Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Vizart

Priča konca – otvaranje izložbe tekstilnih minijatura

04.06.2019. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 13. lipnja u 19 sati u Galeriji Živi Atelje DK otvorit će se izložba studenata Tekstilno – tehnološkog fakulteta pod nazivom Priča konca.  Izložba je nastala u sklopu kolegija Kustoske prakse na diplomskom studiju povijesti umjetnosti, a moguće ju je posjetiti do 16. lipnja.

Cilj suradnje je približiti proces nastanka tekstila i prikazati njegovu širu primjenu te tako doprinijeti valorizaciji spomenute grane umjetnosti. Svoja rješenja prikazat će studenti Tekstilno – tehnološkog fakulteta pod mentorstvom prof.art. Koraljke Kovač Dugandžić. Svaki od izlagača predstavit će vlastitu interpretaciju japanske tehnike vezenja sashiko kroz izradu tekstilnih minijatura.

priča konca

Foto: Press

Uz gotove uzorke tekstila, svaki će student pripremiti i sketchbook koji daje uvid u prve pokušaje, inspiraciju i poigravanje motivima koji su doveli do konačnog rada. Budući da je naglasak stavljen na proces nastanka tekstila, izlošci će biti popraćeni kratkim filmom i fotografijama snimljenima za vrijeme semestra. Za vrijeme trajanja izložbe svi zainteresirani imat će priliku sudjelovati na radionici vezenja koju će voditi studenti Tekstilno – tehnološkog fakulteta i predstavnice programa Živog Ateljea DK Žene ženama.

Na izložbi izlažu Bošnjak Ivona, Horvat Tea, Jakovljević Lucija, Josić Petra, Jugovac Barbara, Marić Ana, Mikulić Ivana, Mišić Viktoria, Padavić Ivana i Sinovčić Anđela, a kustosice izložbe su Rajčić Lora, Zaplatić Silvia Roberta i Završki Ivana.

Ovom izložbom želi se oslikati put od ideje do realizacije projekta čiji mali dio predstavljaju izložene tekstilne minijature. Od samoga pristupa materijalu, razmišljanja o tehnici i mogućnostima koje tehnika nudi, skiciranja, neuspjelih pokušaja, uspješnih rješenja i primjena materijala, student prolazi različite faze o kojima, promatrajući konačno rješenje, rijetko razmišljamo.

priča konca

Foto: Press

Ručno izvezene tekstilne minijature nastale su kao odgovor na japansku tehniku sashiko i predstavljaju slobodno istraživanje studenata četvrte godine Tekstilno – tehnološkog fakulteta, smjera Dizajn tekstila. Iako se radi o drevnoj japanskoj tehnici veza koja podrazumijeva ograničenja u odabiru boje ili motiva, studenti su u ovome semestru zadatku pristupili potpuno slobodno, polazeći od različitih područja interesa. Tako uočavamo arhitekturu, geometriju, prirodu ili popularnu kulturu kao ishodišta nekih studentskih istraživanja, ali i zaokret od tradicionalne kombinacije plave i bijele boje karakteristične za sashiko tehniku, prema individualnom odabiru boja.

Svaku minijaturu prati i sketchbook koji bilježi poigravanje motivima, pogreške i konačan rezultat. Predstavljena rješenja odražavaju različite pristupe jednoj temi i dokaz su brojnih mogućnosti čak i u naizgled strogoj tehnici koja zahtijeva disciplinu i preciznost.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Komentari