22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Izvještaj – Gang of Four: Oštećena roba koju vrijedi kupiti

Foto: Tim Hrvaćanin
Vrijeme čitanja: 2 minute

Možda ste čuli da je nekoć veliki engleski post-punk band Gang of Four postao dosadan, da je od originalne postave ostao samo gitarist Andy Gill, a novi albumi nisu dostojni nasljeđa koje stoji iza imena. No, možda ste se zatekli na zagrebačkom koncertu u Tvornici i uvjerili se da je Go4 oštećena roba koju vrijedi kupiti.

Što danas s prefiksoidom post-?

Nisam planirala ići na Gang of Four. Razmišljala sam o tome, ali mi se učinilo da sam prestara za mračne okote punk revolucije. Što uopće bend koji je nešto značio ’79. može ponuditi danas? Kada sam uopće slušala Gang of Four? Možda nakon što sam u “Tajnoj povijesti rocka” pročitala po čemu su dobili ime. Tada je to bilo dovoljno da mi bend bude zanimljiv. Iz sličnih razloga sam voljela Pekinšku patku i mislila da je “Chinese Democracy” odlično ime za album. Nabrajajući razloge zašto ne ići na koncert, ipak sam krenula put Tvornice. Stignuvši na mjesto zločina pitala sam se koliko sam svojih života zaboravila ako osjećam da sam prestara za post. Biološki, moguće je da sam sa svoje 23 godine bila najmlađa osoba u Tvornici.

The Membranes iliti predgrupa iz svemira

Prije Go4 nastupili su The Membranes, bend koji ima zanimljivu priču i divno srce. Njihov pjevač i basist John Robb jedan je od onih ljudi zbog kojih pomislite kako ćete, ako samo budete vježbali, živjeti vječno. Njegovi pokreti, djetinjasti pogled, šale na račun svemira i pohvale SIZ-u i Go4 osvojile su publiku. Ako se vrate u Zagreb, dočekat će ih nekoliko desetaka fanova i žena u čiju dušu odlazi tama kada se upali svjetlo. Pjesmama sa svog zadnjeg albuma trojac je pripremio pozornicu za četvorku kako bi malotko mogao.

The Gang

Ne znam otkuda su došli basist Thomas McNeice i pjevač John Sterry, ali njihova me pojava na pozornici kraj Andyja Gilla zbunila. Gdje su bili 1979.? Kao i ja, ni u planu. Treba li postojati zakon koji bi zabranio bendovima da nastupaju pod istim imenom u slučaju da jedan od članova napusti bend? Mogli bi ga zvati New Division Law ili slično. Ili bi bilo dovoljno ne dopustiti da priliku za kreativnost mladih talentiranih glazbenika uništi teret velikog imena? Nažalost, Go4 nisu ni prvi ni zadnji koji to rade.

Dok sam tako razmišljala Tvornicom se prolomila Damaged Goods. Nakon nje bend je nastavio sa “starima”. Zlobnici mogu govoriti što hoće, ali publika je plesala i istinski uživala. Mislim kako dvostruki povratak benda na pozornicu nije bio planiran. I oni su uživali. Ako je u publici slučajno bio netko tko je bend gledao ’81. i ako je taj netko uživao u dobro odrađenoj svirci (za koju je zaslužna fantastična ritam sekcija), tko sam ja da kažem da bi svima bilo bolje da se bave nečim pametnijim i ostave post- iza sebe?

Nakon simbolične Return the Gift na kraju, meni je bilo pomalo teško napustiti Tvornicu. Iako The Gang nije svirao meni najdražu I Love A Man In A Uniform, nisam bila razočarana. Post-punk je ipak živio tu večer i meni je bilo toplo oko mog starog srca.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari