Vizart

Priča konca – otvaranje izložbe tekstilnih minijatura

priča konca
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 13. lipnja u 19 sati u Galeriji Živi Atelje DK otvorit će se izložba studenata Tekstilno – tehnološkog fakulteta pod nazivom Priča konca.  Izložba je nastala u sklopu kolegija Kustoske prakse na diplomskom studiju povijesti umjetnosti, a moguće ju je posjetiti do 16. lipnja.

Cilj suradnje je približiti proces nastanka tekstila i prikazati njegovu širu primjenu te tako doprinijeti valorizaciji spomenute grane umjetnosti. Svoja rješenja prikazat će studenti Tekstilno – tehnološkog fakulteta pod mentorstvom prof.art. Koraljke Kovač Dugandžić. Svaki od izlagača predstavit će vlastitu interpretaciju japanske tehnike vezenja sashiko kroz izradu tekstilnih minijatura.

priča konca
Foto: Press

Uz gotove uzorke tekstila, svaki će student pripremiti i sketchbook koji daje uvid u prve pokušaje, inspiraciju i poigravanje motivima koji su doveli do konačnog rada. Budući da je naglasak stavljen na proces nastanka tekstila, izlošci će biti popraćeni kratkim filmom i fotografijama snimljenima za vrijeme semestra. Za vrijeme trajanja izložbe svi zainteresirani imat će priliku sudjelovati na radionici vezenja koju će voditi studenti Tekstilno – tehnološkog fakulteta i predstavnice programa Živog Ateljea DK Žene ženama.

Na izložbi izlažu Bošnjak Ivona, Horvat Tea, Jakovljević Lucija, Josić Petra, Jugovac Barbara, Marić Ana, Mikulić Ivana, Mišić Viktoria, Padavić Ivana i Sinovčić Anđela, a kustosice izložbe su Rajčić Lora, Zaplatić Silvia Roberta i Završki Ivana.

Ovom izložbom želi se oslikati put od ideje do realizacije projekta čiji mali dio predstavljaju izložene tekstilne minijature. Od samoga pristupa materijalu, razmišljanja o tehnici i mogućnostima koje tehnika nudi, skiciranja, neuspjelih pokušaja, uspješnih rješenja i primjena materijala, student prolazi različite faze o kojima, promatrajući konačno rješenje, rijetko razmišljamo.

priča konca
Foto: Press

Ručno izvezene tekstilne minijature nastale su kao odgovor na japansku tehniku sashiko i predstavljaju slobodno istraživanje studenata četvrte godine Tekstilno – tehnološkog fakulteta, smjera Dizajn tekstila. Iako se radi o drevnoj japanskoj tehnici veza koja podrazumijeva ograničenja u odabiru boje ili motiva, studenti su u ovome semestru zadatku pristupili potpuno slobodno, polazeći od različitih područja interesa. Tako uočavamo arhitekturu, geometriju, prirodu ili popularnu kulturu kao ishodišta nekih studentskih istraživanja, ali i zaokret od tradicionalne kombinacije plave i bijele boje karakteristične za sashiko tehniku, prema individualnom odabiru boja.

Svaku minijaturu prati i sketchbook koji bilježi poigravanje motivima, pogreške i konačan rezultat. Predstavljena rješenja odražavaju različite pristupe jednoj temi i dokaz su brojnih mogućnosti čak i u naizgled strogoj tehnici koja zahtijeva disciplinu i preciznost.

Be social

Komentari