršnog odbora biraju svi članovi akademije, koja broji više od 3.600 filmskih profesionalaca, ujedinjenih s ciljem promocije europskog filma.

– Izuzetno mi je drago što je Europska filmska akademija prepoznala moj rad te što su me članovi Akademije odabrali da ih predstavljam u narednom mandatu. Ovo je velika čast, ali i odgovornost, a ja ću se maksimalno truditi promovirati doprinos hrvatskih filmskih profesionalaca na europskom, ali i globalnom nivou. Cilj mi je također poticati osnaživanje žena u filmskoj industriji, kako onih ispred, tako i onih iza kamere – izjavila je Anita Juka.

Uz Juku, neki od izabranih članova odbora su i Mike Goodridge, bivši direktor jedne od najvećih svjetskih filmskih tvrtki za financiranje Protagonist Pictures, zatim Ewa Puszczyńska, producentica Oscarom nagrađenog filma Ida, Christiphe Leparc, glavni tajnik prestižne sekcije Director’s Fortnight Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, Kathriel Schory, veteran industrije i dugogodišnji direktor Izraelskog filmskog fonda te Jim Sheridan, producent filma My Left Foot, za kojeg je Daniel Day-Lewis dobio Oscara za najbolju mušku ulogu.

Europska filmska osnovana je 1989. godine od strane švedskog redatelja Ingmara Bergmana. Svake godine nagrađuje vrhunska filmska ostvarenja u sklopu svečane dodjele nagrada u prosincu, a stoji uz bok prestižnoj američkoj Akademiji filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS).

Be social

Komentari