novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

HRT kreće s ciklusom filmova A Oscara dobiva, na repertoaru ‘JFK’, ‘Whiplash’, ‘The Big Short’…

Foto: press HRT
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hrvatska radiotelevizija, uoči ovogodišnje 91. dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar – koju će izravno i prenositi – započinje s prikazivanjem ciklusa vrhunskih filmova koji su osvajali taj prestižni kipić u nekoj od kategorija za koju su bili nominirani.

JFK (1991)

U ciklusu pod nazivom „A Oscara dobiva“ prvi na rasporedu je JFK redatelja Olivera Stonea kojeg će HRT prikazati u ponedjeljak, 11. veljače u 21 sat na svom Drugom programu. Ovo remek-djelo scenarija, režije i montaže ostat će trajno zapamćeno po ulozi Kevina Costnera u ulozi Jimma Garrisona, okružnog tužitelja New Orleansa koji sumnja u službenu verziju atentata na američkog predsjednika Kennedya. JFK je osvojio dva Oscara – za najbolju fotografiju i montažu.

Foto: press HRT

Oklada stoljeća (2015)

Slijedeći film iz ciklusa je Oklada stoljeća koji je na rasporedu u utorak, 12. veljače u 21 sat na HTV2. Riječ je o biografskoj humorističnoj drami koja se sastoji od tri priče koje su odvojene, no događaju se istodobno, a povezuje ih radnja smještena u godine što su prethodile kolapsu stambenog tržišta 2007. U razdoblju od 2006. do 2007. godine skupina ulagača investicije je usmjerila protiv američkog hipotekarnog tržišta. U svom istraživanju otkrili su koliko je ono krhko i korumpirano.

Film je dobio izrazito pozitivne kritike koje su isticale vrhunske glumačke izvedbe (pogotovo Balea, Carrella i Goslinga), McKayovu režiju i scenarij. Oscara je osvojio za najbolji adaptirani scenarij, a nominiran je u kategoriji najboljeg filma, najboljeg redatelja, najboljeg sporednoga glumca (Bale) i najbolje filmske montaže.

Foto: facebook.com/TheBigShortMovie.UK

Opasne veze (1988)

Ciklus se nastavlja filmom Opasne veze koji je na redu u četvrtak, 14. veljače u 21 sat na HTV 2. Radnja ove melodrame smještena je u Francusku, u drugoj polovici 18. stoljeća. U godinama prije Francuske revolucije aristokracija živi lagodnim životom čiji su sastavni dio ljubavne spletke i intrige. Cinična markiza od Merteuila (G. Close) zamoli bivšeg ljubavnika i beskrupuloznog zavodnika Valmonta (J. Malkovich) da zavede mladu i nevinu Cecile de Volanges (U. Thurman) te tako spriječi njezinu udaju za čovjeka koji je markizu nedavno ostavio. Film je osvojio Oskare za najbolji adaptirani scenarij, najbolji dizajn kostima i najbolju scenografiju.

Foto: press HRT

Nepomirljivi (1992)

Idući na redu je film Nepomirljivi koji je na rasporedu u nedjelju, 17. veljače na HTV2 u 21 sat. Riječ je o vesternu Clinta Eastwooda iz 1992. o umirovljenom revolverašu koji prihvaća još jedan posao radi novca. Film je osvojio četiri Oscara: za najboljeg sporednog glumca (Gene Hackman), režiju, montažu i najbolji film.

Ritam ludila, Spotlight, Boksač, L.A. povjerljivo

Ciklus se nastavlja filmovima Ritam ludila (Whiplash) koji je na programu u ponedjeljak, 18. veljače u 21 sat na HTV2. Dan kasnije, 19. veljače u 21 sat na HTV 2 na redu je Spotlight a 20. veljače na redu je Boksač (The Fighter) u 21 sat na HTV2. L.A. Povjerljivo (L.A. Confidential) gledat ćemo u četvrtak, 21. veljače.

Be social

Komentari