Vizart

Tošo Dabac u ulozi zapisničara tradicije narodnih nošnji

Foto: Katarina Sapina/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U ugodnoj atmosferi u Etno Art Galeriji 13. ožujka otvorena je izložba fotografija umjetnika Toše Dabca. „Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca“, kako glasi ime izložbe, predstavlja 32 fotografije iz bogatog umjetnikovog opusa.

Svi koji su barem jednom vidjeli fotografiju našeg poznatog umjetnika znali su što očekivati od ove izložbe. Dabac je najčešće fotografirao reportažne fotografije nastale spontano, u trenutku. Te karakteristike nisu zaobišle ni radove predstavljene na novoj izložbi.

Foto: Katarina Sapina/Ziher.hr
Fotografije iz različitih dijelova regije

Iako Dabac tek od 1951. godine dokumentira smotre folklora, na izložbi su prezentirane i folklorne fotografije iz nešto ranijeg doba. Glavni motiv na fotografijama su narodne nošnje iz različitih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Gledajući ih mogli smo se upoznati s tradicijom odijevanja talijanske manjine u južnoj Istri, nošnjom Dubrovačkog primorja, svečanom alkarskom odorom, svečanom slavonskom narodnom nošnjom, narodnom nošnjom iz Sarajeva i Travnika te makedonskom tradicijom. Neke od izloženih fotografija pripadaju poznatom ciklusu Ljudi s ulice, ali većina njih nije često reproducirana te je samim time i manje poznata. U tome leži najveća vrijednost ove izložbe.

Fotografije poput Žena iz Garešnice nastala je pomno i promišljeno. Većina drugih fotografija stvorene su spontano, baš kako je to Dabac inače i radio. Budući da je on  najveći dio svoga života proveo na ulicama Zagreba, ne čudi što je upravo najveći broj fotografija nastao na tom području.

Folklorne fotografije

Izložene fotografije prikazuju posebnosti narodnih nošnji iz različitih krajeva regije. Dabčeve fotografije kulturološki povezuju ljude. Iz njegovog stvaralaštva može se saznati mnogo o raznovrsnosti motiva tradicijskog tekstilnog rukotvorstva i odijevanja. Uz umjetničku vrijednost, ove fotografije su i dokumentarne te čuvaju duh prošlosti. Izložbu nadopunjuju originalni dijelovi narodnih nošnji iz zbirke Posudionice i radionice koji su tematski vezani za izložene fotografije. Tako uz pojedine fotografije možemo vidjeti replike onoga što vidimo na samoj fotografiji.

Foto: Katarina Sapina/Ziher.hr

Svi zaljubljenici u fotografiju izložbu mogu pogledati do 13. travnja u prostoriji Etno Art Galerije na Trgu baruna Trenka 1.


Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari