Glazba

Ziherov vodič kroz Dimensions 2014: Koliko para, toliko muzike

Vrijeme čitanja: 3 minute

dimensions 2014

Foto: Dimensions Festival

Dimensions festival, Outlookov mlađi brat koji se već treću godinu zaredom održava u tvrđavi Punta Christo pored Pule, počinje 27. kolovoza koncertom otvorenja u povijesnom ambijentu pulske Arene. Tvrđavu Punta Christo izgradila je Austro-Ugarska sredinom 19. stoljeća kako bi s tog mjesta štitila glavnu luku svoje ratne mornarice. Glazbeni program je ništa manje spektakularan od lokacije. Na samom otvaranju očekuje nas live nastup elektronskog tandema Darkside kojeg čine već svima znani njujorški producent Nicolas Jaar (koji nas je svojim nastupom već počastio na Dimensionsu 2012. godine) i multiinstrumentalist Dave Harrington. Za sebe kažu da su više jazz band ili jam band jer na nastupima koriste jako puno improvizacije i svaki njihov koncert jedinstvena je fuzija njihova trenutačnog raspoloženja, ljudi i vibre mjesta. Dodatan razlog zašto nikako ne smijete propustiti ovaj nastup jest činjenica da je ovo jedna od posljednjih prilika da čujete ovaj briljantan dvojac uživo – naime, najavili su kraj suradnje u rujnu.

Još jedna stvar koju ne smijete propustiti je nastup Dan Snaitha. Kanadski muzičar, kompozitor i producent, uz to i doktor matematike, već je bio gost festivala prošle godine kao Daphni i svojim plesnim setovima držao publiku budnom do zore. Ove godine posjetit će nas i njegov drugi alter-ego Caribou malo psihodeličnijeg zvuka uz podršku cijelog benda.

Jedan od noviteta ove godine je i nastup lijepe Ruskinje Nine Kraviz. Ona je DJ, pjevačica i producentica, a osim svojom glazbom, pažnju privlači i otvorenim istupima protiv seksizma, ali i svojom izrazito privlačnom pojavom, pa se nemojte čuditi ako u prvim redovima na njenom koncertu vidite hrpu hipnotiziranih muškaraca.

Program ove godine upotpunjuje i pionir minimal techna Robert Hood, a Marcel Dettmann, Ben Klock, Tama Sumo i Nick Hoppner osigurat će nam zvuke tvrdog berlinskog techna. Mnogi izvođači koji su nastupali prošle godine odlučili su nas opet posjetiti, pa ako niste imali prilike prošle godine uživati u njima, ove godine svakako ne propustite legendarnog Juan Atkinsa, začetnika Detroit techna te dvojicu istaknutih predstavnika istog žanra, Thea Parrisha i Moodymana.

Dimensions svake godine oduševljava sve više i više stranaca svojom lokacijom: pozornice i kamp smješteni su u neposrednoj blizini plaža i izuzetno čistog mora po čemu je, uostalom, i poznata hrvatska obala. No pedantna britanska organizacija čini da ni kamp ničime ne zaostaje za čistoćom našeg mora. Naime, stanovnicima kampa Brioni ništa ne fali – na raspolaganju im je mnogo zalogajnica, restorana, voćarnica, dućana s hranom, ali i ostalim potrebnim i nepotrebnim stvarima kao što su luftići za plažu, peraje pa i odjeća za one koji se nisu baš dobro pripremili za promjenjivo istarsko vrijeme.

Dimensions-Festival-2013-Dan-Medhurst-4330

Foto: Dimensions Festival

Ima i internet caffea i kioska s mnoštvom novina i časopisa za one koji i tijekom odmora vole biti informirani o događanjima u „vanjskom svijetu“. Postoje i dva medicinska punkta, a čak i najveći čistunci neće biti zakinuti jer osim kemijskih wc-a uobičajenih za festivalske kampove postoje i sanitarni čvorovi kojima stalno patroliraju čistačice. Higijena i čistoća su na stvarno visokoj razini, što i ne čudi s obzirom na dobru organizaciju i ne baš jeftine karte.

I zaista, novac je gotovo jedina stvar koja bi mogla nedostajati posjetiteljima festivala i samog kampa, pogotovo domaćim, jer su cijene prilagođene britanskom životnom standardu i kupovnoj moći. Ako budete u potrazi za namirnicama po cijenama prilagođenim našim, ne tako dubokim džepovima, možda je najbolje da krenete put Štinjana, najbližeg mjesta udaljenog od kampa svega jedan kilometar. Korisno je napomenuti da u kampu postoje i bankomati u slučaju naglog pražnjenja novčanika.

Još nešto što bi vam moglo biti korisno ako boravite u kampu jest poznavanje hrvatskog jezika jer nerijetko će vam prodavači spustiti cijene ako ste „naši“.

Također, i cijene ulaznica prilagođene su našim standardima, pa tako na festivalskoj lokaciji možete kupiti karte po cijenama: festivalska – 850,00 kn, 3-dnevna – 700,00 kn, 2-dnevna – 500,00 kn, 1-dnevna – 250,00 kn, a ako ste jako brzi još uvijek ih (sve do početka festivala) možete kupiti i online na http://www.pozitivanritam.hr/festivali/dimensions-festival po još nižim cijenama.

Be social

Komentari