Glazba

Izvještaj – Akc Attack prizivao mrtve na 8. mart

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Na drugom nastavku Punk rock horrora u subotu u Attacku žarili su zagrebački bendovi Saučešće i The Rock Flock, bjelovarski iskusni Petar Punk i odličan Goatmare & The Hellspades iz Pančeva.

Uvertira u večer ispunjenu jezivim pankom bio je nastup iznimno šarmantnog Saučešća koje se sastoji od članova grupa Pičke Vrište (Filip – bubnjevi) , Fraktura Mozga (Deeda – gitara, vokal) i Mašinko (Perica – bas gitara, vokal). Dečki ne broje ni dvije pune godine postojanja, a mogu se pohvaliti veoma zanimljivim repertoarom. U svom stilu, mrtvačku tematiku opjevali su uz brze i zarazne melodije od kojih je najviše oduševljenja izazvala Baka. Lagane probleme sa uštimavanjem skrivali su međusobnim čavrljanjem koje je razotkrilo njihovu šašavost. Izvođenje Anje, pjesme o bivšoj djevojci bubnjara, od njihovog je prvog nastupa postalo tradicija koju ni ovoga puta nisu prekršili. Ovi savršeni kandidati za sviranje na tužnim svadbama i veselim sprovodima, zadovoljili su vjernu publiku koja se došla pomoliti na oltaru njihove izopačenosti.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

The Rock Flock je lepršav punk rock bend koji nastaje 2005., a današnju postavu čine dvije sestre iz Pleternice (Ana – vokal, bas gitara i Tina – vokal, gitara) i dva brata iz Zagreba (Vilim – gitara i Viktor – bubnjevi). Vrckastim komentarima u pauzama sestre su animirale publiku. Izvodile su na hrvatskom i engleskom jeziku, no osobno bez poznavanja melodije ne bi mogla detektirati o kojoj se pjesmi radi jer sve što sam čula za vrijeme njihovog nastupa bili su neartikulirani šumovi nalik pjevanju uz povremena vriskanja u izgovoru pojedinih riječi. U potpunosti sam odbacila činjenicu da djevojke ne znaju pjevati jer obje posjeduju jedinstven vokal i ovdje se ipak radi o bendu koji sam za sebe kaže da naglasak stavlja na svirke uživo. Razvila sam nekoliko iznimno logičnih teorija o tome što se zapravo dogodilo. Jedna od njih je bila da su im se zombiji sa najbližeg groblja nekom crnom magijom prikopčali na razglas ili sam ja krivo protumačila njihovo pridonošenje horor atmosferi koja je bila tema događaja. Šalu na stranu, svatko tko ih je već slušao uživo, složit će se da su imali mnogo boljih nastupa. Pamtim odličan akustičan u Rockmarku prije dosta godina, a i ne tako davna svirka u Vintageu je bila izvrsna. Njihovu Glupaču bih u svakom slučaju izdvojila kao stvar koja najlakše ulazi u uho. Oni su bend koji posjeduje kvalitetu, ali tu večer nisu oduševili.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Petar Punk broji pet članova (Buby – vokal, Pero – gitara, Marko – gitara, Cile – bas gitara i Kasho – bubnjevi). Datiraju iz 2007., okrunjeni s tri demo albuma te brojnim hitovima obilježenim žestokim riffovima i nimalo cenzuriranim tekstovima. Miljenici velikog broja zagrebačkih pankera u potpunosti su napunili Akc Attack, stoga nimalo ne čudi da su ih došli podržati i vjerni obožavatelji iz drugih gradova.  Svoj su nastup odradili iskusno, bez imalo zamjerke. Prava euforija je nastala kada je pjevač grupe na pozornicu izvukao ogromnu vreću iz koje je u publiku počeo bacati mrtvo, plastično cvijeće. Veoma simpatične članove benda koje krase krajnje ozbiljna zanimanja u privatnom životu kao što su kondukter HŽ-a ili pak profesor, ne spriječava da na pozornici odišu zavidnom dozom bezbrižnosti zbog koje ih je uvijek iznova zabavno gledati i slušati.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Nestrpljivo iščekivanje ‘horror doo wap punk rockabilly’ sastava imenom Goatmare & The Hellspades prekinuto je izvođenjem Vampirelle što se pokazalo kao odličan potez. Atmosferu su podigli na zavidno visoku razinu Boris, Cobe, Slavko i prelijepa Isidora. Oni su uigrana ekipa koja djeluje od 2009. Njihove se plesne melodične skladbe hodnicima naših umova šire brzinom postapokaliptične infekcije za koju nema lijeka.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Najopasnija karakteristika im je, da kad ih jednom počnete slušati, teško da ćete ikada prestati. Ne preostaje drugo nego potpuno se predati i uživati u pjesmama čiji su tekstovi pretežno spoj šaljivo-morbidnih ljubavnih anegdota. Pazeći na svaki detalj, pružili su vizualno i auditivno  iskustvo koje bi rado ponovili. Svojim su nas oksimoronima odveli u svijet živih mrtvaca, lijepih leševa i vesele smrti. Iako je od njihovog zadnjeg nastupa u Zagrebu prošlo oko godinu dana, izazvanim entuzijazmom su pokazali da ovdje imaju publiku koja bi češće voljela da ih svojim glazbenim ritualima odvedu u svijet kojim vladaju rasplesani sadisti i kanibali.

Be social

Komentari