Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Vizart

Balet i strast u MUO: Ljubav i ples isprepleteni u jedinstvenoj priči

06.12.2017. Anja Tomljenović
Foto: Vedran Benović
Vrijeme čitanja: 3 minute

Muzej za umjetnost i obrt posljednjih je godina postao sinonimom za adventsku čaroliju Zagreba. Nakon izložbe temeljene na baletu Orašar i njegovoj kontekstualizaciji u povijesti svjetskog kazališta, sinoć je otvorena izložba Balet i strast – donacija Jelka Yureshe koja dotiče, ne samo uzbudljivu i prigodnu blagdansku notu, već i jednu nevjerojatnu životnu priču dečka s Gornjeg grada.

Željko Jureša je hrvatsko-britanski baletni umjetnik, a prati ga i epitet princa svjetskih baletnih scena, koji je slavu stekao na pozornicama London Festival Balleta, venecijanskog La Fenice i milanskog Teatro alla Scala. Na njegovom životnom putu pratila ga je supruga i plesna partnerica Belinda Wright i njihovo je zajedničko, plesno i ljubavno, iskustvo sakupljeno u jedinstvenoj zbirci slika, knjiga, fotografija i kostima koje su donirane Muzeju za umjetnost i obrt. Imala sam zaista neprocjenjivu čast i priliku prošetati ovom izložbom s Yureshom te poslušati njegove anegdote i uspomene, ako se uzme u obzir kako je u nekim od izloženih kostima plesao prije četrdesetak ili pedesetak godina. Nije ih otada vidio, pogotovo u muzejskom kontekstu, što je izazvalo posebnu emociju i u njemu i u svima prisutnima. Spomenuo je kako su ga kritičari u Engleskoj pokušali preimenovati u Jelko Yuresha, i tako su Belinda i on, zbog abecednog poretka, redovito završavali na posljednjim mjestima u svim programima. Naravno, to je činjenica koja nije ni u kojem slučaju umanjila važnost i veličanstvenost njihove izvedbe.

Foto: Jakov Zadro

Plesno i ljubavno partnerstvo

Tako se lagano i plaho odmotava i klupko dirljive ljubavne priče i plesnog partnerstva koja prožima ovu izložbu. U nazivu izložbe naznačene su teme, balet i strast, koje se potom iščitavaju i kao strast prema plesu kao umjetničkom izrazu i kao romantičan element. Zaista je nevjerojatno svjedočiti detaljima poput Yureshovih crteža i uljanih portreta Belinde Wright u baletnoj haljini. Apsolutno je čarobna i graciozna Belindina crno-bijela fotografija kao Giselle s London’s Festival Ballet koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uz ostale fotografije, plakate i knjige, pa i detalje poput ukrasa za kosu, vjenčića i tijara, pred promatračem se polagano rastvara fascinantna životna priča.

Foto: Jakov Zadro

Ljepota i tragedija

Predstavljene su fotografije i predmeti nekih od najistaknutijih protagonista baletne scene 20. stoljeća, što je od izuzetnog značaja, ne samo za stručnjake, već i za širu javnost koja je zaljubljena u ovaj kazališni segment. Ana Pavlova, Maja Pliseckaja, Oleg BrianskyKathleen Crofton i prva hrvatska primabalerina Mia Čorak Slavenska samo su neka od značajnih imena. Međutim, unatoč svim prekrasnim stvarima koje vežemo uz balet, poput ljupkosti, sklada i snage, Yuresha je govorio i kako, upravo zbog određene prirode takve profesije, većina baletnih plesača u jednom trenutku počne gubiti razum. Jedan akvarel s balerinom na svojoj poleđini krije pismo Vere Volkove koja piše kako joj je život težak i kako će se osloboditi svega tek kada ode u nebo. Također je zanimljivo primijetiti i na koji način je na jednom portretu predstavljena svojedobno najslavnija i najbogatija balerina Ana Pavlova tek nekoliko godina prije smrti – ona je obgrljena tajanstvenom tamom i melankolijom.

Foto: Jakov Zadro

Nakon zavidne plesačke karijere, Yuresha se povukao sa scene i počeo njegovati svoje druge strasti, među kojima je i sakupljačka. Upravo toj njegovoj strasti možemo zahvaliti na prekrasnoj izložbi koja je u Zagrebu predstavila jednu od mnogih zbirki, čiji se dijelovi nalaze u New Yorku, LondonuZürichu. U Hrvatskoj trenutno nemamo poseban muzej glazbe, baleta i kazališne umjetnosti, no ova donacija je potencijalna jezgra koja će možda motivirati stvaranje jednog takvog muzeja. Neovisno o godišnjem dobu, ova izložba će bez sumnje zagrijati mnoga srca.

Izložba Balet i strast – donacija Jelka Yureshe u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je do 18. veljače.


(Visited 397 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 2.167 out of 5)

Komentari