Izvedbene umjetnosti

“Hrvati meet Schönbrunn”: 70. Hrvatski bal u Beču održan u Parkhotelu Schönbrunn

Foto: Video Banac
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Beču, u prekrasnom Parkhotelu Schönbrunn, održao se 21. siječnja 70. po redu Hrvatski bal. “Mi gradišćanski Hrvati iz četiri susjedne zemlje (Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka), skupa s ostalim Hrvatima i Hrvaticama i Republikom Hrvatskom, plešemo u EU – i to u “Europskoj centrali” – u “Hrvatskom centru svih Hrvata”: u bečkom Parkhotelu Schonbrunn, a pritom nas prate moderne i nove ideje i snage,” geslo je 70. jubilarnog Hrvatskog bala, kao i prošlih i idućih hrvatskih balova.

Tradicija hrvatskih balova u Beču puno je duža te se prvi dokumentirani hrvatski bal održao 11. veljače 1892. godine, ali ta ista tradicija seže i do 1868. godine. Tijekom ljeta mjenjali su se balski prostori – od Dreherparka i Palaisa Liechtenstein do Schwechaterhofa i Parkhotela Schönbrunn. Hrvatski bal u Beču je bez dvojbe priredba s najdužom tradicijom te je kao takav vrlo bitan za hrvatsku zajednicu u Beču. Bal je javni i skupni izraz te zajednice koji obuhvaća narodni identitet, izraz hrvatskog jezika i kulture u velegradu te stoji uz bok drugim bečkim balovima, s osobitim hrvatskim predznakom.

Foto: Petar Tyran/Hrvatske novine

Hrvatski bal ima četiri temelja: kulturu, diplomaciju, politiku i gospodarstvo te mu je osim plesnog i zabavnog dijela zadaća istaknuti hrvatsku kulturu i jezik. Prijateljski odnosi Austrije i Hrvatske vide se kroz razna društvena događanja, a valja naglasiti da je 2017. godina kulture tih susjednih država te je bal simbolično postao mjesto susreta različitih kultura, jezika i dijalekata.

Program bala bio je raznovrsan, nastupalo je osam različitih glazbenih skupina i orkestara iz Beča, Gradišća, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Italije i Vojvodine. Riječ je o Blue Danube Orkestar koji predstavlja skupinu mladih hrvatskih glazbenika iz austrijskog i slovačkog dijela Gradišća te iz Vojvodine, zatim Zagreb Jazz Orkestar, Pax iz Gradisća, Dixieland band iz Bjelovara, rock-sastav Bruji, tamburaški sastav Koprive iz Petrovog Sela, folklorna skupina Stalnost, KroaTarantata iz Mundimitra iz Italije, Cimbalová kapela Kuštárovci koja predstavlja slovačku kulturu te The Frajle iz Novog Sada.

Na balu su bili prisutni mnogi gosti, preko tisuću uzvanika i predstavnika iz područja diplomacije, kulture i politike. Među njima je bio i savjetnik s posebnim položajem za hrvatske manjine u inozemstvu Milan Bošnjak, hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković te izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Mirka Jozić.


 

Be social

Komentari