Istaknuto
16.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 1. listopada ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše glazbene redakcije!

15.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Intervju

Marin Juraga (Šumski): “Nikad se nismo povodili za scenom”

04.10.2018. Helena KezerićFoto: Ratko Mavar
Vrijeme čitanja: 4 minute

Prije tri godine grupa Žen je pozvala bend Šumski da im bude podrška prilikom promocije albuma “Jantar”. Sutra će Šumski nastupiti u klubu Močvara i publici predstaviti novi album “Ostrvo ledenog kita” uz podršku grupe Žen. Savjetujemo vam da početak produženog vikenda započnete u Močvari uz odličnu glazbu, i da zgrabite topli napitak. Marin Juraga je strpljivo odgovarao na svako pitanje – u nastavku pročitajte sve što možda do sada niste znali o bendu Šumski.

Za one koji nisu upoznati s vašim prvim koracima, ispričajte nam kako su izgledali počeci Šumskog. Kako i kada ste se upoznali i okupili?

Kornel i ja smo se upoznali u busu za Voltino davne 1987.godine. On je išao kući, a ja sam išao u školu. U busu je bio i jedan naš zajednički prijatelj koji je rekao Kornel – ovo je Jura, Jura, ovo je Kornel. Nakon druženja u busu, nastavili smo druženje po gradu ili po doma. Zajedno smo slušali i otkrivali raznorazne glazbene poslastice. Jednoga dana otišli smo na koncert Cul De Sac-a i tamo smo, uslijed frenetične buke, zaključili da bismo se i nas dvojica možda mogli okušati u stvaranju glazbe. Onda smo krenuli s nekakvim akustičnim probama, ali nije nam baš nešto išlo sve dok nam se nije pridružio naš prijatelj Javor. On je puno bolje od nas vladao instrumentom pa smo pomalo uz njega i nas dvojca počeli svladavati osnovna sviračka umijeća. Kasnije je Javor, nakon našeg prvog albuma odlučio pokrenuti Stampedo, u čemu smo mu i nas dvojca pomogli. Nakon nekog vremena nam se putevi razdvajaju: on nastavlja gurati Stampedo, a mi se potpuno posvećujemo Šumskom. To je otprilike priča o počecima grupe Šumski.

Gdje ste imali prvi zajednički nastup?

Prvi nastup nam je bio u Kino klubu Zagreb, na Trgu žrtava fašizma, u proljeće 1991. godine. Inače, nakon našeg nastupa klub je na neko vrijeme zatvoren zbog pritužbi susjeda na buku.

Kako izgledaju vaše probe? Kako izgleda vaš kreativni proces stvaranja?

Probe se razlikuju, ponekad su to kondicijske pripreme za neki nastup, a ponekad su to probe gdje stvaramo novu glazbu – te su nam puno draže. U većini slučajeva ja donesem neki rif, melodiju ili konturu pjesme, a onda je na probi razradimo aranžmanski. Ponekad i na samoj probi u neobaveznoj svirci nastanu neke nove pjesme.

Od vaših početaka do danas se na domaćoj sceni dosta toga izmijenilo. Koliko su promjene na sceni utjecale na Šumski?

Hm, promjene na sceni, pa šta ja znam, mislim da se nismo nikada baš nešto povodili za scenom

Koliko je Šumski profitirao s populariziranjem društvenih mreža?

Nismo baš neki veliki profit vidjeli u našim džepovima. Dobra je stvar što je putem tzv. društvenih mreža puno lakše stupiti u kontakt i s publikom i s organizatorima koncerata, to je veliki plus. Druga stvar je da si sada primoran puno više raditi na predstavljanju benda na tim društvenim mrežama, pa ako nemaš nekoga tko će ti to raditi umjesto tebe onda to ponekad bude patnja.

Jeste li nostalgični za nekim prošlim vremenima? Ako da, zašto?

Ne bih rekao da smo nešto posebno nostalgični što se tiče glazbe. Postoji jedino žal, ali i stremljenje za nekim pravednijim i boljim društvom jer ovo današnje je vrlo škodljivo po čovjeka.

Do sada su vaša izdanja uvijek krasili jako zanimljivi vizuali. Tko potpisuje cover novog albuma?

Cover novog albuma je radila Tea Jurišić, s čijim radom smo baš sretni i zadovoljni.

Što vas je sve inspiriralo na stvaranje pjesama s novog albuma “Ostrvo ledenog kita”? Jesu li na albumu pjesme koje su nastajale postupno u zadnjih 15 godina ili su to noviji materijali?

Od tema koje se javljaju na albumu, izdvojio bih – starenje, smrt, depresiju i fašizam. Na albumu ima pjesama raznih godišta, od vrlo starih do najmlađih. Uglavnom aranžmani su i za ove najstarije vrlo mladi.

Koje vam je najdraže mjesto za sviranje/nastupanje u gradu?

To ćemo znati kada obiđemo sva mjesta, organizatori, zovite nas!

Što publika može očekivati od vašeg koncerta u Močvari?

Jedan lijepi koncert s mnogo gostiju. Osim nas – bazične trojke (Viktor, Kornel i Jura) tu će biti i naši polučlanovi Franjo Glušac (Peach Pit, Brujači, Franz Kafka Ensemble), Igor Pavlica (Haustor, Jinx, Kawasaki 3p, itd.) i Stanko Kovačić (Stampedo, itd.). Također, bit će s nama i Nikola Santro (Haustor) te Sven Pavlović (Boom Pacha Boom, Lunar, Uzrujan). Možda nam se još netko pridruži, ovisno o okolnostima. Naravno, moram spomenuti da će prije nas svirati izvrsna grupa Žen, kojima zahvaljujemo jer su djelomično “krive” za naše ponovno okupljanje. Naime, zbog njihovog poziva 2016. godine da zasviramo na promociji njihovog albuma “Jantar” mi smo se počeli ponovno ozbiljnije sastajati na probama i to nas je potaklo da ponovno pokrenemo naš bend.

Gdje se sljedeće može posjetiti vaš koncert nakon nastupa u Močvari? Kakvi su vam planovi za budućnost?

Nakon Močvare, 13.10. sviramo u Splitu. Budućnost je neizvjesna i kraj je uvijek blizu, kao što to i Morrison reče.

Pratite li što se događa na alternativnoj domaćoj i regionalnoj sceni? Postoji li neko od glazbenih imena koje biste izdvojili, a koje aktivno slušate?

Uglavnom slušamo i informiramo se preko Radio Studenta. Uvijek ima zanimljivih bendova, npr. Žen, Šumovi protiv valova, Pseća plaža, Svemirko, Bitipatibi, Valentino Bošković i drugi.

Što je zadnje sviralo na vašem playeru/gramofonu?

Marino Marini – I Grandi Successi Originali

Koja je najranija uspomena vezana uz glazbu koje se možete sjetiti?

Ne sjećam se baš dobro. Valjda one male zvečkice iznad kinderbeta, hm ili one zvučne kutijice na navijanje, one su mi bile jako drage.

(Visited 440 times, 5 visits today)

Komentari