nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Knjige

Predstavljen “Otac od bronce”, novi roman Gorana Tribusona

Foto: Sonja Kovač
Vrijeme čitanja: 3 minute

“Otac od bronce” novi je roman Gorana Tribusona u izdanju Mozaika knjiga, jednog od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih prozaika čija je promocija održana u srijedu u zagrebačkoj knjižari Znanje.

Za čitanje Oca od bronce potrebno je i sabrati se i opustiti se

Književnica Julijana Matanović jedna je od najboljih poznavateljica rada Gorana Tribusona. Zbog toga se prije osvrta na roman Otac od bronce vratila u prošlost i podsjetila je na vrijeme kada je autor Goran Tribuson počeo objavljivati svoje prve knjige romane, kao i na ‘HIT’ biblioteku koju je pokrenuo Zlatko Crnković. Matanović se prisjetila 1988. godine kada je s četrdeset godina Goran Tribuson objavio roman Povijest pornografije s kojim je trajno osvojio čitateljsku publiku, te se našao na svakom popisu antologijskih štiva i godina važnih za suvremenu hrvatsku prozu.

Govoreći o novom naslovu, Matanović se fokusirala na odnos oca i sina. „Za razliku od sina, otac ima poznatu biografiju, a sinu postaje sve bliži kako sustav smanjuje njegovu vrijednost i važnost njegove biografije. Glavni junak upada u povijesno vrijeme i kako je to slučaj na ovim prostorima, ne može biti suzdržan od povijesti i politike pogotovo ukoliko si rođen na ovim prostorima jer će te povijest i politika zadesiti u trenutku kada ti to najmanje treba i kada si najosjetljiviji“, rekla je Matanović.

Foto: Sonja Kovač

Autorica se dotaknula i žanra kojem ovaj roman pripada. Smatra kako je ovo i obiteljski i povijesni i ljubavni, a u njegovu su središtu komplicirani odnosi oca i sina te jedna od najljepših ljubavnih priča. „Roman donosi komplicirane odnose očeva i sinova u povijesnim vremenima i suptilnim odnosima sinova i majki. One su u očima sinova uvijek jednodimenzionalne, dok otac ima pravo na sve“, dodala je Matanović.

Ovu knjigu Matanović je usporedila s poznatom rečenicom Itala Calvina kako je za čitanje „Oca od bronce“ potrebno i sabrati se i opustiti se.

“Otac od bronce” je netipičan roman atipičnog akademika

Na promociji u knjižari Znanje bio je i novinar Večernjeg lista Denis Derk koji je za ovaj roman rekao da je netipičan roman atipičnog akademika, pri čemu je naglasio da knjiga ima i tekst i kontekst, što prema riječima Denisa Derka, mnogo suvremenih romana nema. Napomenuo je kako ga je iznenadila Tribusonova knjiga, te se osvrnuo na jedan njezin sloj, a to je ljubavna priča glavnoga junaka koja je planula nakon njegova dolaska na očev sprovod, a u isto vrijeme planuo je i rat.

Derk tvrdi kako je knjiga važna za sadašnji trenutak Hrvatske i društveni i kulturološki, te da donosi puno veću kritiku društva nego što je to autor činio u svojim ranijim djelima. U posljednja tri desetljeća puno se pisaca bavilo redizajnom hrvatske povijesti i literature, rekao je Derk i ocijenio kako novi Tribusonov roman nije ni u jednoj od spomenute dvije kategorije. Zaključio je da se autor u ovom romanu distancirao od ideoloških podjela, iako je opis početka ratovanja u kontinentalnom dijelu hrvatske sasvim sigurno jedan od najozbiljnijih literarnih pokušaja u cijeloj hrvatskoj književnost.

U romanu postoji čitava paleta likova koji su i živopisni i opasni i tragični, tu se vidi uloga Tribusona kao rasnog pripovjedača, koji je poput Rembrandta. Likovi u ovom naslovu čine veliku pozadinu romana koji će obilježiti ne samo ovu literarnu sezonu nego i cjelokupni rad Gorana Tribusona“, zaključio je Derk.

Foto: Sonja Kovač

 

Svaka ozbiljna knjiga sadrži autobiografske elemente i dijelove koji su na neki način izmišljeni

Na samom kraju svim okupljenima obratio se i sam autor Goran Tribuson. Govoreći o autobiografskim elementima u romanu „Otac od bronce“, rekao je da svaka ozbiljna knjiga sadrži autobiografske elemente i dijelove koji su na neki način izmišljeni.

Trudio sam se da u knjizi bude mnogo sadržaja, zbog čega me sve to pomalo podsjeća na televizijsku sapunicu. Pri tome sam želio da radnja ima trajanje i da ostavlja dojam kako nešto nedostaje ili kao da se čeka što se još može reći, ali u romanu nikako na red ne dolazi ono što je bitno, taj lik kojeg u biti nema, to je taj otac jer on ne postoji o njemu postoje samo priče“ zaključio je Tribuson.

Be social

Komentari