Intervju

Andrew Ashong: "Volimo se vraćati u pulsku Arenu"

Foto: Dimensions
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Dimensions
Foto: Dimensions

Dan nakon nastupa Andrewa Ashonge na Dimensions festivalu, imali smo prilike i osobno porazgovarati s dobro raspoloženim glazbenikom koji će u pulskoj Areni, uz Ms. Lauryn Hill, otvoriti ovogodišnji Outlook festival. S Andrewom smo porazgovarali o hrvatskoj obali i hrani, glazbenim počecima, kao i o planovima za budućnost.

Budući da si u Hrvatskoj zbog svojih nastupa na Dimensionsu i Outlooku, moram te pitati sviđa li ti se Hrvatska, jesi li probao našu hranu?

Jesam, probao sam više stvari. Ovo je zapravo moj treći posjet Hrvatskoj. Moram priznati da sam baš uživao u vašoj hrani. Najviše volim ribu i morske plodove, ali i krumpire i špinat koji se serviraju kao prilozi.

A jesi li stigao plivati u našem moru?

Okupao se jesam, ali nisam siguran da sam baš plivao. Nisam baš najbolji plivač. Neki moji prijatelji jesu olimpijski plivači, ali ja definitivno nisam dobar plivač. Ako ulazim u more, onda je to samo zbog relaksacije.

Kad si počeo razvijati svoj interes za glazbu, postoji li neka pjesma ili glazba generalno koja je utjecala na tvoju odluku da budeš glazbenik?

Kad sam razvio svoj interes za glazbu? Wow, to je bilo stvarno dugo putovanje.

Jesu li možda tvoji roditelji kako utjecali na odluku da se baviš glazbom?

Mislim da je glazba nešto univerzalno. Iako me roditelji nisu prisiljavali da se bavim glazbom, ona je uvijek bila oko nas. U Gani, u zapadnoj Africi, gdje sam nekada živio, glazba svira svugdje i ima vrlo bitnu ulogu u životima ljudi, ali vjerujem da je tako u mnogim zemljama diljem svijeta. Glazba je uvijek bila oko mene. Imao sam starijeg brata koji je bio zainteresiran za glazbu i čija je velika kolekcija funk, jazz, soul i rock glazbe utjecala na mene, tako da sam se poprilično rano počeo baviti dj-ingom.

Sjećaš li se svog prvog DJ nastupa?

Mislim da da. S 13 godina počelo sam puštati glazbu na house partyjima, gdje bih uzeo samo 4 ili 5 ploča. Kad sam imao 14 godina, netko me zamolio da napravim svoj party na rođendanu jedne cure koja je platila svu opremu i tako sam počeo.

Jesi li bio zadovoljan sa svojim prvim nastupom?

S 14 godina? Pojma nisam imao što radim. Samo sam puštao ploče, a kako ih nisam imao puno, stalno sam ponavljao iste pjesme. Ali mnogo se toga promijenilo od tada. Danas teško izabirem pjesme jer ih jednostavno ima previše.

Jesi li razmišljao kao dijete da se baviš nekim drugim poslom?

Iskreno, nikad nisam namjeravao postati glazbenikom. Barem nisam bio svjestan svojih aspiracija. Budući da sam išao na likovnu akademiju, više me zanimala vizualna umjetnost. Za vrijeme fakulteta sam naišao na svoju bilježnicu iz osnovne škole u Gani, u koju sam pisao kad sam imao 7 ili 8 godina, a u njoj je pisalo: “kad odrastem, imat ću saksofon, bubnjeve i stvarat ću glazbu”. Tako da, možda sam ipak oduvijek znao što želim postati.

Možeš li izdvojiti neke nastupe kojih se posebno sjećaš?

