Film

Foto: Peti uzastopni Supetar Super Film Festival ove godine od 9. do 13. srpnja na otoku Braču!

Foto: Supetar Super Film Festival
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Supetar Super Film Festival
Foto: Supetar Super Film Festival

Supetar Super Film Festival ove će se godine održati po peti put zaredom, a trajat će od 9. do 13. srpnja u Supetru na otoku Braču.

Najveći  otočki filmski festival imat će veliki filmski, glazbeni i edukativni program tijekom pet dana trajanja, a međunarodni program festivala ove će godine uz standardne hrvatske uspješne dokumentarce ponuditi i razne premijere nagrađivanih europskih dokumentarnih filmova iz Rusije, Njemačke, Španjolske te Rumunjske i čak Škotske.

Festival će biti otvoren filmom Kak je doma? Kaje Šišmanović, mlade i velike nade hrvatskog dokumentarnog filma, dok će drugi renomirani i nagrađivani hrvatski dokumentarac na SSFF-u biti Gangster te voli Nebojše Slijepćevića. Oba filma osvojila su brojne nagrade i bili su laureati na ovogodišnjem ZagrebDoxu na kojem je film Kak je doma? osvojio nagradu žirija, dok je Gangster te voli odnio nagradu publike.

Foto: Supetar Super Film Festival
Foto: Supetar Super Film Festival

Film Gangster te voli ima posebnu i nesvakidašnju radnju, koja se vrti oko parketara koji postaje bračni posrednik nakon što se ostavlja svog posla i počinje spajati usamljene ljude, a na SSFF-u će ga uz redatelja predstaviti i producentica Vanja Jambrović.

Zemlja gost ove će godine na SSFF-u biti Srbija – nakon što su ranijih godina uspješno bile predstavljene Škotska, Češka i Švedska – koja je zbog vanjskopolitičkih odnosa zanimljiva filmski i domaćoj publici i strancima koji žele znati više o zbivanjima na Balkanu. Stoga će na festivalu biti prikazani mnogi srbijanski dokumentarci, budući da su dosad na SSFF-u imali velike uspjehe kod publike.

Foto: Supetar Super Film Festival
Foto: Supetar Super Film Festival

Poseban gost festivala bit će i Đelo Hadžiselimović, koji je odabrao filmove za program – Retrospektiva. Unutar njega bit će predstavljeno pet filmova nastalih u Hrvatskoj u posljednjem desetljeću, a najviše pažnje izaziva djelo Sudbina broja 13, film o zagrebačkom tramvaju koji je, zanimljivo, tijekom godina skrivio najviše nesreća, ubio najviše ljudi te najčešće isklizavao iz tračnica…

Autorica tog filma poznata je hrvatska redateljica Irena Škorić koja će ga i sama predstaviti, a uz nju će svoj film Kič predstaviti i Nana Šoljev, koja se koncentrirala na prikazivanje toga kako se kič uvukao u sve aspekte današnjih ljudskih života.

Foto: Supetar Super Film Festival
Foto: Supetar Super Film Festival

Filmska večer s Đelom Hadžiselimovićem bit će jedan od popratnih programa festivala, u kojem će svi zainteresirani moći saznati kako i na koji način Hadžiselimović odabire dokumentarce vrijedne pažnje javnosti. Bit će i filmskih radionica za sve uzraste, koje SSFF organizira u suradnji s produkcijskom kućom Restart. Na tim će se radionicama učiti o osnovama dokumentarnog filma, a polaznici će snimiti i svoj kratkometražni film. Učit će se, dakako, moći i od brojnih redatelja i poznatih filmaša koji će i ove godine posjetiti festival i sudjelovati na njemu.

Također, kao i svake godine na plaži Vrilo bit će organizirana radionica žongliranja, koja će se održavati svakodnevno. Naravno, svake večeri nakon filmskih projekcija posjetitelje očekuje i bogati glazbeni i plesni program svih žanrova, a ulaz na njih je besplatan. Cjelokupni filmski i glazbeni program dodatno će biti prezentirani javnosti – uskoro.

Za sve sudionike koji su željni doći na SSFF organiziran je i smještaj, i to u supetarskom kampu koji se nalazi u hladovini borova, nedaleko supetarske plaže i festivalskog bara. Kamperska je ulaznica na cijeni od 200 kuna, što uključuje smještaj u trajanju pet dana i šator za dvije osobe te ulaznice za sve festivalske projekcije. Za kupovinu kamperskih ulaznica treba se javiti na mail supetarsuper@gmail.com ili preko službene Facebook stranice  (www.facebook.com/SupetarSuperFilmFestival). A općenito više informacija o SSFF-u mogu se pronaći na Facebooku i webu www.supetarsuper.com.

Be social

Komentari