Glazba

Filmski redatelji koji su režirali i glazbene spotove, 1. dio

redatelji
Vrijeme čitanja: 5 minute

Jeste li se ikad pitali tko su redatelji koji režiraju glazbene spotove? Jesu li to talentirani pojedinci koji se bave samo time ili snimaju još štošta drugo? Nas je zanimalo koliko je filmskih redatelja režiralo i glazbene spotove tijekom svoje karijere.

Kolegica Eva i ja smo se bacili u potragu za već etabliranim filmskim redateljima (i redateljicama) koji su nekad tijekom svoje karijere imali veće ili manje izlete u režiranje popratnih videa za pjesme velikih svjetskih glazbenih imena. Krenimo u otkrivanje bez nekog posebnog reda.

Steve Barron

Iako je počeo karijeru upravo s glazbenim spotovima, Steve Barron je poznat kao redatelj filmova „Teenage Mutant Ninja Turtles”, „Coneheads”, „The Adventures of Pinocchio” i „Mike Bassett: England Manager”. U svijetu glazbe ovaj redatelj iz Dublina najpoznatiji je vjerojatno po tome što je režirao spot za pjesme Billie Jean (Michael Jackson), Summer of ’69 (Bryan Adams), Money For Nothing (Dire Straights), Africa (Toto) i Take On Me (A-ha). Barron je režirao i za Madonnu, Davida Bowieja, Starship, Simple Minds i brojne druge.

Billie Jean se dan danas smatra jednim od najznačajnijih spotova svih vremena, u kojem su zapečaćeni ikonični plesni pokreti i stil Michaela Jacksona, zauvijek upisani u svjetsku pop kulturu. Spot je poznat po svojoj atmosferi, kontrastima svjetla, trotoaru koji svijetli dok po njemu hoda Michael Jackson koji je s ovim spotom bio među prvim afričko-američkim umjetnicima koji su bili u visokoj rotaciji na MTV-u.

Jonathan Glazer

Britanski redatelj i scenarist Jonathan Glazer iza sebe ima nekoliko filmova, „Sexy Beast”, „Birth” i „Under the Skin”, snimao je oglase za Volkswagen, Nike, AT&T, Kodak, Wrangler, Guinness i mnoge druge.

Po pitanju glazbenih spotova je poznat po svojoj inovativnosti, impresivnim kadrovima u svojim spotovima, nerijetko sanjivim prikazima i pomalo nestvarnim idejama. Režirao je jedan od najinovativnijih spotova devedesetih, Virtual Insanity (Jamiroquai) koji je dobio nagradu za Video godine na MTV Video Music Award 1997.

Glazer potpisuje i spotove za pjesme Karmacoma Live with Me (Massive Attack), Rabbit in Your Headlights (UNKLE ft. Thom Yorke), Into My Arms (Nick Cave and the Bad Seeds), Karma Police (Radiohead), The Universal (Blur) i druge.

Tarsem Singh

Indijsko-američki redatelj Tarsem Singh, svijetu je dao filmove „The Cell”,  „The Fall”, „Immortals”, „Mirror Mirror”, „Self/less”.

Napravio je spot za pjesmu Losing My Religion (R.E.M.), njegov najpoznatiji uradak. Spot je 1991. bio nominiran u devet kategorija na nagradama MTV Video Music Awards, od kojih je osvojio u čak šest kategorija: Video of the Year, Best Group Video, Breakthrough Video, Best Art Direction, Best Direction i Best Editing.

Recentnije gledano, Singh je režirao Lady Gagin spot za treći singl s njenog albuma „Chromatica” koji nosi naslov 911. 

Kathryn Bigelow

Najpoznatija po američkom ratnom trileru iz 2008., „The Hurt Locker”, Kathryn Bigelow je uz filmove snimala i serije, kratke filmove, glazbene spotove, ali je i glumila. „The Hurt Locker” je osvojio Oscara za najbolji film i najbolju režiju, čime je Kathryn postala prva žena koja je dobila Oscar za najbolju režiju. Za istu pošast uslijedile su nagrada BAFTA i nagrada Directors Guild of America Award for Outstanding Directing.

U svijetu glazbe njezin doprinos su spotovi Touched by the Hand of God (New Order) i Selling Jesus (Skunk Anansie).

Michel Gondry

Francuski filmaš Michel Gondry svijetu je dao mnogo krasnih filmova kao što su „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, „The Science of Sleep”, „Be Kind Rewind” i „Mood Indigo”. Režirao je cijeli niz glazbenih spotova, a među najpoznatijima su Crystalline i Declare Independence (Björk), Come Into My World (Kylie Minogue), Gimme Shelter (The Rolling Stones), Music Sounds Better with You (Stardust), Protection (Massive Attack) i naravno, Around The World (Daft Punk).

Za Björk je režirao vrhunske spotove, a to su redom Human Behaviour, Army Of Me, Isobel, Hyper-Ballad, Jóga, Bachelorette, Declare Independence i Crystalline.

Gondry je režirao i za imena kao što su Beck, The White Stripes, Kanye West, Foo Fighters, Oui Oui, Lenny Kravitz, Belinda Carlisle, Sheryl Crow i mnogi drugi.

Brian De Palma

Američki scenarist i redatelj Brian de Palma jedan je od najpriznatijih redatelja svijeta. Poznat je po uspjesima kao što su „Carrie”, „Scarface”, „The Untouchables”, „Mission: Impossible”, „The Black Dahlia” itd.

Režirao je svega jedan glazbeni spot, ni više ni manje nego Dancing In The Dark (Bruce Springsteen).

