nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Glazba

Uskoro počinje Izlog suvremenog zvuka: 30 programa u četiri festivalska dana

Foto: izlog.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Izlog suvremenog zvuka, međunarodni festival suvremene glazbe, na svom će četvrtom izdanju okupiti gotovo 100 umjetnika iz 12 zemalja: Francuske, Nizozemske, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Austrije, Meksika, Norveške, SAD-a, Portugala i Mađarske. Od 4. do 7. svibnja glazbenici, glazbeni istraživači, umjetnici zvuka, skladatelji i performeri u četiri će se dana publici Izloga predstaviti kroz 30 programa u Studentskom centru. Izlog je istraživanje, proces i razvoj, daje prednost glazbenoj zajednici odnosno sceni radije nego zakonitostima i pravilima glazbene industrije.

„Izlog je zajednička energija i trud, nastojanje koje dijelimo s prijateljima i partnerima u poticanju suradnje i dijaloga. Izlog je pokušaj ignoriranja žanrovskih granica, poticanja kreativnosti te kritičkog ali otvorenog pristupa koji nastoji uvažavati različitosti“, naglasila je umjetnička voditeljica festivala, Davorka Begović.

Ovogodišnji Izlog otvorit će njegovi najmlađi sudionici, polaznici 4-mjesečne radionice pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. Pioniri Tvornice zvuka, odnosno mali budući glazbenici u dobi od 7 do 10 godina, kratkim nastupom uvest će nas u svijet elektronike i improvizacije. Mjesto događanja je MM centar, a vrijeme okupljanja 19 sati. Istog će nam dana u 21 sat švedski sound artist BJ Nielsen te elektroničari Gideon Kiers i Lucas van der Velden, inače članovi Telcosystemsa i voditelji Sonic Acts festivala, demonstrirati što su stvarali tijekom petodnevne rezidencije u Francuskom paviljonu.

[Pioniri Tvornice zvuka] Foto: izlog.sczg.hr
[Pioniri Tvornice zvuka]
Foto: izlog.sczg.hr

Glazba domaćih predstavnika Šumovi protiv valova varira od ambijentalne glazbe preko elektronike i psihodeličnog zvuka 60-tih do suvremenog i eksperimentalnog izričaja, a njihov je nastup na redu u velikoj dvorani &TD-a od 22:30 sati. Prvi dan festivala zatvorit će koncert posvećen tragično preminulom bubnjaru Danielu Buessu, koji će u Polukružnoj dvorani &TD-a odsvirati njegovi kolege i prijatelji Sebastian Smolyn (trombon) i Artur Smolyn (elektronika) kao bend Defibrillator s Maximeom Hänsenbergerom na bubnjevima. Svirka braće Smolyn prožeta je utjecajima noisea, hardcorea i free jazza.

Izlog se ove godine može pohvaliti i s dolaskom „stare“ garde improvizatora, multiinstrumentalista Freda Fritha, klarinerista Tima Hodgkinsona te bubnjara Chrisa Cutlera, odnosno bivših članova kultnog engleskog avangardnog rock benda Henry Cow. U dvije različite glazbene večeri, a u kombinaciji s trubačicom, improvizatoricom i skladateljicom Susanom Santos Silvom i video umjetnicom Heikom Liss, majstor nekonvencionalnog pristupa glazbi Frith priuštit će nam izvanredne impro nastupe koji se rijetko kad mogu doživjeti u Zagrebu. Hodgiskon će trećeg dana festivala u razgovoru s novinarom i glazbenim kritičarem Robertom Barriyem predstaviti svoju prvu knjigu Music and the Myth of Wholeness.

Austrijski ansambl za radikalnu i beskompromisnu glazbu, kako sami sebe nazivaju, Black Page Orchestra u svom glazbenom izričaju koriste elektroniku, video i različite tehnologije, a njihovi scenski nastupi često su performativnog karaktera i kod publike uvijek izazivaju veliki interes. Stian Westerhus, vodeće ime suvremene norveške scene, itekako dobro znano u krugovima avangardnog jazza i šire, gitarist koji je u stalnoj potrazi za novim izazovima zagrebačkoj će publici predstaviti svoj najnoviji solo album.

[Black Page Orchestra] Foto: izlog.sczg.hr
[Black Page Orchestra]
Foto: izlog.sczg.hr

U izvedbi ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS kojeg čine studenti Umjetničke akademije u Splitu, pod vodstvom glazbenika i skladatelja Gordana Tudora, čut ćete između ostalog i njihovu obradu jedne od najpoznatijih pjesama glazbene legende Franka Zappe Peaches En Regalia, ali i nova djela mlade skladateljice Ane Horvat te umjetničkog voditelja ansambla, Gordana Tudora. Izlog će u suradnji s Nicole Hewitt i Anom Hušman ove godine ugostiti i Odsjek za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu – OZAFIN ALU. Karlo Pavičić Ravlić predstavit će svoj rad Medijski telefon, Roko Crnić performans Stolac, stol i stolica, a jedno od ključnih djela Alvina Luciera Vespers (1969.) izvest će grupa studenata OZAFIN-a.

Nakon niza godina prepoznatljivih po mnogobrojnom članstvu i eksperimentiranju sa zvukom, MMessy Oscillators na ovogodišnji Izlog dolaze s novim hibridnim zvukom i pristupom, kao MMessy Oscillators 2.0. Svojstvena im je izrada i upotreba DIY i BIO instrumenata. A kako bi proslavili objavljivanje kataloga događanja tijekom 6 mjeseci u 2015. godini, partneri Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, u suradnji s Izlogom suvremenog zvuka i Muzičkom akademijom u Zagrebu, pozvali su francuski umjetnički duo Scenocosme koji će predstaviti četiri interaktivne zvučne instalacije. Ako niste nikada čuli biljke kako muziciraju, otkrit ćete na našem festivalu.

Foto: izlog.sczg.hr
Foto: izlog.sczg.hr

Također, ove godine organizatori publiku Izloga vode na izlet u Budimpeštu u nedjelju, 8. svibnja, u prostorno-zvučni institut u Budimpešti – novi centar za istraživanja i razvoj na području spatial sounda. Otvoren je i trajno smješten u Budimpešti prije nekoliko mjeseci, a osnovao ga je kolektiv inženjera, istraživača i umjetnika 4DSOUND koji od 2008. godine kontinuirano radi na razvoju prostorno-zvučne tehnologije. Ulaznice za Izlet Izloga možete kupiti na blagajni Teatra &TD koja radi svakog radnog dana od 11 do 13h te svake večeri tijekom festivala (3.-7.5.) od 19 do 21:30h. Kupovinom ulaznice participirate u dijelu putnih troškova (100 kn) i osiguravate svoje mjesto u organiziranom autobusu. Ulaz na program dodatno se NE naplaćuje. Broj sjedala u autobusu je ograničen, pa požurite osigurati svoje mjesto za prostorno-zvučnu avanturu 4DSOUND!

Sve informacije u vezi puta dostupne su na web stranici Izloga suvremenog zvuka, a više informacija u vezi festivala možete pronaći i na Facebook stranici Muzičkog salona.

(Visited 181 times, 1 visits today)
Be social

Komentari