Glazba

Gang Of Four ponovno u zagrebačkoj Tvornici Kulture u rujnu

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kultna britanska punk četvorka The Membranes nastupit će kao posebni gosti grupe Gang Of Four na njihovom skorom zagrebačkom koncertu, 10. rujna u Tvornici kulture. Prije gostiju iz Velike Britanije publici će se predstaviti izvanredni makedonski trio SIZ.

Gang Of Four za svoju glazbenu genezu bilježi 1979. godinu i kultni album “Entertainment!” kojeg mnogi svrstavaju visoko na popisu najboljih albuma punk i postpunk ere. Sličan uspjeh ostvaruju i nasljednikom “Solid Gold” te EP-jevima “Yellow” i “Another Day/Another Dollar” na kojem se nalazi odličan singl To Hell With Poverty. Treći “Songs Of The Free” iz 1982. donosi I Love A Man In A Uniform. Nakon albuma “Hard” 1983. grupa u sljedećih 20 godina objavljuje svega dva izdanja (“Mall” 1991. i “Shrinkwrapped” 1995.), a jači povratak označio je izlazak nanovo snimljenih pjesama na ploči “Return The Gift” 2005. Album “Content” izlazi 2011., dok je još uvijek aktualan album “What Happens Next” iz 2015. godine.

 

Govoreći u okvirima rađanja povezanosti s našim krajevima, godina koja je ostala upisana u povijest je svakako 1981. kada su Gang Of Four nastupili na Muzičkom biennaleu u Zagrebu u sklopu “Solid Gold” turneje. Manifestacija je označila do tada nezapamćeni prodor nove glazbe u naše krajeve, a uz četvorku, kojoj je to bio nastup pred najviše ljudi do tada, svirali su i Električni orgazam, Laboratorija zvuka, Classix Nouveaux, Haustor i Šarlo Akrobata. Bilo je jasno da je bend sa svojom ogoljenom verzijom punk rocka, funka i duba, te upečatljivim tekstovima o socijalnim i političkim bolestima društva ostavio traga i pokrenuo pravu glazbenu revoluciju. Novo zagrebačko ukazanje Gang Of Four su ponovili 2008. godine u Pauku kada su opravdali status glazbenih velikana i pokazali konzistentnost u zvuku. Sedam godina nakon Pauka Gang Of Four posjetili su zagrebačku Tvornicu kulture i prezentirali album “What Happens Next”. Na tom izdanju gitarist, tekstopisac i osnivač benda Andy Gill okupio je postavu koju su uz njega činili vokal John Galoer Sterry, basist Thomas McNiece i Jonny Finnegan na bubnjevima.

Inspirirani punkerskom DIY filozofijom The Membranes su nastali davne 1977. u Blackpoolu. Poput suvremenika s kojima su dijelili pozornice kao što su Nick Cave, Black Flag, Einsturzende Neubauten, The Fall, Bauhaus, Big Black, Killing Joke odabrali su svoj put i postali izuzetno utjecajan underground bend koji je do kraja osamdesetih objavio šest studijskih albuma i devet singlova i postao miljenik legendarnog BBC – jevog DJ – a Johna Peela. Grupa je 1990. uzela pauzu koja je trajala do 2009. kad su ih My Bloody Valentine (koji su nekad ranije nastupali kao njihova predgrupa) nagovorili da se ponovo oforme za nastup na All Tomorrow’s Parties festivalu. Povratnički nastup je bio toliko uspješan da ih je i grupa Shellac nagovorila na daljnje svirke, a bend je u konačnici odlučio snimiti i novi album. Dvostruko izdanje “Dark Matter / Dark Energy” objavljeno je 2015. i pokupilo fantastične kritike, najbolje u kompletnoj karijeri benda. O uspjehu najbolje govori činjenica da je u pripremi remiks izdanje “Inner Space / Outer Space” na kojem će pjesme remiksirati izvođači koji su ga osobno proglasili albumom 2015. godine – Killing Joke, Einsturzende Neubauten, Mark Lanegan, Therapy i mnogi drugi.

Grupa SIZ dolazi iz Kumanova u Makedoniji i oformljeni su 2011. godine. Osnivačima Ivici Dimitrijeviću (gitara i vokal) i Filipu Stančevskom (bubnjevi, perkusije) pridružio se Jane Trajkovski (gitara i truba) čime je kompletiran sastav koji se ne voli žanrovski definirati. Počet će s garažnim punkom, ali zvuk ih odvodi čak do funka i minimalističkog rocka. Svirka s Gang Of Four i The Membranes bit će također njihovo prvo gostovanje u Zagrebu.

Vrata Tvornice kulture otvorit će se u 20:00 sati. Unatoč pojačavanju line upa cijena ulaznica i dalje ostaje ista – 100 kuna u pretprodaji te 120 kuna na dan koncerta. Službena prodajna mjesta nalaze se na sljedećim lokacijama: Tvornica kulture (Ljudevita Posavskog 1, Zagreb), Aquarius CD shop (Varšavska 13, Zagreb), Dirty Old Shop (Tratinska 18, Zagreb) i putem sustava www.entrio.hr.

Be social

Komentari