boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Vizart

Gustav Klimt: Prvak erotike rođen na današnji dan!

Foto: Wikipedia.org
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Wikipedia.org
Foto: Wikipedia.org

Gustav Klimt rođen je u Beču, 14. srpnja 1862., u obitelji siromašnog češkog emigranta. Iz siromaštva se izvukao već mlad, svoj talent pokazao je na Visokoj školi za umjetnost i obrt nakon čega su počele stizati narudžbe za ukrašavanje javnih prostora i zgrada građenih 80-ih i 90-ih godina 19. stoljeća  u njegovom rodnom gradu. Beč je u to vrijeme čaroban grad, središte kulturnog procvata. Istodobno to je vrijeme vladavine buržoazije poznte po razuzdanim zabavama, ali i rada nekih od najvećih intelektualaca kao što je Sigmund Freud koji je svojom teorijom o seksualnosti prešao granice psihoanalize kojom se bavio, i uvukao se u sve aspekte suvremenog života.

Kultura, dekadencija i novootkrivena, potisnuta seksualnost u svemu tvore uzbudljivu mješavinu iz koje je izrastao Klimtov rad. Možda ga najbolje opisuje kratka rečenica Adolfa Loosa, najpoznatijeg austrijskog arhitekta i njegovog suvremenika, koji je ustvrdio: “Sva je umjetnost erotska.” Klimtova središnja tema je žena, femme fatale podjednako prisutna u njegovim prikazima slavnim junakinja kao što su Judita, Saloma i Danaja kao i kod prikaza bezimenih djevojaka ili na portretima bečkih dama iz visokog društva.

Foto: Wikipedi.org
Foto: Wikipedi.org

Slike su mu nabijene erotikom i naglašenom osjećajnošću, ponekad prekomjerno dekorirane, ali figure su uvijek dostojantvene, svečane, umjerene. Na neobičan način njegova djela spajajau suvremenost i tradiciju, moderne utjecaje društva u kojem živi i umjetnost kojoj se divi. Orijentalnu egzotiku, raskošno bilje i životinjski bestijarij koristi kao inspiraciju za svoje dekoracije, a kompozicija, pa čak i dominacija zlatne boje, rezultat su utjecaja ravennskih mozaika kojima se divio. Glavni od osnivača secesije, svojevrstan kroničar svoga vremena i umjetnik koji je za sobom ostavio neka od najljepših djela ikad nastalih, Klimt zaslužuje da mu se godišnje divimo bar jednom – neka taj dan bude danas, kada bi proslavio svoj 151. rođendan!

(Visited 470 times, 2 visits today)
Be social

Komentari