Istaknuto
12.05.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

08.05.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Godina se nastavlja lijepo glazbeno oblikovati. Travanj je bio emotivan, raznolik, bogat i zabavan, a nova Mjesečna doza popa eliminirat će mogući FOMO osjećaj.

Film

Filmske večeri u Močvari: Kud plovi ovaj brod i ostala bitna pitanja

01.10.2020. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Listopadsko izdanje  Filmskih večeri u Močvari u ponedjeljak 5. listopada predstavlja autore dvaju novih bisera domaće animacije koji se usude zaroniti u pitanja koja nam svima vise nad glavama.

U 2D i 3D animiranoj „Arci” Natko Stipaničev pita ono o čemu je još prije pola stoljeća pjevala Radojka Šverko – Kud plovi ovaj brod? Autorov prvi profesionalni film začudna je, nadrealistički mišljena varijanta biblijske priče o Noinoj arki smještena na prekooceanski kruzer. Više je nego jasno kako je riječ o alegoriji u kojoj naša civilizacija omamljena hedonizmom i narcizmom ne sluti kako se nalazi na svom posljednjem putovanju. Stipaničev priču o putovanju u nepovratno daje s puno humora i pomaknute dosjetljivosti čija britka ironija pogađa ravno u metu.

Duhovitu i maštovitu društvenu kritiku daju i Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić svojim „Umorstvom u katedrali” nastalim po queer detektivskoj zbirci Mime SimićPustolovine Glorije Scott”. Koristeći poticajan ambijent Londona početka 20.stoljeća film odvažno zaranja u teme konstrukcije identiteta, sustava kontrole te reprodukciji stereotipa, a sve to kroz zavodljivi žanr detekcije i mnoštvo referenci na bespuća popularne kulture. Oba filma premijerno su prikazana na uglednom međunarodnom festivalu u Annecyju te su dio velikog natjecateljskog programa ovogodišnjeg Animafesta.

Močvara će ugostiti animatore Natka StipaničevaMatiju Pisačića i Tvrtka Rašpolića te nakon projekcije njihovih najnovijih filmova pokušati utopijski vedro dokučiti kud plovi ovaj brod.

Vrata se otvaraju u 19:30, a projekcije počinju u 20:00 sati. Nakon projekcija u 20:30 održat će se razgovor s autorima filmova.

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Komentari