Film

FROOOM!ovci pozivaju svoje sugrađane na besplatne filmske matineje

Foto: Press/FROOOM!
Vrijeme čitanja: 3 minute

Svakog utorka i četvrtka, od 13. lipnja do 8. srpnja, točno u 11:00 u kinu Tuškanac Zagrepčani i Zagrepčanke mogu, u dobrom društvu, besplatno pogledati odlične filmove.

Svi su već čuli za FROOOM! filmsku posadu koja će okupirati kino EUROPA, Tuškanac i Rokov perivoj svojim filmskim radionicama za osnovnoškolce, no jeste li znali da FROOOM! nudi i besplatne filmske matineje koje su otvorene za svu javnost.

Sada znate i nema opravdanja da se ne došećete u predivan dio grada Zagreba, popijete kavu u hladovini Tuškanca i pogledate neka nova ali i antologijska filmska ostvarenja koje je za Vas izabrao specijalan filmski žiri FROOOM! filmske posade.

Mame, tate, starija braća i sestre, bake i djedovi cipele na noge lagane, uzmite svoje najdraže mališane pod ruku i zaputite se put Tuškanca kako biste s velikim i malim FROOOM!ovcima pogledali filmove koja otvaraju brojna pitanja nakon čega se upuštamo u zajedničku avanturu potrage za njihovim odgovorima.

UTORAK 14. lipnja

Tito i ja

Goran Marković, Jugoslavija, 1992.

Radnjom smješten u prostor i vrijeme bivše Savezne federalističke republike Jugoslavije film  na vrlo jednostavan, humorističan, ali istovremeno i inteligentan način prikazuje život u socijalističkom režimu. Sve to čini kroz naraciju života desetogodišnjaka koji zbog ljubavi prema jednoj djevojci i maršalu Titu upada u razne nevolje. Kako se današnje društvo razlikuje u odnosu na bivšu Jugoslaviju? Što smo spremni učiniti zbog ljubavi?

ČETVRTAK 16. lipnja

Čovjek na žici – Umjetnički zločin stoljeća

James Marsh, UK/SAD, 2008.

Ovaj film donosi priču o najopasnijem umjetničkom pothvatu stoljeća. Što pothvat glavnog protagonista ovog filma, Philippea Petita, čini umjetničkim, i zašto je proglašen zločinom, pogledajte u ovom napetom dokumentarcu koji se “prati poput najnapetijeg trilera”. Ovaj je pothvat i dokumentarac o njemu toliko popularan da je 2015 čak i snimljen blockbuster “The Walk”, u kojem Philippea Petita glumi Joseph Gordon-Levitt.

UTORAK 21. lipnja

Jel’ ti žao?

Dave Schram, Nizozemska, 2013.

Jel’ ti žao? je film koji prikazuje sve aspekte okrutnosti kroz koju prolaze djeca zlostavljana od stane svojih školskih kolega. Je li škola radost ili mučenje? Što se sve dešava iza vrata učionica? Jesu li škole sigurna mjesta ili su plodno okruženje za razne vrste zlostavljanja? Pogledajte priču o Jochemu, dirljivu, mračnu dramu koja ukazuje na gorući društveni problem – bullying, od kojeg nitko nije siguran.

ČETVRTAK 23. lipnja

Gangster Te voli

Nebojša Slijepčević, Hrvatska, 2013.

Ovaj film je oduševio mase svojom dirljivom i toplom pričom o želji svakog čovjeka da bude voljen i  da voli. Gangster je bračni posrednik iz imotskog koji “spaja” usamljene ljude, a kroz ovaj dokumentarac otvara se pitanje jednog sveobuhvatnog društvenog fenomena – ljubavi. Kako volimo? Koga volimo? Gdje volimo? Prelazi li ljubav sve predrasude? Ruši li granice? Spaja li kopna? – Ova pitanja ćemo načeti filmom Gangster te voli, a raspravu ćemo dodatno začiniti u filmskim diskusijama FROOOM! radionica.

UTORAK 28. lipanj

Mama, volim te

Jānis Nords, Latvija, 2013.

Svako dijete voli svoju majku, no majke nekada znaju imati velika očekivanja te od straha da ćemo ih razočarati griješimo. Tako i dječak Raimonds, daje sve od sebe da učini svoju majku sretnom, no skrivajući lošu ocjenu od nje, upada u vrtlog laži zbog čega se nađe u velikim problemima. Stavljen pred izbor da spašava svoju ljubav prema glazbi, prema majci i prema prijatelju Raimonds se nalazi u dilemi koja bi predstavljala veliki problem čak i odraslima.

ČETVRTAK 30. lipanj

WEB Junkie – Ovisnici o internetu

Shosh Shlam i Hilla Medalia, Izrael / SAD, 2014.

Znate li što je elektronski heroin? 2008. godine Kina je proglasila ovisnost o internetu kliničkim poremećajem, tvrdeći da se je to najveća zdravstvena prijetnja tinejdžerima. Iz tog razloga država je uvela obvezno liječenje mladih koje traje čak tri mjeseca a uključuju vojničku stegu i liječničku terapiju. Kažu da su djeca usamljena te da društvo traže na internetu, stvaraju pri tom novi virtualni svijet u kojem traže vlastito mjesto i važnost. Igraju igrice sve dok ne izgube vlastito ja. Uočavamo li takve pojave i u svojoj okolini? Je li Kina ispravno postupila uvođenjem ovakvog pristupa liječenju?

UTORAK 5. srpnja

Phantom Boy

Jean-Loup Felicioli i Alain Gagnol, Francuska, 2015.

Film Oskarom nagrađivanih francuskih autora, svjetlo dana će ugledati u Hrvatskoj u lipnju – stoga FROOOM! Neće propustiti priliku da Vam predstavi ovaj, emocijama nabijen animirani film. Jedanaestogodišnjak Leo ima tajne super-moći koje koristi kako bi pomogao policiji riješiti problem zlog mafijaša koji želi uništiti njihov grad. Ovaj film otvara pitanja altruizma, hrabrosti, junaštva ali i potiče na razmišljanje o banalnosti Zla – koliko je jednostavno učiniti zlo, a koliko je zapravo teško činiti dobro.

ČETVRTAK 7. srpnja

Očekuje Vas FILM IZNENAĐENJA! Hoće li to biti neki davno zaboravljeni klasik izvučen iz naftalina ili ćemo Vam predstaviti nešto novo, najnovije? Vjerujete li nam? Uz ovako dobre filmove, nema šanse da ćemo pogriješiti.

Be social

Komentari