Knjige

Henrik Ibsen – Pisac po kojem i asteroid nosi ime

Foto: facebook.com/Henrik Ibsen
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Henrik Ibsen
Foto: facebook.com/Henrik Ibsen

Dan prije dolaska kalendarskog proljeća, na svijet je 1828. godine došao Henrik Johan Ibsen, jedan od utemeljitelja moderne drame. Djetinjstvo mu nije bilo nimalo lagano; kad je imao sedam godina njegov otac je bankrotirao što se odrazilo na cijelu obitelj. Morali su se preseliti i živjeli su u siromaštvu. S petnaest godina, Henrik se zaposlio u ljekarni. Cijeli njegov život mogao bi se okarakterizirati kao borba  za financijskom sigurnošću i priznanjem za rad. Prva djela koja je objavljivao, primjerice drama Caitilina, prošla su nezapaženo. U dobi od 36 godina napustio je rodnu Norvešku i putovao po inozemstvu, nešto dulje vrijeme zadržao se u Italiji i Njemačkoj, da bi se nakon 27 godina vratio kao proslavljeni pisac.

Slavu je dočekao prvo s djelima Požar i Peer Gynt, potom i dramom Stupovi društva. Ipak, vjerojatno najpoznatija djelomično i zbog lektirne obveze je Nora ili Lutkina kuća nastala 1879. godine u Italiji. Nastavlja s dramom Sablasti, Romersholm te uspješnicom Heddom Gabler. Pred kraj života je, pomalo proročanski, napisao dramu Kad se mi mrtvi probudimo. Osim drama, pisao je i pjesme.

Umro je 1906. godine, u dobi od 78 godina. Nekoliko nagrada nosi njegovo ime, za života i posmrtno primio je nekoliko počasti, a zanimljivo je i da jedan asteroid nosi njegovo prezime.

Što pročitati?

1.) PEER GYNT

Vrijeme nastanka – 1867. godina

Zašto pročitati? – petočinka u stihu kojom je započeo Ibsenov put prema slavi, sušta je suprotnost Ibsenovoj prethodnoj drami – Požaru. U njoj se glavni junak, Peer Gynt, u životu vodi onom ‘snađi se kako znaš i umiješ’, a poznato je da je Ibsen u dramu utkao i sjećanja na vlastitu obitelj. Temeljeno na legendama i narodnim vjerovanjima predstavlja vodeće djelo u norveškoj literaturi. Uglazbio ju je Edward Grieg, a ima i svoje operno i baletno izdanje te je prenesena na filmsko platno više puta.

2.) NORA ILI LUTKINA KUĆA

Vrijeme nastanka – 1879. godina

Zašto pročitati? – za sve one koji su ovo čitanje ove drame u tri čina uspjeli nekako izbjeći u školi, mali sažetak: Nora je supruga odvjetnika Torvalda Helmera i majka troje djece. Žive u skladnom braku i sretnoj obitelji, no samo naizgled jer se Nora iznutra guši. Njena uloga nije dovoljno cijenjena, ona se osjeća kao lutka za pokazivanje, a sve kulminira kad napusti svoju obitelj kako bi postala prava osoba.

U vrijeme izdavanja, drama je izazvala velike prijepore jer je zagovarala žensku emancipaciju te kritički gledala na brak 19. stoljeća i ulogu muškarca i žene, a Ibsen je ovim djelom utjecao na cijeli niz pisaca. Zbog tadašnje kontroverznosti, za njemačko tržište je čak morao napisati alternativni kraj u kojem Nora umire. Postoje tumačenja kako je lik Nore inspiriran autorovom majkom. Nora ili Lutkina kuća doživjela je cijeli niz filmskih i televizijskih adaptacija.

 

Be social

Komentari