Glazba

Kraj srpnja rezerviran je za Bol na Braču: Graffiti na Gradele dobio datum

Foto: Antonija Bačić/GNG
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: GNG
Foto: GNG

Festival urbane kulture i mladih maštovitog naziva Graffiti na gradele ove godine četvrti će put oplemeniti Bol na Braču svojim aktivnostima. Premijerno vam objavljujemo sigurne kvačice na kalendarima – od 27. do 29. srpnja! Projekt je podržan od strane općinskog Centra za kulturu, kao i drugih prijateljskih festivala i partnera, stoga će se umrežavanjem sudionika s lokalne i nacionalne razine nastojati što kvalitetnije isproducirati sve aktivnosti, uključiti što veći broj mladih te ukazati na potencijal napuštene infrastrukture iz perspektive rada s mladima.

Iako “matičan” rad i mjesto festival ima u ljetnom periodu, u međuvremenu se proširio i etablirao u raznim dijelovima Hrvatske putem različitih aktivnosti tijekom cijele godine (skejterska natjecanja, graffiti radionice, koncertni eventi i partyji). U veljači se u AKC Attacku odigrao prvi u nizu ovogodišnjih warm up partyja i bio obogaćen gostovanjem Swagonic progama koji je uključivao DJ rap-trap-grime-d’n’b setove članova splitskog rap sastava Kiše Metaka, Pede, Vuka Oreba, VRH-a, zagrebačke trap skupine KUKU$ Klan te mladog bračkog repera Marchella Mede. U Klubu će se u travnju i svibnju slična atmosfera nastaviti: GNG ekipa uparit će se s Backyard Art Festivalom i Ferragosto Jamom i pripremiti Zagreb za ljeto.

foto: facebook.com/subkulturni.centar
foto: facebook.com/subkulturni.centar

U srpnju se nastavlja posao započet prijašnjih godina, a to je ugošćivanje mladih umjetnika i glazbenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Cilj festivala je prije svega na nekoliko dana unijeti dašak aktivizma te nezavisne i urbane kulture među mlade i okoliš. Tako će se tijekom festivala grafitima i muralima oslikati dvije lokacije: već tradicionalna Fabrika i napuštena infrastruktura potencijalnog velikog, napuštenog kompleksa (zapravo bivšeg hotelskog naselja) naslova Bijela kuća, za što će biti zaduženi jedni od ponajboljih regionalnih grafitera. Također, dio programa bit će rezerviran za rad s djecom i mladima u vidu predstavljanja graffiti kulture i graffiti radionica, čime se teorijskim i praktičnim pristupom graffite i hip-hop kulturu namjerava prikazati kao izvor kreativnosti i drugačijeg pogleda na okolinu. Graffiti na Gradele ekipa i dalje se drži volonterskog, DIY te underground đira i organizacije pa će ulaz na sve aktivnosti i ove godine biti u potpunosti besplatan. Organizatori će uskoro krenuti s objavljivanjem popisa izvođača, a sve informacije pratite na Facebook stranici, Twitteru, Instagramu i Tumblru samog festivala, kao i ovdje na Ziheru jer ćete upravo na našem portalu dobivati prve informacije o svim događanjima. Kratak pregled prošlogodišnjeg GNG-a pogledajte na videu:

Be social

Komentari