Glazba

Bloc Party svira kompletni album “Silent Alarm” na europskoj turneji

Foto: facebook.com/INmusic / Matej Grgić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Bloc Party je najavio europsku turneju u listopadu 2018. godine na kojoj će u cijelosti odsvirati svoj kultni debitantski studijski album, “Silent Alarm”. Objavljen 2005. godine, “Silent Alarm” lansirao je Bloc Party među zvijezde britanskog indie rocka. Bili su to zlatni dani britanske indie gitarističke scene, često žanrovski opisivane i kao post punk revival – godinu prije izašao je debitantski album Franz Ferdinanda, 2005. pojavili su se i Editors s albumom “The Back Room”, dok je sve eksplodiralu godinu kasnije s “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not” Arctic Monkeysa.

“Silent Alarm” krasile su zaigrane gitare pjevača Kelea Okerekea i Russella Lissacka koje su najviše ostale u sjećanju na hit singlovima Helicopter, Banquet i This Modern Love. “Silent Alarm” je njihov danas kritički najcijenjeniji album, dobio je ocjene 8.9 od Pitchforka i 9/10 od NME-a, a uspoređivali su ih s The Cure, Blurom, Manic Street Preachers i tada aktualnim hitom Take Me Out Franz Ferdinanda. Na albumu se nalazi 13 pjesama, a uz spomenute u sjećanju su ostale i Positive Tension, She’s Hearing Voices, Pioneers i So Here We Are.

Dvije godine kasnije uslijedio je album “A Weekend In The City” koji je njihov prepoznatljivi gitaristički zvuk odveo u himničnom-U2 smjeru s pjesmama poput I Still Remember i Hunting for Witches. Kao i mnogi drugi bendovi iz tog razdoblja, na albumu “Intimacy” iz 2008. eksperimentirali su s elektronikom, da bi se formuli prvog albuma vratili na podcijenjenom albumu “Four” 2012. godine. Nakon promjena u sastavu, 2016. godine objavili su najnoviji album “Hymns” s kojim su potpuno skrenuli u pop vode. U Hrvatskoj smo ih gledali 2013. na INmusic festivalu.

Mini “Silent Alarm” turneju Bloc Party započet će 15. listopada u AFAS Live dvorani u Amsterdamu, nakon čega slijede pariški Le Zenith 16. listopada, Columbiahalle u Berlinu 18. listopada, Forest National u Brusselsu 20. listopada, 3 Arena u Dublinu 22. listopada te slavni Alexandra Palace u Londonu 24. listopada. Ulaznice kreću u prodaju ovog petka, 23. ožujka, a vjerojatno će koncerti biti brzo rasprodani.

Nostalgija je postala popularna zadnjih mjeseci pa su tako prošle godine U2 i Interpol održali turneje na kojima su u cijelosti svirali albume “The Joshua Tree” i “Turn on the Bright Lights” povodom 30. odnosno 15. obljetnice tih albuma. The National su također prošle godine na zadnjem koncertu europskog dijela turneje u Brusselsu u cijelosti izveli svoj kultni album “Boxer” koji je također slavio 10. rođendan, a isto će ponoviti u idući mjesec na vlastitom festivalu Homecoming koji organiziraju u svom Cincinnatiju.

Be social

Komentari