Istaknuto
03.07.2020.

Vrijeme čitanja: 12 minute Pratili smo predviđanja pa smo odlučili izdvojiti i prokomentirati programe za kulturu onih koji već danima krase vrh anketa mnogih portala.

01.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Vizart

Nasljeđe Ane Mušćet u samostalnoj izložbi u galeriji Šira

19.12.2016. Jelena KovačevFoto: Facebook/ Ana Mušćet Samostalna izložba
Vrijeme čitanja: 2 minute

Samostalna izložba Ane Mušćet naziva Nasljeđe/ Tumačenje vlastite prošlosti otvara se ovog utorka, 20. prosinca, u 19 sati, u galeriji Šira u Preradovićevoj 13.

Moj dan na kiparstvu ne izgleda tako da ja osam sati dnevno nešto kiparim, jer se takvim kiparstvom ne bavim. Stoga ne mogu baš govoriti o studentskom danu, nego o nastanku rada. Bavim se više nekakvom multimedijom. Obično je kod mene neka vrsta istraživanja. Znači određeni rad se dogodi s obzirom na nešto i uvijek je baziran u stvarnosti. Zanima me nekakva stvarnost na koju ću napraviti manje istraživanje, fotodokumentaciju i kontaktirati ljude izvana, iz drugih profesija i onda će nastati moj rad. I nije uopće bitno je li on u glini ili nekom drugom materijalu, ali je bitno da je on adekvatan onome čime se bavim, odnosno tom određenom temom.“, u intervjuu za x-ica.com izjavila je Mušćet.

Ana Mušćet magistrirala je kiparstvo u klasi prof. Slavomira Drinkovića s pohvalom Summa Cum Laude 2016. godine. Magistrirala je pri odsjeku za kroatistiku i rusistiku na Filozofskom fakultetu 2010. godine. Dobitnica je nekoliko stipendija za izvrsnost, Posebne rektorove nagrade kao i dviju Dekanovih nagrada za uspješnost u radu, te je bila finalistica u borbi za nagradu Essl Art Award za 2015. godinu.

Jedna je od autorica projekta Adventski kalendar. Za rad Na promjenu zraka, izložen na sedmom po redu Passion for Freedom festivalu u Londonu, stručni ju je žiri nagradio Nagradom za slobodu, a predvodio ga je američki umjetnik Gary Hill. Zbog osvojene nagrade Sveučilište joj je dodijelilo Posebno priznanje za ostvarenje od međunarodne važnosti.

Istoimena izložba nagrađena je ove godine Rektorovom nagradom za umjetnički rad, a HRT je o njoj prethodno snimio prilog za emisiju Trikultura. Dobitnica je stipendije nizozemskog Woman Education Funda u 2016. godini te Grand Prixa na 25. slavonskom biennalu.

Izložba Nasljeđe/ Tumačenje vlastite prošlosti, koja se otvara u galeriji Šira, počiva na razgovoru zabilježenom 27. svibnja 2016. godine. Rad je, prema riječima umjetnice, nastao kao traženje odgovora na pitanje o vlastitoj povijesti, unutar granica sadašnjosti i mogućnosti percepcije sebe nekad i danas, ali i svih drugih sudionika jedne životne priče. Na autoričina naoko banalna pitanja po vlastitom nahođenju odgovara Slavomir Drinković te na taj način pripovijeda vlastitu povijest umjetničkog djelovanja i življenja.

Pitanje nasljednika ujedno je i pitanje onoga koji upravo stvara nova buduća dobra te je nemoguće ustvrditi granicu eventualne jednoznačne uloge čovjeka u vremenu, a što se javlja suvremenim disbalansom. O svim promjenama i činjenicama progovara i Drinković, komentirajući svoj put i rad te iste vrijednosti nadopunjuje slikom današnjeg vremena. Rad je zamišljen kao razgovor, u kojem mlađi umjetnik postavlja pitanja starijem, kako bi pokušao, u neizvjesnosti danog trenutka, odgovoriti na pitanje – kako se formiraju sadašnjost i budućnost, s obzirom na postojeću prošlost? Gdje se nalaze izvori i tko iz tih duplji progovara?

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari