Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Vizart

Hommage à Miljenko Stančić u Umjetničkom paviljonu

17.03.2017. Jelena KovačevFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U subotu, 18. ožujka u 13 sati otvara se izložba Hommage a Miljenko Stančić u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. U suradnji s Gradskim muzejem Varaždin Umjetnički paviljon priređuje izložbu radova povodom 90. godišnjice rođenja i 40. godišnjice smrti velikog varaždinskog slikara.

Miljenko Stančić bio je akademski slikar, ilustrator, scenograf i profesor slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti. Rođen je u Varaždinu gdje mu prve poduke iz slikarstva drži profesor Ladislav Kralj Međimurac. Napušta Varaždin kako bi upisao studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 1949. godine kod profesora Marijana Detonija, Krste Hegedušića i Jerolima Miše. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju grafike u klasi Tomislava Krizmana.

Bio je osnivač i član grupe Petorice, a prvu izložbu imao je 1952. i na njoj izložio tridesetak djela s kojima je postigao veliki uspjeh i pobudio interes likovne scene i javnosti.  Od 1953. godine izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i postigao svjetski uspjeh. Za života je realizirao četrdesetak samostalnih i više od dvjesto pedeset skupnih izložba.

Stančićev osebujan opus, koji je trajao od 1950. do 1977. godine, zaobilazio je socijalističke doktrine i aktualne modernističke tendencije te je bio usmjeren na vlastiti, autobiografski izraz koji se često definira kao realizam uz prisustvo metafizičkog pogleda na svijet i sadašnjost. Ipak, koliko je njegov izraz obilježen realizmom, toliko je Stančić slikar emocija i simbolike, nositelj lirskoga izražaja i intimizma, vidljivoga u svoj njegovoj motivici – varaždinskim urbanim krajolicima, baroknim crkvama, kućama, motivima Staroga grada i Anine ulice u kojoj je živio, potom kao nostalgičan slikar djece i djetinjstva te obitelji, slikar interijera, mrtvih priroda, fantastičnih metamorfoza i groteski, a ponajviše maglovitih krajolika, koji nastaju u duhu tonskog slikanja i crvenim ili zelenim svjetlosnim tonskim razlikama u vremenu u kojem nastaju predstavljaju iskorak i alternativu u domaćoj likovnoj produkciji. (iz teksta o izložbi)

S ciljem cjelovitog predstavljanja Stančićeva opusa monografska izložba u Paviljonu obuhvatit će sve njegove slikarske faze i njegova ponajbolja djela, sveukupno više od osamdeset radova među kojima je najveći broj ulja na platna posuđenih iz Gradskog muzeja Varaždin, Moderne galerije Zagreb, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i brojnih privatnih zagrebačkih i varaždinskih kolekcija.

Autorica izložbe i izbora djela je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin. Hommage a Miljenko Stančić moći će se razgledati do 7. svibnja 2017.

(Visited 324 times, 1 visits today)

Komentari