Vizart

Izložba Marka Ercegovića istovremeno na dvije zagrebačke lokacije

Foto: press Institut za suvremenu umjetnost Zagreb / "Sve ili ništa" M. Ercegović
Vrijeme čitanja: 2 minute

U ponedjeljak, 17. rujna jedan od istaknutijih domaćih fotografa, Marko Ercegović, na izložbi pod nazivom Sve ili ništa predstavit će svoj najnoviji umjetnički projekt, i to istovremeno na dvije lokacije u Zagrebu: u Galeriji Spot (Čanićeva 6) i u Institutu za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20). Riječ je o opsežnoj seriji fotografija snimljenoj u periodu od deset godina, od 2008. do 2018., na različitim lokacijama u Zagrebu i Dubrovniku. Dio ciklusa, nazvan Sloboda me plaši, bit će izložen u Institutu za suvremenu umjetnost, a drugi dio, koji dijeli naziv s imenom čitavog projekta – Sve ili ništa, posjetitelji će moći razgledati u Galeriji Spot.

Ercegović svojom novom fotografskom serijom nastoji ponuditi ponešto drugačije tumačenje konvencija fotografskog medija; u naoko efemernim fragmentima svakodnevice, koje pomno bilježi svojom kamerom, autor otkriva neslućene mogućnosti interpretiranja svakodnevice, nagovješćujući pritom vlastito uvjerenje kako nesvakidašnjost ne treba tražiti izvan domene običnoga, svakodnevnoga. Utoliko izložba u cjelini predstavlja „klizeći“, pomalo nestabilni narativ u kojem prevladava atmosfera „neriješenog slučaja“, pa tako odgovor na pitanje je li na ovim fotografijama prikazano „sve ili ništa“ ostaje na razini individualne potrage svakog promatrača.

Otvorenje izložbe u Galeriji Spot zakazano je za ponedjeljak, 17. rujna u 19 sati, a otvorenje izložbe u Institutu za suvremenu umjetnost bit će istoga dana u 20 sati.

Izložba Sve ili ništa na obje lokacije (Galerija Spot i Institut za suvremenu umjetnost) bit će otvorena do petka, 5. listopada, a moći će se razgledati radnim danima od utorka do petka te subotom od 12 do 19 sati.

O umjetniku:

Marko Ercegović rođen je u Dubrovniku, a živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je na odsjeku snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Dobitnik je nekoliko istaknutih priznanja, a njegov je umjetnički rad predstavljen na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba je ostvarena u suradnji Ureda za fotografiju i Instituta za suvremenu umjetnost, a njezinu realizaciju omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Grad Dubrovnik – Upravni odjel za kulturu i baštinu.

Be social

Komentari