4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Vizart

Izložba “Primitivizam za poćetnike” u Tvornici povodom koncerta Zabranjenog pušenja

Foto: Tim Hrvaćanin
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Tim Hrvaćanin
Foto: Tim Hrvaćanin

Legendarna grupa Zabranjeno pušenje održat će 22. ožujka u Velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture koncertnu promociju svog desetog studijskog albuma „Radovi na cesti“ te tom prilikom proslaviti 30 godina karijere. Kao uvod u koncert od ponedjeljka,  3. ožujka,  u Tvornici je otvorena izložba „ Novi primitivizam za poćetnike“. 

Izložba je prvo ugledala svjetlo dana u Beogradu krajem 2012. godine, a zatim je postavljana u Novom Sadu, Banja Luci, Ljubljani, Tuzli i  Sarajevu. Posvećena je generaciji sarajevskih glazbenika koji su 80-ih godina prošlog stoljeća pokrenuli novi val pop kulture i dostigli veliku popularnost na prostoru bivše Jugoslavije.

Sejo Sexon i Vladan Caričić, foto: Tim Hrvaćanin
Sejo Sexon i Vladan Caričić, foto: Tim Hrvaćanin

Zagrebačka publika imat će prilike vidjeti stotinjak eksponata, dvostruko više od početnog broja, zbog izuzetnog doprinosa fanova grupe koji su u proteklom periodu oplemenili postavu predmetima iz svoje arhive. Izložba obiluje autentičnim primjercima iz vremena Novog primitivizma kao što su tranzistor babe Atifa, volan autobusa koji su provozali Pišonja i Žuga, Amilin kućni ogrtač, portret doktora Džemidžića, elegantna ženska čakijica i slični eksponati. U tom smislu je izložba „Primitivizam za poćetnike“ živi prikaz duha jednog vremena.

„Istina, Novi primitivizan je imao i svoje komercijalne faze, uspone i padove, ali ostao je značajan dokument vremena istražujući kretanje „od mahale do zvijezda“. U pitanju je jedan mikrosvijet, koji je bogat i neiscrpan, te šalje poruku kako umjetnost ne mora uvijek biti hermetična i eklektična, već slatka i topla. A naš je cilj bio upravo iz tog mikrosvijeta napraviti priču koja je postala prepoznatljiv brend“ , riječi su Seje Sexona koji iz tog razloga ovoj izložbi želi pronaći stalan prostor u Sarajevu, kako bi je imalo priliku vidjeti što veći broj ljudi.

Foto: Tim Hrvaćanin
Foto: Tim Hrvaćanin

Zanimljiva anegdota vezana je za premijerno prikazivanje izložbe u Domu omladine u  Beogradu u studenom 2012. Noć pred izložbu sumnjičavi carinici na srpskoj granici odlučili su zadržati ekipu i eksponate do dolaska stručnjaka koji će procijeniti njihovu umjetničku vrijednost. Situacija se iz sata u sat sve više komplicirala i dovela u pitanje samo otvaranje izložbe idući dan. Iako je Sejo Sexon na razne načine, nudeći CD-e i ostala sredstva podmićivanja, pokušao odobrovoljiti revne carinike, oni su ostali čvrsti u svom stavu. Na kraju je u očaju Sejo zavapio: „Pa nemojte pobogu, ljudi, to je premijerno prikazivanje izložbe.“ Na ove riječi, carinici se pogledaše i svi na trenutak odoše u svoje prostorije. Kroz staklo se moglo vidjeti kako unutra ozbiljno vijećaju. Poslije par minuta jedan od njih se vratio i ozbiljnim glasom rekao: ,,U redu je, možete ići. Što odmah ne rekoste da vas je premijer pozvao.“

Foto: Tim Hrvaćanin
Foto: Tim Hrvaćanin

Izložbu je otvorio Vladan Caričić, osnivač i direktor producentske kuće Talent box koja se posvetila realizaciji i promociji neobičnih art, muzičkih i filmskih projekata širom Europe. Cijeli svoj životni i profesionalni opus posvetio je istraživanju mogućnosti prenošenja vizualne informacije. Radio je kao novinar i izvjestitelj s Balkana za Finland  Broadcasting Company krajem 80-tih. Autor je brojnih dokumentaraca i izložbi koje rekonstruiraju  i dočaravaju našu povijesnu epohu. Danas putuje, istražuje, snima i postavlja projekte u Švedskoj, Poljskoj, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Izložba je otvorena do 23. ožujka 2014., a ulaz je slobodan. Ulaznice za zagrebački koncert Zabranjenog Pušenja su u pretprodaji po cijeni od 60 kn do 9. ožujka. Od 10. do 21. ožujka cijena će im iznositi 70 kn, a na dan koncerta 90 kn.

Be social

Komentari