Vizart

Predavanje Hrabri muzeji ususret novom vremenu u MDC-u

hrabri muzeji
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Muzejskom dokumentacijskom centru 31. svibnja u 10 sati održat će se predavanje Hrabri muzeji ususret novom vremenu. Predavanje će održati jedan od vodećih finskih muzeologa, dr. Kalle Kallilo, dugogodišnji direktor finskog Muzeja rada u gradu Tampereu. U svojem izlaganju dr. Kallio govorit će o „hrabrim muzejima“ koji obrađuju teške povijesti i spremni su odgovoriti na izazove novog doba muzejskim aktivizmom i preuzimanjem aktivne društvene uloge.

Predstavit će Muzej rada, smješten u staroj tvornici pamuka, u središtu Tamperea, koji nudi pregled povijest industrijskog doba, radništva i razvoja civilnoga društva iz različitih perspektiva. U sklopu ovog kompleksnog nacionalnog muzeja nalazi se raznolika građa – Muzej strojeva, Muzej tekstila, Finski muzej gluhih osoba i odnedavno Lenjinov muzej. U središtu su „obični“ ljudi, a njihov svakodnevni život, rad i problemi s kojima su se suočavali prikazani su kroz zanimljive priče.

Inovativnim muzejskim projektima, koji su postali hit među publikom svih generacija, ovi muzeji propituju intrigantnu povijest Finske i Rusije, prikazuju borbu invalidnih osoba protiv diskriminacije i prezentiraju nekada marginaliziranu baštinu seksualnih i rodnih manjina.

Polazeći s pozicije da „baštinizacija“ nije nikada pravocrtna te da se dobra, loša i ružna baština često razdvajaju ili prešućuju kroz vrlo selektivan proces, ovaj muzej  prigrlio je povijest skupina koje su zbog svoje klase, etničke pripadnosti, invalidnosti ili seksualnosti marginalizirane, pri čemu socijalna inkluzija, kritika svih oblika diskriminacije i djelovanje u službi društva postaju misija muzeja.

Predavanje će završiti pregledom nekih korisnih alata za „hrabre muzeje“.

Zahvaljujući svom živom interesu za baštinu, Kallilo je od 2010. predsjednik Worklaba (Međunarodna udruga muzeja rada), potpredsjednik je Finskog muzejskog društva, a djeluje i u upravnim tijelima niza baštinskih zaklada i odbora. Vodio je radnu grupu za izradu nove muzejske politike Finske koja je objavljena u ožujku 2017., a trenutno radi kao predavač na muzejskim studijima u Tampereu gdje se bavi strategijom, evaluacijom i ekonomijom u muzejskoj djelatnosti.

Be social

Komentari