Glazba

Fonokinoteka sprema jazz večer uz Spiritual Market Vedrana Ružića

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U sklopu glazbenog programa FonoKinoteka, u subotu, 30. studenog, kino Kinoteka će ugostiti umjetnički projekt glazbenika i slikara Vedrana Ružića – Spiritual Market – koji se sastoji od jazz koncerta Vedran Ružić kvarteta i projekcije art filma u režiji Ire Tomčić i Johna Kadruma.

Stopama Marka Pola

Na koncertnom nastupu u kinu Kinoteka Vedran Ružić izvodit će skladbe s Porinom nagrađenog autorskog jazz albuma, uz paralelno prikazivanje art filma koji tematski i vremenski prati cijeli album. Oboje, i jazz album i film, inspirirani su zapisima putovanja Marka Pola na Dalekom istoku. Album tako prati Polov put od Venecije do Kine i objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima.

Foto: Press

Kod filma je pak riječ o apstraktnom prikazu putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet.

Film inspiriran glazbom

Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim, a autori ga nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom. Projekt je dosad predstavljen u brojnim kino dvoranama, galerijama i na jazz festivalima diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji te Austriji.

Foto: Press

Uz Vedrana Ružića na kontrabasu, nastupit će Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu. 

Ulaznice

Koncert počinje u 20:30 sati. Ulaznice je moguće kupiti po pretprodajnoj cijeni od 30 kn online na www.ulaznice.hr, na prodajnim mjestima iz sustava te na blagajni kina. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 40 kn.

Be social

Komentari