Glazba

Danas počinje 6. Izlog suvremenog zvuka: Četiri dana eksperimentalne glazbe u SC-u

izlog suvremenog zvuka
Foto: www.izlogfestival.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Izvedbom “Kompozicije za Saksofone i Francuski paviljon” skladatelja Gordana Tudora večeras u 20:30 počinje šesto izdanje Izloga suvremenog zvuka, međunarodnog festivala eksperimentalne glazbe. Renomirani kvartet Papandopulo – Nikola Fabijanić, Goran Jurković, Gordan Tudor i Tomislav Žužak – izvest će u Francuskom paviljonu kompoziciju podnaslovljenu “Esej o sebičnosti: Otok jedinaca – Fanfare za sanacijske upravitelje”.

“Suvremene tendencije, kreativne ideje, zvučna istraživanja, eksperimenti, zvučeći roboti, prostorno-zvučne kompozicije, grupna improvizacija, live-coding, zvučna poezija, audiovizualno stvaralaštvo. Raznolikost i različitost, znatiželja, snalažljivost, dosljednost, sloboda izričaja. Koncerti, radionice, instalacije, razgovori, inspiracija i motivacija. Program 6. Izloga nastoji voziti tim tračnicama. Nadamo se da će vas ispuniti, inspirirati, ali i naplesati”, tim riječima ovogodišnje izdanje festivala opisuje umjetnička ravnateljica Davorka Begović.

Tijekom festivala stotinjak će izvođača kroz 30-ak programa zagrebačkom auditoriju predstaviti zanimljivosti sa suvremene europske i svjetske glazbene scene. Adam Donovan i Katrin Hochschuh, istraživači i umjetnici, dizajneri i robotičari, u sklopu projekta Empathy Swarm zajednički stvaraju sofisticirane robotske mehanizme, a na izvedbi kojom će završiti njihova umjetnička rezidencija u Galeriji SC (u suradnji s Kontejnerom i Galerijom Močvara) pridružuje im se poljski elektroničar Lukasz Szalankiewicz.

Publika će moći upiti i dio londonske suvremene priče kroz trio koji je okupio John Chantler, izvrstan glazbenik i skladatelj elektroničke glazbe, a koji u Zagreb stiže s dvojicom etabliranih glazbenih imena, bubnjarem i udaraljkašem Steveom Nobleom i saksofonistom Seymourom Wrightom.

Švicarski HYPER DUO – pijanist Gilles Grimaître i udaraljkaš Julien Megroz – u Zagrebu će nastupiti pojačani elektroničarom Cyrilom Limom kako bi zajednički predstavili repertoar groovy elektroakustičkih skladbi za klavijature, udaraljke i elektroniku. Fraction, pravim imenom Eric Raynaud, francuski skladatelj, glazbenik i multimedijski umjetnik, u Teatru &TD publici će izvesti Vector Field, audiovizualni performans u kojem istražuje manipulaciju minimalnoga i jednostavnoga vektorskog strujanja u realnom vremenu. Videomaterijale iskrivljuje i mijenja uživo putem zvuka, kao svojevrsna oda umijeću transformacije.

[Chantler] Foto: www.izlogfestival.com

Katalin Ladik, autorica i performerica, jedna od pionirki na području zvučne poezije, aktivistica za ženska prava, kreatorica eksperimentalne glazbe i audio predstava tijekom rezidencijalnog boravka u Zagrebu održat će četverodnevnu radionicu za studente/ice Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti. Osim završne prezentacije radionice studenata, Ladik će predstaviti svoju zvučnu poeziju te video i zvučne instalacije.

Pod nazivom OFFAL, Orchestra for Females and Laptops, krije se međunarodni nehijerarhijski kolektiv umjetnica na laptopima čije predstavnice Joanne Armitage i Amble Skuse nastupaju posljednjega dana Izloga. Kroz razvoj tehnoloških sustava i organizacijskih struktura koje olakšavaju suradnju, OFFAL nastoji povezati žene aktivne u području elektroničke glazbe i live codinga. Kolektiv upotrebljava inkluzivnu definiciju termina “žena” i “žensko” te su otvorene za sve koji se rodno ne identificiraju kao muškarci. Uz Armitage i Skuse, u zagrebačkoj će izvedbi iz svojih domova i studija online sudjelovati i Diana Medina (Kolumbija), Shelly Knotts (Australija), Libertad Figueroa (Meksiko), Jenny Pickett (Francuska) te Alexandra Cardenas (Meksiko).

Eksperimentalni hip hop, industrial i elektronika vežu se uz dobro poznatu varaždinsku glazbenicu Diyalu koja će na zatvaranju ovogodišnjega festivala, 5. svibnja, uživo predstaviti svoj treći studijski album “World Raw“, uz pratnju DJ Yesha. U hip hop se zaljubila tijekom djetinjstva provedenoga u njujorškom Brooklynu, a na hrvatskoj se sceni probila suradnjom s Edom Maajkom. Londonski “anti bend” Tomaga, koji čine Tom Relleen (bas gitara) i Valentina Magaletti (bubnjevi i udaraljke), uvest će nas u glazbeni svijet koji se kreće od industriala i eksperimentalnoga jazza do psihodelije i minimalizma.

Kao i uvijek, ulaz na festival je besplatan. Više informacija potražite na www.izlogfestival.com i Facebook eventu 6. Izloga.

Be social

Komentari