Istaknuto
03.01.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Listopad slijedi uskoro, pa će studeni i prosinac biti spojeni. Jeste li spazili koliko je death metal jak u 2021. godini? Jeste li bili na polnoćki? Gdje ste partijali do 2 za novu godinu?

29.12.2021.

Vrijeme čitanja: 5 minute Društveno-povijesne okolnosti pokazuju da supkulture nisu naišle na odobravanje okoline, no mješavina istih danas kroji trendove.

Film

GREEN BOOK: Kalkulirani kliše formativnog putovanja

26.02.2019. Igor Yuri JuriljFoto: facebook.com/Greenbookmovie
Vrijeme čitanja: 2 minute

Green Book je predvidljiva drama poznatog uzorka o buržujskom crnom klavirskom virtuozu na putovanju američkim jugom kojim ga vozi neotesani Talijan spreman na sazrijevanje kroz socio-političke izazove neprijatne im zemlje (kritika sadrži spoilere).

Antonio Vallelonga iliti Tony Lip (Viggo Mortensen) je redar u noćnom klubu koji dobiva priliku biti vozač kompozitoru i klaviristu crne rase Donu Shirleyju (Mahershala Ali) što je, dakako, izvor dramskog sukoba tijekom formativnog dvomjesečnog putovanja američkim jugom kojeg glazbenik pohodi u sklopu svoje turneje.

green book

Foto: facebook.com/Greenbookmovie

Ona je ispisana u znakovitoj zelenoj knjižici koja čuva popis mjesta gdje su u segregiranoj Americi Afroamerikanci dobrodošli odsjesti. Pritom je Tony Lip ključan element kao vješti snagator koji će sačuvati uglađenog crnca-homoseksualca od bijelih primitivaca Južnjaka, a koji pri početku demonstrira sve društvene stereotipe za kojima bismo mogli posegnuti.

Još jedna drama s metaforom putovanja kao gradivnim materijalom za samoaktualizaciju i sazrijevanje. Premda se radi o priči nadahnutoj stvarnim događajima, putešestvije dvojice radikalno drukčijih muškaraca u, 1962. i dalje konzervativnoj, kennedyjevskoj Americi i dalje su prilično patetične, a sam klimaks i završetak vrlo predvidljivi.

Spoiler: tko još nije pretpostavio da će se uglađeni crnac i sirovi Talijan na kraju svidjeti jedno drugome i postati prisni uslijed ispada rasizma i diskriminacije? Film prepun binarnih opozicija snagu crpi prvenstveno iz snažnih utjelovljenja kontrastiranih likova iz kojih je i dalje nejasno zašto je Mahershala Ali sporedna, a Mortensen glavna uloga.

Iako vrlo dopadni, posebice u odličnom klasičnom i jazz zvučnom krajobrazu, dvojac je par arhetipa i stereotipa u kojima se iskupljuju grijesi zemlje koja je duboko podijeljena u prakticiranoj diskriminaciji i hinjenoj demokraciji. Stoga Green Book, iako doista jedan od najboljih oscarovskih filmova, i dalje je uobičajena holivudska kalkulacija za bivanjem socijalno-političkim korektivom u sadašnjici gdje rasni problemi nisu radikalno drukčiji negoli prije pola stoljeća.

(Visited 984 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(32 votes, average: 4.063 out of 5)

Komentari