Vizart

GNG u Sivoj: Velika eksplozija boja u malo kvadrata

Foto: Kristijan Smok
Vrijeme čitanja: 3 minute

U subotu, 9. travnja, u galeriji Siva, kolektiv Graffiti na Gradele započeo je obilježavanje pete godine svoga djelovanja. Organizirana je izložba radova umjetnika koji kroz GNG platformu djeluju od njenih začetaka.

Foto: Kristijan Smok
Foto: Kristijan Smok

Tmurni oblaci i kiša zamijenili su žegu i bolsko Sunce. Pijesak pod nogama nisam osjetila, a ni miris soli, dok su lokve nadomjestile more. Nije bio Bol, ali je bio Zagreb i to u istoj kvaliteti. Unatoč drugačijim uvjetima, umjetnici su ostali isti, a to je jedino bitno.

“Ideja je, u biti, pokazati da jesmo graffiti festival, ali da surađujemo sa širokim brojem umjetnika koji rade s različitim medijima – plakatima, instalacijama, pravim graffitima, crtaju na panelima i slično. Znači, želimo okupiti što širi broj tih umjetnika koji se izražavaju na različit način i da im mi ponudimo nekakvu platformu za djelovanje, a opet da na taj način radimo super pozitivnu stvar koja je inkluzivna, široka i heterogena”,  rekla je Antonija Bačić iz GNG festivala.

Modul Osam, Bare (Pimp my Pump), Sarme, Chez 186, Rad Recorder, Mane Mei i Artu Ditu pripadaju kategoriji o kojoj je organizator pričao, a njihov značaj je i u tome što su uz festival od prve godine, stoga je cilj izložbe proslaviti njegov peti rođendan i promocijom tih umjetnika.

Dok su se Chez 186, Sarme i Modul Osam poslužili umjetničkim platnom i izvrsno spojili moderniju tehniku s tradicionalnijom podlogom, Bare iz kolektiva Pimp my Pump je inovativno predstavio odličnog Toma Waitsa utjelovljenog na surferskoj dasci. Naravno, u kutu je stajao i popularni Francek koji je zorno čuvao leđa Waitsu i ostaloj ekipi.

Foto: Kristijan Smok
Foto: Kristijan Smok

Rad Recorder, nekima možda poznatiji kao splitski reper Kiše Metaka, Vuk Oreb, kombinirao je klasičnu i stripovsku ilustraciju te izložio 12 postera pop-art izraza. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode bi trebalo poslati molbu „bezimenom“ umjetniku Mane Mei da ih nauči kako se uspješno reciklira. U kutu galerije izložio je razglednice od papira kutije za pizzu i „in your face“ pokazao da umjetnost nema granice.

Foto: Kristijan Smok
Foto: Kristijan Smok

Da je umjetnost neograničena, pokazuje i kolektiv Artu Ditu koji su jedini na izložbi izložili instalaciju, kojom poručuju da moderni plastični svijet iza sebe ne ostavlja ništa osim otrova, pustoši i smrti. Uz instalaciju, zid su krasila i tri postera vizualnog identiteta GNG-a za kojeg je zaslužna Antonija Bačić, koja inače potpisuje cjelokupni GNG vizual.

Foto: Kristijan Smok
Foto: Kristijan Smok

Iako je ova izložba koncipirana na već profiliranim i iskusnijim umjetnicima, sudeći po Markovim riječima, došlo je do promjene na street art sceni. “Imamo situacija da je sve više izložbi i evenata gdje se na neki strukturiran način predstavlja street art i graffiti scena. Što se tiče same scene, graffiteri možda nisu toliko aktivni kao prije, nema više toliko tih situacija na ulici, vlakovima i slično. Čini se da stanje na ulici u pogledu kvanitete nekako stagnira, ali na nekoj drugoj razini sve ovo se počelo etablirati kao prihvaćena mlada umjetnost i sve je više umjetnika koji su graffite i murale uspjeli uspjeli afirmirati kao nešto poželjno, a ne samo prihvatljivo. Riječ je o dosta specifičnoj situaciji i nadamo se da će to onda dodatno potaknuti mlađe umjetnike i graffitere da se aktiviraju i uključe.”

S obzirom na to da je mnogo mladih umjetnika izrazilo želju za sudjelovanjem na GNG festivalu, kolektiv uspijeva u svome naumu da umjetnicima ponude platformu preko koje mogu afirmirati svoje djelovanje, upoznati se i eventualno ostvariti neke buduće suradnje

Organizatori Antonija Bačić i Marko Boko najavili su da će se 29. travnja u Vintage Industrial Baru (odnosno u klubu Kavez u dvorištu VIB-a) održati mala izložba Hane Tintor i Supernie, odnosno Antonije Bačić, u sklopu cjelokupnog programa, a crtat će se i graffiti. Uz navedeno, posjetitelji će moći uživati u skate contestu, akustičnom koncertu Auguste i Luce te koncertu Kiše Metaka i Mašinka.

Ako ne stignete posjetiti događanja u Zagrebu, imat ćete priliku sve nadoknaditi tijekom ljeta na Ferragosto Jamu u Orahovici, Backyard Art Festivalu u Donjem Miholjcu, SARS festivalu u Sinju te festivalu Graffiti na Gradele u Bolu na Braču.


Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari