Istaknuto
20.11.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Stiže nova runda domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

09.11.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Fraktura, kao i svake godine, donosi zanimljive naslove od kojih se mnogi nađu na našim policama.

Vizart

Izložba Friedl Kubelke kao hommage Mladenu Stilinoviću

29.10.2016. Jelena KovačevFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U petak, 4. studenog u 19,30 otvara se izložba FK- Friedl Kubelka One Is Not Enough, austrijske fotografkinje Friedl Kubelke u Galeriji SC. Program otvorenja popratit će filmske projekcije, dijaprojekcije i razgovor s umjetnicom u 20 sata.

„U izložbenom projektu FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough fokus je na pojedinim serijskim radovima u kombinaciji s portretima kreativaca iz Senegala (pacijenti iz Atelier d’Expression, psihijatrijske klinike u Dakru) te slikama iz arhiva. Izložena je skupina radova koje kontinuirano izrađuje od 1970-ih, serija Gedankenreihen, a u njoj su portretirane uglavnom žene u procesu razmišljanja. U projekciji dijapozitiva u okviru programa otvorenja bit će predstavljena i poznata serija portreta filmaša American Independent Cinema (npr. Paula Sharitsa, Jacka Smitha, Morgana Fishera, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea…). Također, u Galeriji SC bit će izložene portretne fotografije Kennetha Angera i Brucea McClurea te cjelovita serija Das Sechste Jahresportrait(1997/98), koju Kubelka rijetko pokazuje“, najavljuje kustos projekta Dietmar Schwärzler.

Kubelka, koja se kao filmska autorica potpisuje s Friedl vom Groller, poznata je po kratkim, crno-bijelim 16 mm filmovima, uglavnom bez zvuka. U trominutnim vinjetama članove obitelji, slučajne prolaznike, ljubavnike i poznanike podvrgava psihoanalitičkom pogledu kamere gradeći svoj redateljski postupak portretnih filmova. Kao profesionalna fotografkinja godinama je radila za industriju ljepote i iscrpljivala je teme starenja, kompleksnog odnosa kćeri i majke, fizičke i psihičke boli, tijela i erotike.

Izložba je nastala u suorganizaciji Kulture promjene Studentskog centra i Udruge 25 FPS, a održava se u sklopu projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) kustoskog kolektiva WHW i Kathrin Rhomberg. Predstavljeni su radovi iz bečke zbirke Kontakt zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički ispituju.

Projekt je posvećen Mladenu Stilinoviću (1947.-2016.) i naslovljen prema njegovom radu iz 1993. godine Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti drugačije). Odvijat će se tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016.- svibanj 2017.) u šest epizoda, u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Komentari