Istaknuto
05.08.2021.

Vrijeme čitanja: 8 minute U mazohističkom mehanizmu koji spaja nadmoć, figuru, znoj i svijest o opipljivosti tijela jedino je važan osjećaj bliskosti koji vibrira između scene i publike materijalizirajući nestvarno.

05.08.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Vizart

Izložba Ive Ćurić The Order is Engage the Silent Drive u Galeriji Greta

25.06.2017. Ziher.hrFoto: Facebook/ Iva Ćurić: The order is engage the silent drive
Vrijeme čitanja: 2 minute

U ponedjeljak, 26. lipnja, otvara se izložba The Order is Engage the Silent Drive autorice Ive Ćurić u zagrebačkoj galeriji Greta.

Vrhunsko tehnološko dostignuće čija je misija neopaženo potapati brodove, a istovremeno izdržati tlak mora u klaustrofobičnom prostoru između mašina: već i sama pomisao na podmornicu stvara pomiješane osjećaje zadivljenosti i straha. Iva Ćurić konceptu pristupa analitički, uživljena u psihički moment, poput inženjerke crta tlocrte i bokocrte izmišljenih podmornica. Ni jedan nacrt nema veze s pravim tehničkim crtežom i inženjerskim poslom, iako ostavlja taj dojam, pa je i crtež na izložbi u Vijetnamu iz predostrožnosti čuvalo vojno lice.

Na izložbi u Greti predstavljeno je nekoliko crteža – izmišljenih nacrta podmornica vođenih potrebom da se stvori ravnoteža likovnih elemenata. Radi se o spontanim crtežima na kojima vidimo tragove pomoćnih linija i mjere, potrebu da se uskladi simetrija i oponaša tehnički crtež kroz koji Ćurić prevodi strah, nelagodu i mašineriju u svoj likovni jezik.

Središnji rad, veliki nacrt podmornice izlazi iz crteža u interaktivnu instalaciju od crnog lima, koja se može paliti i gasiti te na dodir proizvodi zvuk sonara. Taj jezivi zvuk iščekivanja šalje zvučne impulse i prima ih kao jeku, koja označuje opasnost. Pa ipak, raznobojne led lampice od nelagode stvaraju igru i osjećaj da se podmornica kreće. Izlaske i prelaženja u medije već poznajemo kod Ćurić, a projekt podmornica ostavlja još istraživačkih mogućnosti i obećaje nastavak, možda čak u nekoj od proširenih autoričinih domicilnih grafičkih tehnika.

(iz teksta Petre Vidović)

Iva Ćurić rođena je 1984. u Zagrebu. Diplomirala je 2010. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na smjeru grafike u klasi prof. Ines Krasić, gdje radi kao asistentica. Izlagala je na niz izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni u području proširene grafike. Članica je HDLUa i koautor projekta Platforma p_3.

Izložba je otvorena do 2. srpnja.

(Visited 182 times, 3 visits today)

Komentari