Istaknuto
21.07.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

13.07.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Koliko god da je zavladala i mala glazbena suša, Mjesečna doza popa našla je odabrana osvježenja za vaše uzavrele uši. Fjaka može početi.

Film

Fokus: Berlinale Special – Suvremeni njemački film u kinu Tuškanac

26.09.2018. Ziher.hrFoto: facebook.com/KinoTuskanac - "Babilon Berlin"
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od četvrtka, 27. rujna do utorka, 2. listopada u kinu Tuškanac na rasporedu je Fokus: Berlinale Special – Suvremeni njemački film nastao u organizaciji Goethe Intitut Kroatien.

Goethe-Institut Kroatien pokrenuo je filmski program Berlinale Special na kojem će predstaviti najnovije njemačke filmske naslove, od čega čak šest (hrvatskih) premijera.

U selekciji ravnatelja Goethe-Instituta Matthiasa Müllera-Wieferiga, gledat ćemo devet filmova prikazanih na ovogodišnjem, 68. Berlinskom filmskom festivalu, te filmove nagrađene Njemačkom filmskom nagradom.

Film kojim se otvara program, 3 dana u Quiberonu, u natjecateljskom je programu Berlinalea dobio čak sedam priznanja (zlatna LOLA za najbolju režiju, najbolju žensku glavnu ulogu i dr.). 3 dana u Quiberonu svojevrstan je hommage Romy Schneider, čija se 80. godišnjica rođenja slavi ovaj mjesec, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu.

Program zatvara Tiha revolucija, film koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinalea, a temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.

Foto: facebook.com/KinoTuskanac – “3 dana u Quiberonu”

Premijera Babilon Berlin dan prije nego u Njemačkoj

Na programu u 19 sati uvrštena je selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima se nalaze jedan „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (Samo mi Bog može suditi), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.

Organizatori su ponosni što dan prije premijere na njemačkoj javnoj televiziji ARD (30.9.) predstavljaju posebnu poslasticu – filmsku seriju Babilon Berlin (2017), koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinalea) Tom Tykwer.

Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 1930-tih, i vrlo osebujnom europskom narativu u formatu televizijske serije.

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove. Cijena ulaznice je 20 kuna, za članove 10 kuna.

Serija Babilon Berlin prikazuje se uz dvije pauze, nakon 3. i 6. epizode.

Cijeli raspored i program možete pronaći na službenoj stranici kina Tuškanac.

(Visited 256 times, 1 visits today)

Komentari