Film

Tallinn Black Nights Film Festival: 10 hrvatskih filmova na repertoaru

Vrijeme čitanja: 2 minute

Tallinn Black Nights Film FestivalNa jednome od najvećih filmskih festivala sjeverne Europe, Tallin Black Nights Film Festivalu bit će prikazano čak 10 hrvatskih filmskih ostvarenja. Unutar Međunarodnog natjecateljskog programa pojavit će se Inferno i Itsi Bitsi. Program se sastoji od 18 filmova od kojih će pobjednik odnijeti statuu vuka i 10 tisuća eura.

U ostalim kategorijama odabrani su Spomenik Majklu DžeksonuNičije dijeteSudilišteCure – život drugeBroj 55, KosacTakva su pravila i Vis-à-Vis.

Inferno je nastao u slovensko- hrvatskoj koprodukciji pod redateljskom palicom Vinka Möderndorfera. Film obrađuje temu europske obitelji koja se našla u škripcu ekonomske, a i egzistencijalne  krize te borbi za preživljavanje u modernom svijetu. Uloge tumače Marko Mandić, Medea Novak, Marko Bukvič, Lara Volavšek, Renato Jenček.

Iz dansko- hrvatske koprodukcije je izašao Itsi bitsi redatelja Olea Christiana Madsena. Film je većinski snimanom u Hrvatskoj, a radi se o danskom aktivistu  Eiku Skaløeu, pjesniku i glazbeniku. Fabula je smještena u šezdesete godine prošloga stoljeća, kada se nesretno zaljubljuje u mladu aktivisticu. U filmu glume Joachim Fjelstrup, Marie Tourell Søderberg, Christian Gade Bjerrum, Johannes Nymark, Jakob Randrup, Ola Rapace.

Na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu mogli ste pogledati Ničije dijete (Vuk Ršumović) koje će biti prikazano u sklopu programa Off the Wall skupa s redateljskim ostvarenjem Darka Lungulova Spomenik Majklu Džeksonu.

Izbor najboljih filmova s festivalske scene uključivat će  Cure – život druge u režiji Andree Štake, Broj 55 u režiji Kristijana Milića, Kosca u režiji Zvonimira Jurića i Takva su pravila Ognjena Sviličića. U programu Forum nalazi se Marasovićev Vis-à-Vis.

Festival će se održati od 14. do 30. studenog u estonskom Talinu, a mi ćemo pratiti uspjehe domaće kinematografije.

Be social

Komentari