Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Vizart

Izmaglica u Galeriji SC: Istraživanje, procesi i promišljanje o umjetničkom radu

25.11.2017. Anja Tomljenović
Foto: Damir Žižić
Vrijeme čitanja: 3 minute

„Još jedna izložba, još jedan izazov za pisanje.“, pomislila sam u trenutku kada sam se jednog kišnog predvečerja uputila prema Galeriji SC. Uvijek je uzbudljivo vidjeti čime se umjetnici bave, koju problematiku otvaraju, na što žele ukazati svojim radovima i, u konačnici, kakvu poruku žele posredovati publici svojom izložbom koja funkcionira kao medij u suvremenom društvu. Razmišljajući o budućem tekstu izložbe Izmaglica kojom se predstavljaju dvoje austrijskih umjetnika Michael Strasser i Eva Engelbert, odlučila sam iskoristiti njihovu strategiju isticanja procesa pri nastajanju umjetničkih radova kako bih povukla paralelu s načinom razmišljanja o tekstu i iskoristila je ovdje kao uvodnu crticu.

Foto: Damir Žižić

Kako je naznačeno i u izložbenom katalogu, autori se bave ispitivanjem podrijetla umjetničkih djela koja se nalaze u određenim muzejskim kolekcijama. Međutim, ovom prilikom koncentrirat ću se na dionicu postava izložbe i pitanje vizualnih signala koji sugeriraju krovnu temu procesa i istraživanja. Pritom je vrlo zanimljivo proučavati ono što je na većini izložbi nedostupno i što ostaje skriveno za publiku, dakle sve ono što podrazumijeva proces pripreme izložbe (priprema autorskog koncepta, produkcija radova, komunikacija s galerijom i kustosima, razrada troškovnika, tekst izložbe i dizajn kataloga i slično). Naviknuti smo posjećivati izložbe sa zaokruženim narativima koji su pregledno i jasno posloženi u prostoru. Ova izložba upravo odbacuje takav način prezentacije i funkcionira kao ponešto kompliciranija slagalica za promatrača, uvlačeći ga u netom spomenuti dio priprema, iza glavne pozornice. Autorski koncept temeljen je na dijalogu iz kojeg izrasta instalacija izložena u Galeriji SC.

Naziv izložbe jasniji je odmah pri ulasku u prostor – izmaglica je materijalizirana u obliku vela koji usmjerava kretanje u prostoru i istovremeno potiče igru vidljivog i nevidljivog, kao i onoga što djelomično ostaje skriveno, „u magli“. Izložene su fotografije i video-dokumentacija koji su tragovi razmišljanja o kolekciji zagrebačke Mimare. Posebno je zanimljivo što je tekst izložbe zapravo zapisan razgovor o pojedinim artefaktima, svjedocima o fragmentima povijesti koji se nalaze u muzeju. Tako se, primjerice, fotografija platna iz postava Mimare u ovom slučaju nalazi iza magličaste opne, čime nam se pogled zamućuje, potencijalno otvarajući pitanje o autentičnosti i vjerodostojnosti onoga što vidimo. Drugi primjer je izmicanje svjetlosti iz okvira slike s motivima iz kineske tradicije i umjetnosti, što može ukazivati na neuhvatljivost i fragilnost interpretacije, pogotovo u odnosu povijesti i umjetnosti.

Foto: Damir Žižić

Kako posjetitelj mijenja poziciju koju zauzima u prostoru, mijenja se i njegov pogled i doživljaj pojedinih segmenata izložbe. Nešto što je netom bilo vidljivo, odjednom to prestaje biti i obrnuto. Također, proces rada (čije se fotografije nalaze i u katalogu) je ono što smo skloni previdjeti ili zanemariti u likovnim interpretacijama, a upravo je to pitanje ovdje izvučeno u prvi plan. Na posjetitelju ostaje razmišljanje o važnosti studija i dokumentacije u pripremanju izložbe i koliki je njegov značaj u odnosu na produkt koji se iz njega razvija.

Izložba će se zatvoriti 2. prosinca kada će se održati i razgovor s umjetnicima koji će moderirati Marta Kiš s početkom u 12 sati.


(Visited 140 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari