Glazba

10 fikseva Placeba povodom otkazanog koncerta

Foto: facebook.com/officialplacebo
Vrijeme čitanja: 4 minute

Danas smo sa žalošću primili još jednu vijest o otkazivanju nastupa. Placebo ipak nećemo gledati ove godine na zagrebačkoj Šalati. Iako smo to pretpostavljali, znate i sami koliko ste subjektivni i nekritični kada se radi o nečemu što volite ‘naj-naj-naj’. E, pa Yuri voli tu englesku alt-rock trojku (odnedavno dvojac) kojeg je gledao četiri puta u četiri zemlje…

LAA agencija oduševila nas je najavom koncerta za ovo ljeto, a onda nas je 2020. odlučila serijski šamarati sve dok nas nije počastila pandemijom zbog koje je live glazba na umiranju. Placebo se zasad otkazuje, no organizatori navode:

Organizator u dogovoru s managementom pokušava dobiti novi datum, no on neće biti poznat prije kraja ove ili početka iduće godine, stoga će povrat novca za sve kupljene ulaznice biti od 1. lipnja do 14. srpnja 2020. godine. Povrat se vrši na prodajnom mjestu gdje je ulaznica kupljena.

Dok pobožno čuvam ulaznicu za peti mi koncert jednog od najdražih bendova svih vremena, morao sam pustiti da emocionalna bol zbog situacije progovori iz mene. Singlovi Placeba sada su već evergreeni pa ne treba ponavljati gradivo uzalud, nego pokazati bend kroz deset neistaknutih i manje popularnih pjesama dvadesetpetogodišnje karijere.


Bionic


Kad je ova pjesma nastala prije četvrt stoljeća i zasjela na prvijenac Placebo”, zvučala je futuristički. Ne samo svojim distorziranim gitarama, nego i tekstom u kojem pjesnički subjekt preferira tehnologiju spram živog bića. Danas nam je nezamislivo živjeti bez tehnologije, a bionička je stvarnost godinama općeprihvaćena stvar. Pjesmu Bionic izveli su i 2007. u Novom Zagrebu na Radar Festivalu tijekom promotivne turneje albuma Meds”. Velike su šanse da se uvrsti u nadolazeću setlistu 2021. godine…


Too Many Friends


Bend je devedesetih po pojavi na sceni pjevao o bioničkoj budućnosti u Bionicu nabijenom seksualnom emocijom, ali Too many Friends je lišena ikakvog naboja ove vrste. Kada je izašla 2013. na posljednjem Loud Like Love”, također je bila ispred svog vremena tematiziranjem potpune ovisnosti o digitalnim komunikacijama i telefonima, pred-apokaliptičnim globalnim zombijevskim mentalitetom gdje se sreća i uspjeh izražavaju lajkovima, heštegovima i brojkama koje skupljamo umjesto neposrednih iskustava.


Julien


Napjevi i tekstovi o ilegalnim supstancama jedna su od dominantnih poetskih preokupacija Placeba od samih početaka. Album „Battle for the Sun” govori o izlasku iz tame, ali prije izlaska prethodi ono najgore. Junak ove pjesme je Julian Kay, lik romana Breta Eastona Ellisa „Less Than Zero”.

Protagonist je bio ovisnik o heroinu kojeg je pribavljao prostituirajući se. Pjesmu su povezali glazbeno na nastupima uživo s ketaminskom himnom Special K, a dramatičnu atmosferu postigli gudačkim orkestrom iza sebe. Inače, Kayja je utjelovio Robert Downey Jr. u filmu nastalom prema ovom romanu. Julien je stvar koja spaja wop-wop pedalu, disko i violine.


Kings of Medicine


U završnoj morbidnoj Kings of Medicine, s tipičnom Molkovom nervozom u glasu, po prvi puta u opusu benda predstavljaju rog i saksofon bačeni u maraton s ranije spomenutim gudačkim instrumentima, čemu kao kruna dolazi Brianov sjetni glas dajući im potrebnu toplinu. Pjesma koja će vam osvijestiti onaj neizrečeni vječni strah: smrt voljenih i bližnjih.


My Sweet Prince


Lako je istrčati pred rudo i reći da je ova morbidna balada posvećena minulom ljubavniku, što je donekle i točna pretpostavka. Ako ste ljubovali s heroinom, koji vam kola venama poput otrova, o kojem ste psiho-fizički ovisni. Bend je pisao o svom iskustvu, jasno je. Simbolično personificirana droga ovdje se može isto tako zamijeniti osobom, ako ste ikad zapali u emocionalni katran i duhovnu smolu zbog slomljena srca te uvjerenja da je ta osoba jedna, jedina i stvorena samo za vas.


Without You I’m Nothing


Album Without You I’m Nothing” vjerojatno je najmračnije izdanje benda koji ionako nije poznat po prpošnim pjesmuljcima. Veliki obožavatelj takvog zvuka, a i osobni zaštitnik benda bio je i David Bowie. Na samom početku karijere uzeo ih je na turneju za predgrupu, a ubrzo nakon toga ih je osobno nazvao i zamolio suradnju na današnjem kultnom Without You I’m Nothing.

Suradnja je nastala tako da se Bowie sam ponudio da snime pjesmu nakon što je album već bio objavljen, a frontmena je probudio u ranim jutarnjim satima na godišnjem odmoru da mu predloži ideju. Kad su ušli u studio, Molku se već prva snimka toliko svidjela da je htio ponoviti iskustvo snimanja sa Starmanom kojem je rekao da nije zadovoljan. Kasnije ga je grizla savjest, ali i mi bismo to učinili da pred nas stane David fucking Bowie.


Breathe Underwater


Još jedna numera s Battle for the Sun” ovisnosti potpomognuta adrenalinskim električnim gitarama što jecaju o borbi za suncem, za svjetlom, za novim danom i životom nakon što te ovisnosti potope. Albumom „Battle for the Sun”, a posebno ovom pjesmom, Molko je htio dočarati kako su ga droge naučile biti bez daha i živjeti u grču, ali to je iskustvo ipak donijelo i načine nošenja sa svojim demonima.


Little Mo


Ovu sam pjesmu odabrao kao jedan od najdražih demo uradaka benda koji sam čuo prije petnaestak godina. Napokon  je 2015. objavljena na izdanju B-strana s albuma Black Market Music”. Pjesma s najviše vokalnih distorzija ima pulsirajuću ritam sekciju koja će vas činiti nemirnima, napetima, pomalo zločestima i osvetoljubivima. Jedna od onih pjesama koja pobude čudovišta u nama…


Protege Moi


Ova je pjesma snimljena u dvije verzije: originalna na francuskom, a zatim na engleskom. Krunski dokaz placebovske opsesije autodestrukcijom i karnalnim pobudama. Spot je dugo godina bio zabranjivan diljem svijeta, a kad ga pogledate, bit će vam sve jasno jer ga je režirao Gaspar Noe („Enter The Void”, „Irreversible”, „Climax”). Video je NSFW! To znači da ga možete naći na RedTubeu, YouPornu ili PornHubu, ali ne i YouTubeu.

No prije svega, pjesma je instrumentalno-vokalni dragulj!


Song #6


Prije negoli su došli posljednji put u Zagreb, bend je objavio EP „Life is What You Make It” s nekoliko obrada i novim verzijama starijih pjesama. Poznati po svojim svježim obradama, Placebo uvijek biraju bendove bliske svojoj estetici campa i distorziranih gitara kao soničnih potpisa. Ova je pjesma poput Normabela za izgrebanu dušu…


Placebo predvodi androgini Brian Molko koji je bend osnovao ranih devedesetih s basistom Stefanom Osdalom, otkako su promijenili tri bubnjara. Neapologetični bend promijenio je čovjeka za bubnjem triput ne bi li se danas po prvi puta predstavljao kao dvojac. Stari školski prijatelji danas imaju prateći bend poznat po teškim distorzijama, Molkovom nazalnom, a visokom glasu i Stefanovom modulativnom basu.

Placebo su nas posjetili u sklopu turneja „Black Market Music” 2001., zatim „Sleeping With Ghosts” 2003. godine te 2007. godine, kada su predstavljali  album „Meds”. Po objavi posljednjeg albuma „Loud Like Love” u Zagrebu su bili 2015. godine na INmusicu. Zadnji su put navratili godinu kasnije u KC Dražena Petrovića u sklopu spomenute rođendanske turneje.

Be social

Komentari