Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Izvedbene umjetnosti

Rene Medvešek režira “Huddersfield” Uglješe Šajtinca u ZKM-u

25.10.2018. Ziher.hrFoto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebačko kazalište mladih 27. listopada premijerno će izvesti predstavu “Huddersfield” Uglješe Šajtinca u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Renea Medvešeka. “Huddersfield” je mračna, potresna i duhovita priča o generaciji tridesetogodišnjaka koji teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti. U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito jokširsko predgrađe čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno. 

Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971.) jedan je od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca, dobitnik niza nagrada među kojima je Europska nagrada za književnost, kao i Sterijina nagrada za dramu “Huddersfield” 2005. godine. Spomenuta drama ujedno je bila predloškom predstave Jugoslavenskog dramskog pozorišta koja je u svom desetogodišnjem izvođenju stekla kultni status, kao i istoimenog višestruko nagrađivanog filma.

Izgubljena generacija muškaraca

Kao gost nedavno održane ZKM tribine “Čitanje kazališta”, Šajtinac je jednostavno sažeo radnju Huddersfielda: “Četiri muška lika iz istog razreda iste škole koji su se skupili u jednom stanu i eto, odvija se pred publikom muška drama s likovima koje nitko ne voli. Da Igor nakon deset godina nije došao iz Huddersfielda oni se ne bi sastali, a on je mamac da oni izgmižu iz svojih rupa i pokažu svoje pravo lice izgubljene generacije i lica muškaraca koji su inače patetičniji od žena…”.

Foto: www.zekaem.hr

Povratak jednog od Šajtinčevih likova u rodni grad iz Zapadnog Yorkshirea u Zrenjanin – u hrvatskoj adaptaciji u Karlovac – pokazuje da bi ova priča mogla biti smještena u bilo koji grad južnoeuropskih država u tranziciji koje su prelaskom u tzv. kapitalizam vjerovale da počinje raj na zemlji, a dočekale su ratove, tajkune, kriminal, nezaposlenost i grč u trbuhu. Iz takvih zemalja tisuće mladih i danas svakodnevno odlaze, ne želeći se iza sebe ni osvrnuti, a oni koji ostaju žive život stalna razočaranja i nezadovoljstva.

“Vidiš, meni Huddersfield zvuči sunčano“ – u toj jednostavnoj rečenici, koju negdje pri kraju drame “Huddersfield” izgovori jedan od njezinih protagonista, smješten je čitav, brutalan, ali nevjerojatno porozan svijet ovog komada. Onaj koji bez ikakve zadrške, iskreno i do kraja komunicira svu teškoću prisutnosti u prostoru nikad donesenih životnih odluka, ali i istodobno silne potrebe za neodustajanjem.

Mlada glumačka postava

U “Huddersfieldu” će zaigrati mladi glumački sastav ZKM-a, Dado Ćosić, Mateo Videk, Adrian Pezdirc, Robert Budak i Tina Orlandini, uz Damira Šabana i Filipa Nolu. “Huddersfield” je prva režija Renea Medvešeka u ZKM-u od fenomenalnog “Kristofora Kolumba” 2014. godine. Scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, oblikovatelj zvuka Kruno Miljan, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, asistentica redatelja Nika Bokić, asistentica scenografkinje Ana Sarić, a asistentica kostimografkinje Marta Žegura.

(Visited 197 times, 1 visits today)

Komentari