Dobro pitanje. Baš sam jučer pričao o tome s bendom, pokušavali smo se sjetiti najdražih nastupa. Ipak, teško je odgovoriti na ovo pitanje. Čak i kad nastup tehnički prođe loše, ako recimo nismo imali tonsku probu prije nastupa, sam koncert može proći odlično. I to upravo zbog publike. I uz takve tehničke zapreke, ako postoje ljubav i vibracije u zraku, nastup može biti fenomenalan. S druge strane, nastup tehnički može proći ispravno, no ukoliko nema energije među publikom, to neće biti to. Ipak, uživali smo u svakom nastupu na svoj način. Ali svakako se sjećamo Hrvatske, budući da smo ovdje imali jedan od svojih prvih velikih nastupa prošle godine. Tako da se volimo vraćati ovdje u pulsku Arenu. Što se tiče inozemstva, mogu izdvojiti jug Francuske i Gilles Peterson Worldwide festival, tamo nam je bilo odlično i svima preporučujem da ga posjete. Nedavno smo bili i u Poljskoj i stvarno smo se dobro zabavili. Među prvim nastupima sjećam se Madrida i koncerta na krovu zgrade, atmosfera je bila opuštena i ugodna, kao da sviramo u dnevnoj sobi.

Kakvu glazbu slušaš kada si doma i kad se želiš opustiti?

Uh, previše je takve glazbe. Sve što slušam, slušam kako bih se opustio.

Možda neki poseban žanr? Slušaš li isključivo elektroniku ili?

Ne, ne, volim brazilsku glazbu, američki soul i funk, afrobeat, britanske izvođače… Zaista sve, i jazz, mogu slušati bilo što, samo da je kvalitetno.

Imaš li najdražeg izvođača, možda nekoga s kime bi volio surađivati?

Baš jučer smo nastupali prije Omara pored kojeg sam živio blizu u južnom Londonu. Uvijek sam ga smatrao jednim od najtalentiranijih i najkreativnijih glazbenika iz Ujedinjenog Kraljevstva, a kako smo često nastupali na istim festivalima, u ovom trenutku bih s njim htio surađivati. No, postoji još zaista puno glazbenika s kojima bih volio surađivati: Chaka Khan, Prince, Stevie Wonder… Snimio sam pjesmu s Tonyjem Allenom, što mi je svojevrsno ostvarenje sna. Nadam se da će biti još puno suradnji, no pustit ću da sve ide prirodnim putem.

Preferiraš li svirati uživo ili putem DJ setova?

Ovisi o raspoloženju. Volim svirati uživo kad sam pripremljen, kada sve tehnički funkcionira, instrumenti i mikrofoni; kad je sve usklađeno kako treba i kad imamo dovoljno vremena za nastup. Ali svirati kao DJ uzima puno manje vremena, mogu samo doći do mikseta i početi puštati glazbu, ne treba mi duga priprema. Tako da je to svakako lakše, ali sviranje uživo, kada uđemo u svoju zonu, to može biti zaista ugodno.

Jesi li zadovoljan cijelom svojom glazbom ili misliš da si mogao neke pjesme/albume bolje napraviti?

Kao što je slučaj i kod većine glazbenika, teško je znati kad si završio pjesmu ili album. Često razmišljam je li nešto gotovo, trebam li poboljšati ili promijeniti nešto. Ali pretpostavljam da nikad ništa nije do kraja gotovo, uvijek postoji mogućnosti za remixom ili drugom verzijom pjesme. Isto je tako i s nastupima uživo – pjesmu svaki put izvodiš na neki novi način. Pa čak i kad si samo DJ, stavljaš pjesmu u novi kontekst. Tako da u nekakvom filozofskom smislu znam kad je pjesma gotova, iako sam ranije puno promišljao upravo oko tog problema.

Koji su ti planovi za ovu godinu? Možda novi album ili samo opuštanje?

Kako bih završio album do kraja godine namjeravam uglavnom pisati i snimati novu glazbu. Do sada smo imali jednostavno previše nastupa da bi se u potpunosti posvetili snimanju. No ove zime namjeravamo napraviti upravo to. Uz malo sreće, u ovo doba sljedeće godine nadam se izdati novi album.

Namjeravaš li se vratiti u Hrvatsku?

Apsolutno, obožavamo ove ljude koji organiziraju Dimensions i obožavamo sve ljude koje sretnemo ovdje. Vidim da ljudi koji dolaze zaista uživaju u glazbi, podupiru sve izvođače i zaista su dobri domaćini. Dok god ćete nas zvati da se vratimo i opet sviramo, mi ćemo dolaziti, naravno, ako ćemo biti u mogućnosti.

Be social

Komentari