Sofia Coppola

Američka redateljica i glumica Sofia Coppola, dobitnica je nagrada Oscar, Zlatni globus, Zlatni lav, kao i nagrade filmskog festivala u Cannesu, a bila je nominirana i za Emmy. U svojoj bogatoj i značajnoj karijeri, dužni smo joj za divne filmove, a samo neki od njih su „The Virgin Suicides”, „Lost in Translation”, „Marie Antoinette”, „Somewhere”, „The Bling Ring”, „The Beguiled” i „On the Rocks”. Režirala je i oglase za Dior, H&M, GAP, Calvin Klein i slične.

Od spotova je vjerojatno najpoznatiji crno-bijeli spot za pjesmu I Just Don’t Know What to Do with Myself (The White Stripes) u kojem glumi Kate Moss. Režirala je i za Walt Mink, The Flaming Lips, Air i Phoenix.

Uz režiju, čak je i glumila u nekim spotovima poput Mildred Pierce (Sonic Youth), Deeper and Deeper (Madonna) ili Elektrobank (My Chemical Brothers).

Coppola trenutno radi na filmu „Priscilla” temeljenom na memoaru „Elvis and Me” nedavno preminule Priscille Presley.

David Fincher

Nije li zaista fora da je isti čovjek režirao Madonnin Vogue i film „Fight Club”? Slavni David Fincher, američki redatelj poznat po psihološkim trilerima, 40 puta nominiran za Oscara, u svoj raspored je uspio ugurati i nekoliko spotova. Prije nego ih spomenem, valjda se prisjetiti njegovih filmova, a samo neki od njih su „Alien 3”, „Seven”, „The Game”, „Panic Room”, „Zodiac”, „The Curious Case of Benjamin Button”, „The Girl with the Dragon Tattoo”.

Njegov katalog glazbenih spotova koje je režirao je impresivan, a samo neki na popisu su Englishman in New York (Sting), Freedom ’90 (George Michael) i Suit & Tie (Justin Timberlake feat. Jay-Z)

David Fincher je najviše radio s Madonnom, s kojom je ostvario jedne od njezinih najupečatljivijih i najutjecajnijih spotova, a to su redom Express Yourself, Oh Father, Vogue i Bad Girl. Express Yourself i Vogue Fincheru su donijeli nagradu MTV Video Music Award za najbolju režiju glazbenog spota.

John Landis

Posvećujemo se još jednoj legendi, Johnu Landisu. Istaknuo se brojnim komedijama kao što su „The Kentucky Fried Movie”, „National Lampoon’s Animal House”, „The Blues Brothers”, „An American Werewolf in London”, „Trading Places”, „Three Amigos”, „Coming to America” i „Beverly Hills Cop III”.

Landis je zaslužan za režiju jednog od najpoznatijih spotova svih vremena, Jacksonom Thriller, koji je vlasnik nagrade Video Vanguard Award za najbolji glazbeni spot ikad napravljen. Uz Thriller, Landis je s Jacksonom radio i na Black or White, a režirao je i za B.B. Kinga i Paula McCartneyja.

Simon West

Engleski redatelj i producent Simon West, primarno se bavio akcijskih filmovima kao što su „Con Air”, „Lara Croft: Tomb Raider”, „The Mechanic” i „The Expendables 2”, a ljubitelji glazbe uvijek će mu biti zahvalni na spotu za pjesmu Never Gonna Give You Up Ricka Astleyja. S obzirom na to da je pjesma postala meme u zadnjih nekoliko godina, dnevno bilježi preko 450 tisuća pregleda odnosno preko 13 milijuna pregleda mjesečno, a spot je pregledan preko 1,3 milijarde puta.

Paul Thomas Anderson

Cijenjeni američki filmaš Paul Thomas Anderson (nekima draže skraćeno, PTA), u svojim se filmovima bavi životnim temama, njegovi su likovi katkad očajni, a filmovi nerijetko psihološke drame. Bio je jedanaest puta nominiran za Oscara, najrecentnije za film „Licorice Pizza”, jedan od najdražih mi, u kategorijama za najbolji film, režiju i originalni scenarij. Najpoznatiji filmovi su mu „Hard Eight”, „Boogie Nights”, „Magnolia” i „Phantom Thread”.

PTA ima tendenciju da snima više spotova za iste umjetnike. Režirao je za Radiohead tri puta i za Fionu Apple četiri puta. Zaslužan je za čak deset spotova grupe HAIM, uključujući predivan spot za pjesmu Summer Girl, ali i za The Steps, Now I’m In It i Little of Your Love. U spomenutom filmu „Licorice pizza” glume upravo sestre Haim.

Spike Lee

Shelton Jackson „Spike” Lee, bavio se problematikom crnačkog društva i rasnih nejednakosti, problemima kriminala i siromaštva, kao i temom politike. Najpoznatiji je po filmovima „Do the Right Thing”, „Jungle Fever”, „Malcolm X”, „4 Little Girls”, „BlacKkKlansman”.

Njegov doprinos svijetu glazbe kroz režiju spotova je zaista šarolik, a samo neki od spotova na kojim je radio su No One In The World (Anita Baker), Fight The Power (Public Enemy), Sunless Saturday (Fishbone), Money Don’t Matter 2 Night (Prince and the New Power Generation), Revolution (Arrested Development), Cose della vita (Eros Ramazzotti), They Don’t Care About Us i This Is It (Michael Jackson), Headlights (Eminem) i Land of the Free (The Killers).


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari