Knjige

Afrička literarna zvijezda Aminatta Forna svoj je novi roman smjestila u Hrvatsku

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: scottishpen.org
Foto: scottishpen.org

Aminatta Forna, prema The New York Timesu i Vanity Fairu, jedna od najboljih afričkih spisateljica, radnju svog novog romana, The Hired Man smjestila je u Hrvatsku, prenosi  Hindustantimes.

The Hired Man događa se u maloj  hrvatskoj zajednici gdje se nešto (strašno) dogodilo pred 18 godina, a ljudi i danas žive s posljedicama toga”, otkrila je britansko-sijeraleonska autorica na književnom festivalu u Jaipuru, najvećem azijskom literarnom festivalu. “Temelji se na izdaji, ljubavi, tradiciji i ratu u Hrvatskoj koji su upadljivo slični iskustvima u Africi”, rekla je Forna, dodajući da svađom rastrgana istočna Europa dijeli slična iskusta s onima u Sierra Leoneu, također konfliktnoj zoni koja se sada razvija, ali i živi s posljedicama rata.

Tema rata, sjećanja i osobni odabiri dovele Fornu i u Hrvatsku

 Dva su njezina prethodna romana (Ancestor Stone i The Memory of Love, za kojeg je osvojila nagradu Commonwealth Writers’ Prize) smještena u Afriku, kao i prvi roman – The Devil That Danced on The Water, memaori koje je napisala u spomen na svog oca, Mohammeda Fornu – liječnika-političara kojeg je 1975. ubila tajna policija Sierra Leonea. U tom romanu isprepliće političke turbulencije  i osobnu tragediju: “Otkad sam napisala memoare, izbrusila sam svoju pripovjedačku snagu. Teme su se nastavile – građanski ratovi i osobni odabiri”, kazala je spisateljica koja za sebe kaže da je “kros-kulturalna osoba”. Rođena je u Glasgowu, njezina je majka Škotkinja, a otac musliman. Većinu je djetinjstva provela u Sierra Leoneu i Velikoj Britaniji, a živjela je i u Iranu, Zambiji te na Tajlandu. Teme rata, sjećanja te sukoba privatnih narativa i službenih historija koje ovu nagrađivanu spisateljicu okupiraju, vode njezine priče u problematične zone i područja ljudskih tragedija, a dovele su je i u Hrvatsku.

Be social

Komentari