Intervju

Ti: “Na probama se igramo u potrazi za pesmom koja nas u srce dira”

Ti
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Talentirani beogradski dvojac Ilija i Trajče ovih dana ponovno dolaze u naše krajeve. Točnije, sviraju u Umagu na Indirekt festivalu, prvom indie festivalu u Istri. Ususret Indirektu saznali smo ponešto o njima.

Vi, mi, on, ona, ono, ja – zašto baš Ti?

Zato što smo mi Ti – Trajče i Ilija.

Kako ste se upoznali?

Trajče i ja smo se upoznali na jam sessionu u zgradi BIGZ-a u leto 2012. Meni se jako dopalo kako Trajče svira bubanj, ubrzo smo krenuli da vežbamo u mom stanu, gde smo snimili dva videa, EP i dva albuma.

Zarazna psihodelična melodija koju stvarate je proizašla od kuda? Kako izgleda jedan vaš dan probe?

Da znam odakle dolaze melodije rado bih to podelio sa vama. Na probama se igramo i improvizujemo u potrazi za pesmom koja nas u srce dira.

Svirate na probama samo svoje stvari ili se poigrate i s obradama?

Nismo vični obradama, ima toliko novih, neistraženih muzičkih teritorija da nam je žao da gubimo vreme na stare.

Slušajući vaše pjesme, vaš zvuk me na momente podsjeća na zvuk Belle & Sebastiana. Koji su utjecaji i što vas inspirira tijekom stvaranja nove glazbe?

Utjecaji su The Beatles, Neu!, Beach Fossils i How to Dress Well, a inspiracija su naši i životi ljudi oko nas.

Imate li neki bend s kojim vam je želja nastupati?

Yonatan Gat, gledao sam ih na SXSW festivalu, bend svira u nivou sa publikom, gitara i bas direktno u pojačala, bez efekata, bubanj neozvučen, direktna i čista energija.

Da ti želim dobra jutra mi je najdraža vaša pjesma. Kako je nastala? Stoji li neka posebna priča iza nje?

Nastala je kao i većina naših pesama, iz improvizacije. Trajče na početku nije dobro primio Jutra, rekao mi je da ga podseća na Galiju, meni se dopala pa sam mu rekao da ću je objaviti sam. Na kraju je ipak postala deo našeg repertoara kao najslušanija pesma.

Imate li nekih anegdota s vaših koncerata koje želite podijeliti s nama?

Na jednom koncertu je publika iz prvih redova pevala toliko glasno da Trajče i ja nismo mogli da razaznamo naše glasove, pa smo na trenutke prestajali da pevamo.

Nakon suradnje s mnogim glazbenicima, možete li izdvojiti jednu ličnost koja je ostavila najveći dojam na vas?

U pitanju nije jedan muzičar, već trio iz Beograda pod imenom Dogs in Kavala, naš omiljeni bend. Postoje oko godinu dana, a pred njima je sjajna budućnost.

Kažu vaša pjesma i album “Vidimo se”. Nakon Indirekta, gdje vas imamo priliku opet vidjeti? Koji su vam planovi za ljeto?

Sviramo Love Fest u Vrnjačkoj Banji 3. kolovoza, pre i posle toga radimo pesme za novi album, ove godine planiramo manje koncerata i više studija.

Indirekt se održava od 1. do 4. lipnja u Kampu Veli Jože kod Umaga. Line up čine bendovi iz sedam država, među kojima su Das Univerzitas, NT Wave & Fen, GroznyCorp., Sofie from Seattle, Sir Croissant, His Clancyness, Human Tetris te austrijski bendovi Cari Cari, Mile Me Deaf i MOLLY, koje dovodi Austrian Music Export. Festivalski paketi po cijeni od 330 kuna nude povratno putovanje Indiebusom iz Zagreba, dva noćenja u bungalovu s izvođačima, doručak, festivalsku ulaznicu i posjet najstarijem svjetioniku Jadrana. 

Be social

Komentari