Istaknuto
16.10.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Ove srijede Nova glazba donosi sedam glazbenih noviteta za koje možete glasati do one sljedeće i pet stranih prijedloga za slušanje.

14.10.2019.

Vrijeme čitanja: 11 minute Nismo se htjeli amaterski pozabaviti memom u rekreativne svrhe, nego analizirati memski potencijal sa stručnjakinjom za verbalnu i neverbalnu komunikaciju.

Intervju

Nord: “Stavite nas u koju god ladicu vam paše!”

20.03.2017. Karla Dolenčić
Foto: Ira & John
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kvarner nam krije još jedno glazbeno iznenađenje – riječki bend po imenu Nord, kojeg čine Mihael Prosen (vokal, bass), Tino Margan (bubnjevi), Vedran Vucković (gitara) i Ivan Jović (gitara). U kratkom razdoblju otkako su se skupili dečki su odnijeli pobjedu na Jelen Demofestu koja im je omogućila snimanje albuma prvijenca pod nazivom “Play Restart”. Album je dovršen, a između ostalog smo ih upitali što planiraju dalje i što sve možemo od njih očekivati.

Većina članova Norda je i prije imala iskustva u glazbenom svijetu, a zanimljiva je činjenica da ste recimo vi osobno bili član i osnivač benda Father koji je poznat po žešćem obliku glazbe. Kako ste se zapravo okupili i odlučili na alt rock smjer?

Mihael: Da, ja u Fatheru dugih 12 godina, a Vedran u kultnom Unlogic Skillu. Može se reći da su oba benda na neki način bili žanrovski predvodnici jednog dijela scene te prvi probili i neke granice u Hrvata, svaki u svoje vrijeme. Zanimljivost je da je baš Vedran bio prvi basist u Fatheru, ali nije stizao uklopiti i nas u svoj raspored pošto je u to vrijeme Unlogic Skill imao čak dvije probe na dan!

A priča s Nordom počela je netom po završetku mog rada u Fatheru, otprilike godinu dana nakon, koliko mi je trebalo da posložim i nađem odgovarajuću ekipu. Alt rock smjer i nije bila neka konkretna odluka već su pjesme dosta spontano krenule u tom nekom smjeru. I sam se zvuk formirao po putu, više zbog samih članova i njihovih muzičkih preferencija. U nekom trenutku je i klavir spontano ušao u priču pa je i to malo pridonijelo takvom zvuku. Ali čak ne bi ni nazvao to alt rockom, mislim da svatko tko posluša cijeli album može čuti brdo različitih utjecaja. Ma to je i onako manje bitno. Bitna je pjesma. Metal, jazz, punk, stavite nas u koju god ladicu vam paše! 🙂

Zapravo ste u jako kratkom vremenu nadišli status demo benda, a tome je zasigurno pridonijela pobjeda u kategorijama najboljeg benda i najboljeg basista na Jelen demofestu u Banja Luci 2015., najvećem demo festivalu u regiji. Iako je prošlo dosta vremena od onda, sjećate li se proglašenja pobjednika i kakav je to bio osjećaj?

Mihael: Sjećam. Savršen osjećaj. U konkurenciji od 460 bendova osvojiti prvo mjesto, a šta reć… Sreća, zadovoljstvo, skoro zaplakao. Veliko je to priznanje za svu muku i ulaganje u bend(ove) i sebe u glazbenom smislu zadnjih 20 godina.

Koliko je zapravo ta pobjeda pomogla bendu i kako?

Mihael: Jako puno. To je bio naš tek četvrti nastup ikada pod imenom Nord, i naravno da nas je to lansiralo pet stepenica naprijed – cijela regija je saznala za nas preko noći, za što bi inače trebale godine rada. I sama novčana nagrada uvelike je pomogla da album, koji će evo uskoro izaći, bude stvarno na visokoj razini, odnosno onako kako smo se i sami nadali i željeli.

Uspješan bend funkcionira tako da svaki od članova pridonosi nešto svoje – tekstove, riffove, organizaciju itd. Kako je ta struktura raspoređena u Nordu?

Vedran: Nema strukture, organizacija je za firme. Važna je muzika, tko i kako je napiše nije bitno. A što se tiče tekstova, Mihael je glavni krivac.

Foto: David Andrić

Ima li neki nastup koji vam je posebno ostao u sjećanju? Po čemu?

Mihael: Svakako najluđi nastup bio je u Rumunjskoj na Danube rock festivalu gdje smo predstavljali Hrvatsku. Nastup u 19 sati, još uvijek dan, sunce piči, mi pičimo, a publika ruši zaštitnu ogradu i trči prema stageu. Osjećali smo se u najmanju ruku kao Metallica (smijeh) Čudo. Ta publika je bila nešto posebno. Nadam se da se vraćamo čim prije.

Poslušamo li neku vašu pjesmu, na prvu je jasno da to nije klasična rock glazba već je ipak po nečemu specifična. Što vašu glazbu razlikuje od ostalih?

Vedran: Različitost cijelog benda najviše pridonosi zvuku i aranžmanima, svi slušamo različite žanrove muzike i svirali smo potpuno različite stvari tako da kad sve to zbrojite dobijete vrlo svjež i vrlo zanimljiv zvuk. Nekakvi uzori muzički čiji se utjecaji čuju na albumu protežu se od Davida Bowiea i Faith no Morea pa do Depeche Modea, Toola i QOTSA.

Vaša je donedavna stanka na društvenim mrežama mnoge zabrinula i natjerala da se zapitaju što se to događa. No, vi ste iznenadili u pozitivnom smislu te najavili izlazak albuma „Play Restart“ 21. travnja ove godine. Kako je izgledalo snimanje albuma i gdje je on nastao?

Vedran: Album je snimljen na Kastvu u studiu Mateja Zeca. Sve pjesme su skoro do detalja urađene u prostoriji, napravili smo jako efikasnu pretprodukciju tako da je samo snimanje bilo vrlo brzo i bezbolno. Album smo producirali sami uz snimatelja i mixtehničara Mateja. I, naravno, suradnja je ispala pun pogodak.

Nord

Foto: David Andrić

Zanimljivo je i da album izlazi pod okriljem Geenger Recordsa, hrvatske izdavačke kuće iz Zagreba. Kako ste im se priključili i kako je do toga došlo? 

Mihael: Do toga je direktno došlo zahvaljući suradnji s Damirom Radovićem, riječkim menadžerom, producentom, bookerom, filmašem i vjerojatno još puno toga. A do suradnje s njim je došlo (kao) slučajno, iako ne vjerujem u slučajnosti. On nas je preporučio Danijelu iz Geengera, održali smo sastanak i započeli suradnju. Jako nam je drago da je došlo do toga jer se radi o izvrsnim ljudima koji razumiju potrebe benda jer su i sami dio underground scene. Kvalitetna i zadovoljavajuća suradnja koja je dovela do jako lijepih stvari poput te da nam album izlazi ne samo u ex-Yu regiji već i u Njemačkoj, Austriji, Skandinaviji, Beneluxu… Hvala Damire na pogođenom spajanju!

Gdje vas možemo očekivati ove godine?

Vedran: Ja se nadam svugdje.

Želite li nešto poručiti čitateljima Zihera?

Vidimo se uskoro!

 


(Visited 168 times, 1 visits today)

Komentari